Διατροφή

Γιατί να προτιμάς τα μικρά ψάρια

Υπάρχουν δύο πολύ σοβαροί λόγοι για να προτιμήσεις τα μικρά ψάρια και τα δίθυρα. Ο ένας αφορά την υγεία τη δική σου και ο άλλος την υγεία του… σπιτιού σου.
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί από εμάς μπήκαμε στη διαδικασία να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους ηθικούς και περιβαλλοντικούς. Έτσι, αποχαιρετήσαμε (ή τουλάχιστον περιορίσαμε) χάμπουργκερ, μπριζόλες και αλλαντικά, αντικαθιστώντας τα σε έναν βαθμό με πουλερικά ή θαλασσινά. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι καλύτερες από το βόειο κρέας, καθώς συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Επίσης, το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι καλύτερα για το περιβάλλον, μιας και η παραγωγή τους απαιτεί λιγότερους πόρους και οδηγεί στην έκκληση μικρότερης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου.

Μάλιστα, η επιλογή ψαριών και θαλασσινών που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως η ρέγκα και οι σαρδέλες και τα δίθυρα, όπως τα μύδια και τα στρείδια, μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη αυτά. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του με υδρόβιες πηγές τροφής είναι καλύτερη για την υγεία και το περιβάλλον, τονίζει ο Christopher Golden, επίκουρος καθηγητής Διατροφής και Πλανητικής Υγείας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Η μεγάλη αξία που έχουν τα μικρά ψάρια

Ο καθηγητής προτείνει αντί για δημοφιλείς επιλογές, όπως ο σολομός ιχθυοτροφείου και ο τόνος σε κονσέρβα, να προτιμάμε τον γαύρο, τη ρέγκα, το σκουμπρί και τις σαρδέλες. Τα τελευταία αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα, επειδή αρκετά από αυτά τα καταναλώνουμε με το κόκκαλο, προσλαμβάνουμε και ασβέστιο και βιταμίνη D.

Τα μικρά ψάρια είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να περιέχουν ρύπους, όπως υδράργυρο και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα είδη, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, όπου έχουμε βιοσυσσώρευση τοξινών.

Όσο για το πόσο φιλική ως προς το περιβάλλον είναι η κατανάλωσή τους, είναι προτιμότερο να τρώμε απευθείας μικρά ψάρια αντί να τα χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ιχθυάλευρων.

Τι κρύβουν τα δίθυρα

Στα δίθυρα, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Ωστόσο, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Από την άποψη της πλανητικής υγείας, τα δίθυρα φιλτράρουν το νερό.

Επειδή, όμως, μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια, ιούς ή χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό, φροντίζουμε να γνωρίζουμε τον προμηθευτή και να ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία προετοιμασίας.

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα