Κόσμος

Γιατί ο κορωνοϊός «παρακάμπτει» τους προσφυγικούς καταυλισμούς

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση στους καταυλισμούς μεταναστών
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δεν έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα κρούσματα κορωνοϊού σε ομάδες μεταναστών και προσφύγων από την αρχή της πανδημίας. Αυτό το φαινόμενο, που αψηφά όλους τους κανόνες, προβληματίζει τους ειδικούς.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση στους καταυλισμούς μεταναστών, που θα μπορούσαν να γίνουν εστίες COVID-19. «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων ή διώξεων και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου η ιατρική περίθαλψη είναι πολύ χαμηλή.

Εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς όπου η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση είναι περιορισμένη και οι συστάσεις για κοινωνική απόσταση δεν είναι εφικτές», γράφει η Voice of America.
Ωστόσο, δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε σχέση με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Αποδεικνύεται ότι σε καταυλισμό προσφύγων στο Κονγκό, η μόλυνση εντοπίστηκε μόνο σε 55 άτομα. Ομοίως, σε αντίστοιχους χώρους στη Συρία και την Ιορδανία, που αριθμούν 80.000 και 38.000 πρόσφυγες. Τα στατιστικά στοιχεία μόλυνσης έδειξαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε γειτονικές περιοχές.

Οι ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο κάνοντας λόγο για μικρό αριθμό δοκιμών και δεδομένων αλλά και με την απομόνωση τέτοιων ομάδων ανθρώπων από τον έξω κόσμο. Είναι ενδιαφέρον ότι τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης συμβαδίζουν με πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού. Καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες για το επίπεδο αντισωμάτων σε τέτοιους πληθυσμούς, είναι επίσης αδύνατο να πούμε σε ποιο βαθμό η ανάπτυξη της φυσικής ανοσίας έχει αντίκτυπο.

Ο Paul Spiegel, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ερευνά επί του παρόντος το θέμα στο Μπαγκλαντές, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη ΛΔΚ και την Ουγκάντα. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα