Life

Γιατί όλοι χρειάζονται λίγη βοήθεια στο online dating

Ακούστε το άρθρο

Πριν από δέκα χρόνια, το να έχεις γνωρίσει τον σύντροφό σου online δεν ήταν ακριβώς κάτι που θα φώναζες περήφανα από την ταράτσα. Οι γνωριμίες στο Internet είχαν μια συγγένεια ντροπής με τα συνοικέσια στα σχετικά γραφεία μιας άλλης εποχής, μια έμμεση αλλά σαφέστατη υπόνοια αδυναμίας να βρεις ταίρι στην αρένα του κανονικού κόσμου εκεί έξω χωρίς κάποιου είδους βοηθητικές ρόδες, είτε με τη μορφή προξενιού είτε με τη μορφή φόρουμ για μοναχικές καρδιές. Μέσα σε δέκα χρόνια, με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες online dating να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, και μάλιστα με ανατριχιαστική εξειδίκευση προτιμήσεων -εντελώς ενδεικτικά, υπάρχουν ειδικά sites για όσους θέλουν να γνωρίσουν καπετάνιους, μάγισσες, κλόουν, άνδρες με χαίτη ή απλούς καθημερινούς νεκροθάφτες-, το online dating έχει γίνει mainstream. Και όχι απλά δεν είναι ντροπή, αλλά εξελίσσεται σε βιομηχανία.

Ως βιομηχανία βέβαια έχει διάφορους κλάδους και το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον μόνο ανάμεσα στο προϊόν -όποιο και αν υποθέσουμε ότι είναι αυτό- και τον τελικό καταναλωτή. Μία από τις παραφυάδες του online dating είναι οι σύμβουλοι για όσους θεωρούν ότι χρειάζονται βοήθεια στο άθλημα, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται coaches και αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια λέγαμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι επάγγελμα, θα ήταν περίπου σαν να λέγαμε ότι θα έχουμε και υπουργείο Facebook.

Το τι ακριβώς κάνει ένας online dating coach δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, καθώς στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να έχει καμία απολύτως κατάρτιση ούτε και άδεια, οπότε ουσιαστικά κάνει ό,τι καταλαβαίνει προκειμένου να βελτιώσει τις ρομαντικές επιδόσεις του πελάτη. Συνήθως η «προπόνηση» των ιντερνετικών ή όχι dating coaches περιλαμβάνει συμβουλευτική μέσω της συζήτησης, των παιχνιδιών- ρόλων, των σεμιναρίων, της εκμάθησης ατάκας προσέγγισης και άλλων μεθόδων, όπως τα οπτικοακουστικά μέσα για εκείνους που θέλουν δουλειά και για το σπίτι. Οι online επαγγελματίες του είδους επικεντρώνονται στη διαδικτυακή γοητεία των πελατών τους, φτιάχνοντάς τους τα προφίλ και κανονίζοντας επαγγελματικές φωτογραφήσεις, ενώ ανάμεσα στα ανατριχιαστικά τους καθήκοντα μπορεί να είναι να γράψουν τα πρώτα μηνύματα και e-mail των πελατών τους προς ανυποψίαστους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι συνομιλούν με κάποιον που διατείνεται ότι είναι ένας σύγχρονος Σιρανό ντε Μπερζεράκ επειδή μάλλον δεν ξέρει ότι το τέλος στην ιστορία του Ροστάν δεν γραφόταν σε τιμολόγιο.

Οχι τυχαία, το στίγμα γύρω από τέτοιου είδους υπηρεσίες ρομαντικού ενδιαφέροντος δεν έχει εκλείψει, καθώς η ανασφάλεια απέναντι στο άλλο φύλο ή ο φόβος της μοναξιάς και η εμπορική της εκμετάλλευση από πιθανώς ανεπαρκέστατους ανθρώπους των οποίων το μοναδικό διαπιστευτήριο μπορεί να είναι κάποια αυτο-επιβεβαιωμένη αυθεντία δεν είναι ακριβώς ενδείξεις σοβαρότητας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτούς και πληρώνουν πρόθυμα το καθόλου αμελητέο αντίτιμο των υπηρεσιών τους, άνδρες και γυναίκες, για διαφορετικούς συνήθως λόγους ο καθένας.Στην περίπτωση των ανδρών πολλοί χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να γοητεύουν γυναίκες ή συμβουλές για το πώς να διατηρήσουν μια υγιή σχέση.Οι γυναίκες, από την άλλη, συνήθως είναι άνω των 30 ετών, εστιασμένες στην καριέρα τους και πρόθυμες να επενδύσουν προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους με επιτυχία, δεδομένου ότι το βιολογικό ρολόι και η κοινωνική πίεση για αποκατάσταση δεν λυπούνται κανέναν. Επίσης, πολλές είναι εκείνες που απλά δεν θέλουν να είναι μόνες, αλλά έχουν βαρεθεί να επιλέγουν τον λάθος άνθρωπο ξανά και ξανά, οπότε αν οι coaches μπορούν με κάποιον τρόπο να απενεργοποιήσουν το γνωστό μαγνήτη, κάθε βοήθεια είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Ενα σημαντικό τμήμα των γυναικών που στρέφονται σε online dating coaches είναι διαζευγμένες με παιδιά και σε πλήρη άγνοια για το πώς παίζεται το παιχνίδι δεκαετίες μετά την τελευταία φορά που το έπαιξαν. Παραδόξως, αρκετές γυναίκες coaches είναι και οι ίδιες χωρισμένες που έμαθαν τη διαδικασία του μοντέρνου ρομάντζου από πρώτο χέρι και θέλουν να βοηθήσουν άλλες μετά τη δική τους πικρή ή όχι και τόσο εμπειρία. Κάποιοι θα έλεγαν ότι η συνθήκη μοιάζει πολύ με το συσχετισμό όπου τυφλός οδηγεί τυφλό με τη γνωστή όχι και τόσο επιτυχή κατάληξη, αλλά ο δρόμος για το προσωπικό happy end του καθενός είναι αχαρτογράφητος. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι εκτός από τους dating coaches, κάποιοι εμπιστευόμαστε τους φίλους μας και τις καταστροφικές τους συμβουλές για τα προσωπικά μας.

Στον κόσμο του διαδικτυακού dating, όπου ο καθένας μπορεί κυριολεκτικά να είναι ό,τι δηλώσει, οι coaches αναλαμβάνουν εκτός των άλλων να ξεσκαρτάρουν τους λάθος ανθρώπους. Δεδομένου ότι οι οικονομικές απάτες μέσω online dating αυξάνονται ανησυχητικά (μόνο στη Μ. Βρετανία το 2018 καταγγέλθηκαν 4.500 περιπτώσεις, το 63% από γυναίκες-θύματα), ίσως μια σχετική βοήθεια να μην είναι κακή ιδέα αν κάποιος είναι επιρρεπής να χάσει χρόνο, χρήμα ή και τα δύο. Αυτό που σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα είναι να γράφει ένας άλλος άνθρωπος το προφίλ σου διανθίζοντάς το κατά το δοκούν ή να ανεβάζεις τέσσερις (σ.σ. λιγότερες, λένε οι coaches, είναι ύποπτες, περισσότερες ένδειξη ναρκισσισμού) φωτογραφίες σου ρετουσαρισμένες μέχρι τρέλας. Ή να πληρώνεις κάποιον άσχετο να γράφει τα μηνύματά σου προς έναν άνθρωπο που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι θες να του αρέσεις γι’ αυτό που είσαι και που αν όλα μεταξύ σας πάνε καλά και μάθει το backstory ενδεχομένως να αλλάξει χώρα σε ό,τι σε αφορά.

Με εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το online dating ήρθε για να μείνει, ακόμα κι αν έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που γνωρίζονται διαδικτυακά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από ό,τι εκείνα που ήρθαν κοντά με την παλιά καλή προσωπική επαφή. Τα νούμερα όμως δεν είναι το παν για να σκεφτεί κάποιος δυο φορές πριν αρχίσει να κάνει και «ιδιαίτερα» για καλύτερες επιδόσεις σε μια τόσο ανταγωνιστική δεξαμενή ανθρώπων που θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα. Ενας λόγος είναι η κοινή λογική, ότι προφανώς οι άνδρες και οι γυναίκες με το δυνατότερο ταλέντο στη γοητεία του άλλου φύλου και τις αλάνθαστες γνώσεις περί φλερτ μάλλον έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να ψαρεύουν πελάτες για να τους μάθουν μπαλίτσα. Ενας άλλος, πιο σημαντικός, είναι ότι στην πραγματικότητα κανείς λογικός άνθρωπος δεν γοητεύεται από μια δασκαλεμένη, σκηνοθετημένη προσέγγιση.Η έλξη παίζει σημαντικότερο ρόλο από αριθμούς και εκλογικευμένο ταίριασμα.Και είναι απείρως πιο απρόσμενη και ικανοποιητική όταν υπάρχει, οπότε μάλλον αξίζει την έξτρα προσπάθεια – και τις εκάστοτε απογοητεύσεις που, ούτως ή άλλως, κανένας αυτοαποκαλούμενος γκουρού του έρωτα δεν μπορεί να αποκλείσει.

via 

Όλη η επικαιρότητα