«Γιατί θέλω να ηγηθώ του νέου ΠΑΣΟΚ»

fofi-gennimata-pasok-arxeiou.jpg
Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία του 10ου και ίσως πιο κρίσιμου συνεδρίου στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα η Φώφη Γεννηματά παραχώρησε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «Πατρίς».


Το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος και πρώην υπουργός εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι «ευθύνη μας είναι να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέγοντας «ναι» στη μετεξέλιξη του κόμματός μας με σαφή προσανατολισμό και ιδεολογικό στίγμα».


Η κ. Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες, προχειρότητες και έλλειψη σχεδίου», ενώ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ένα εθνικό πλαίσιο συνεννόησης  για την τελική συμφωνία με τους εταίρους.
Το πλήρες κείμενο τη συνέντευξης έχει ως εξής:

 
 – Έχουν περάσει τέσσερις μήνες που η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει το τιμόνι της χώρας. Θεωρείτε ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά ή αρνητικά;
 
 
Η Κυβέρνηση, κερδίζει χρόνο που τον χάνει η χώρα, μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί ως η Κυβέρνηση των χαμένων ευκαιριών.
Χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα, όπου οι θυσίες των πολιτών δίνονται βορά σε ιδεοληψίες,  προχειρότητες και έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου.
Αντί να αξιοποιεί το χρόνο για όλα όσα πρέπει να κάνει η ίδια, τον σπαταλά, μαζί με τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας, ποντάροντας στο τι δεν θα κάνουν οι άλλοι.«Δεν θα χρεωκοπήσουμε γιατί κάνεις δεν θέλει Grexit, δεν θα μας αρνηθούν γιατί δεν θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη», είναι η επικίνδυνη θεωρία που εκφράζεται από επίσημα χείλη υπουργών. 
Αντί να εργάζεται για την έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα, επί της ουσίας πειραματίζεται και προσπαθεί να επινοήσει «ενόχους» μέσα ή έξω από τη χώρα, για μια πιθανή της αποτυχία. 
Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας, αυξάνεται το δημοσιονομικό κενό.
 
 
– Πόσο πιθανό θεωρείτε να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης εξ αιτίας λαθεμένων χειρισμών της κυβέρνησης ;
 
Το θέμα δεν είναι να πιθανολογούμε πάνω σε  ζοφερά για την Ελλάδα και τους Έλληνες σενάρια. Το θέμα είναι να εξαντλήσουμε κόμματα και πρόσωπα, στο μέτρο της συλλογικής και ατομικής μας ευθύνης, κάθε δυνατότητα ώστε να τα αποτρέψουμε. 
Αυτό, βέβαια αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης. 
Η χώρα ζει μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια.
Παραλυτική αβεβαιότητα επικρατεί με το εκκρεμές να κινείται μεταξύ GREXIT και νέου μνημονίου. Αποκαλύπτεται πλέον η «μπλόφα» της αντιμνημονιακής δημαγωγίας για εναλλακτικό δήθεν σχέδιο διαπραγμάτευσης και έτοιμο πρόγραμμα ανασυγκρότησης. 
 
– Πιστεύετε ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αυτό είναι εις βάρος της χώρας και κυρίως της πραγματικής οικονομίας;
Επί 4 μήνες η κυβέρνηση διεξάγει μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και πολύτιμους πόρους στραγγίζοντας τα δημόσια ταμεία και οδηγώντας την πραγματική οικονομία σε μια ασφυκτική  κρίση ρευστότητας. Πρόκειται για μια τυφλή διαπραγμάτευση, χωρίς σχέδιο, χωρίς επίγνωση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, χωρίς συμμαχίες, χωρίς προσδιορισμένο στόχο. Πρόκειται για μια αμιγώς επικοινωνιακή διαχείριση  δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων που υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι επιδείνωση της θέσης της χώρας, σύγχυση, αβεβαιότητα και ανησυχία για τους πολίτες. 
 
Είναι ώρα ευθύνης. Απαιτείται άμεσα η ουσιαστική και όχι για άλλη μια φορά η τυπική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από τον Πρωθυπουργό στην Βουλή και στη συνέχεια η συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για την τελική συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική, με ασφαλή βήματα έξοδο από την κρίση.
 
 
 
– Η  απόφαση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση; Έχετε εκφράσει δημόσια την άποψη ότι η εκλογή του νέου αρχηγού θα πρέπει να γίνει με ανοικτές διαδικασίες στη βάση. Εμμένετε σε αυτή τη θέση σας; 
 
Η απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί έχει δρομολογήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. 
 Η πορεία αυτή, θα πρέπει να είναι διαφανής, η καταστατικά προβλεπόμενη, με συμμετοχή της κοινωνίας, στην εκλογή. Εκλογή από τη βάση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση.
Η φωνή της βάσης πρέπει να ακουστεί και θα ακουστεί.
 
– Ποιος είναι  ο ρόλος που θέλετε να διαδραματίσετε σε αυτή την νέα πορεία του Κινήματος Θα είστε υποψήφια για Πρόεδρος;
Διεκδικώ τη θέση της Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και ζητώ τη στήριξή των συνέδρων, των στελεχών και της βάσης του Κινήματος.
 Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα των αποφάσεων.
Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή.
Έχει έρθει η ώρα της δικής μας ευθύνης.
Ευθύνη να υπερασπιστούμε τα θετικά της ιστορικής μας διαδρομής με γνώση και μνήμη.
Ευθύνη να υπερβούμε τα αρνητικά με επίγνωση όσων οριστικά πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.
Ευθύνη να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέγοντας «ναι» στη μετεξέλιξη του κόμματος μας με σαφή προσανατολισμό και ιδεολογικό στίγμα.
Ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού υπάρχει, είναι διάσπαρτος και αναζητά έκφραση
 
 
– Πόσο δύσκολη θεωρείτε την επανένωση του χώρου της κεντροαριστεράς; 
 
 Οφείλουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτατο διάλογο με όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για τη χώρα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας που εξασφάλισε τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσής (ΕΣΥ, σύστημα πρόνοιας) αλλά και τις μεγαλύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Καλλικράτης, ΔΙΑΥΓΕΙΑ).
Ο νέος ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτός του καταλύτη, για την συγκρότηση ενός νέου ρεύματος πλειοψηφίας που θα συνθέτει όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. 
Το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι η αφετηρία για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ στο νέο φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. 
Εδώ και τώρα λέμε όχι στη διάλυση , όχι σε ένα ρετρό ΠΑΣΟΚ, ναι στη μετεξέλιξη.