Μεσσηνία

Γιατρός κατηγορούμενος για θάνατο βρέφους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως βαρύνεται μαιευτήρας – γυναικολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος κάθισε χθες κατηγορούμενος στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας για το θάνατο βρέφους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο μαιευτήρας δεν έβαλε τη μητέρα έγκαιρα για καισαρική και το μωρό κατέληξε εξαιτίας ενδομήτριας υποξίας (έλλειψη οξυγόνου), μαζικής εισρόφησης αμνιακού υγρού και βαριάς περιγεννητικής ασφυξίας. Πάντως χθες στη δίκη οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν, διαβεβαίωσαν ότι και συνεχής παρακολούθηση είχε η μητέρα και έγκαιρα μπήκε για να γίνει η καισαρική, ενώ το μωρό δεν κατέληξε λίγο μετά τη γέννησή του όπως καταλογίζει το κατηγορητήριο, αλλά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην Αθήνα όπου διακομίστηκε διασωληνωμένο.

Οπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις και την ακροαματική διαδικασία, το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 2011 γύρω στις 8.30 το πρωί. Η μητέρα του, μια 17χρονη τσιγγάνα (σ.σ. ανήλικη σύμφωνα με την ειδικευόμενη γιατρό η οποία κατέθεσε, 19χρονη σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής), είχε εισαχθεί στην κλινική του νοσοκομείου στις 11 το βράδυ, στις 11 Μαΐου. Μάλιστα η μάρτυρας επεσήμανε πως η μητέρα ήταν καπνίστρια και όπως όλες οι γυναίκες της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας, καθόλου τακτική με τις εξετάσεις και την παρακολούθηση που πρέπει να έχει μια έγκυος.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Η γιατρός, ειδικευόμενη γυναικολόγος τότε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, κατέθεσε επίσης ότι ήταν συνεχώς δίπλα στη μητέρα και διαβεβαίωσε ότι τα καρδιοτοκογραφήματα ήταν φυσιολογικά μέχρι τις 8 το πρωί, οπότε έπεσαν απότομα οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ίδια μάρτυρα, ο κατηγορούμενος χωρίς καθυστέρηση έβαλε τη μητέρα για καισαρική και μέσα σε 10 λεπτά το μωρό είχε γεννηθεί. Οταν βγήκε το κοριτσάκι, η γιατρός κατέθεσε πως ανέπνεε με δυσκολία και ο παιδίατρος έδωσε εντολή να διασωληνωθεί και να διακομιστεί σε μονάδα νεογνών στην Αθήνα.

Την αναγκαιότητα της διακομιδής επεσήμανε και ο πραγματογνώμονας, ο οποίος διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Οπως ειπώθηκε άλλωστε κατά την ακροαματική διαδικασία, το νεογνό μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο “Αγλαΐα Κυριακού”. Εκεί επί 25 λεπτά οι γιατροί έκαναν ανάνηψη, χωρίς αποτέλεσμα και αυτό ερμηνεύτηκε από την υπεράσπιση ως απόδειξη ότι το μωρό πήγε στην Αθήνα ζωντανό.

Νωρίτερα είχε καταθέσει η μαία η οποία παρακολουθούσε από τις 3 τα ξημερώματα τη μητέρα. Στην κατάθεσή της επιβεβαίωσε ότι από τις 4 το πρωί, οπότε μεταφέρθηκε η μητέρα στην αίθουσα τοκετού, τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η ίδια αλλά και η ειδικευόμενη γυναικολόγος την είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση, μιας και ήταν η μοναδική που θα γεννούσε.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ

Ο πραγματογνώμονας ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας ότι υποξία σημαίνει πως το έμβρυο δεν οξυγονώνεται σωστά στη μήτρα και επίσης δεν αιματώνεται σωστά ο πλακούντας. Ο ίδιος κατέθεσε ότι πιστεύει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποξία ήταν αποτέλεσμα της πίεσης από το ίδιο το έμβρυο στον ομφάλιο λώρο. Κάτι, το οποίο είχε καταθέσει νωρίτερα και η ειδικευόμενη τότε γιατρός. Και οι δύο μάρτυρες μάλιστα επιβεβαίωσαν στο δικαστήριο ότι αυτό (σ.σ. η ελλιπής οξυγόνωση λόγω πίεσης στον ομφάλιο λώρο) διαπιστώνεται από τη βύθιση στο καρδιοτοκογράφημα -δηλαδή την κατακόρυφη πτώση των καρδιακών παλμών. Ο πραγματογνώμονας είπε ακόμα πως από τον ιατρικό φάκελο που μελέτησε, δεν διαπίστωσε να παρουσίασε το έμβρυο τέτοια ένδειξη ή κάποια αλλοίωση παλμών νωρίτερα. Απέκλεισε επίσης το αμνιακό υγρό να το εισρόφησε το κοριτσάκι μέσα στη μήτρα, γιατί όπως εξήγησε ό,τι κινήσεις και αν κάνει το έμβρυο το αμνιακό υγρό δεν κατεβαίνει κάτω από την τραχεία. Οπότε, κατά τον ίδιο, την ώρα που έβγαζαν το μωρό από τη μήτρα θα πρέπει να έγινε η εισρόφηση. Ο ίδιος μάρτυρας χαρακτήρισε μάλιστα “θεάρεστη κίνηση” την απόφαση του κατηγορούμενου γυναικολόγου να πάει άμεσα σε καισαρική, ενώ θα μπορούσε να περιμένει όπως πολλοί συνάδελφοί του κάνουν ώστε να έχουν και μια δεύτερη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά. Επεσήμανε επίσης ότι η Μεσσηνία στερείται νεογνολογικού κέντρου και το μωρό έπρεπε να φύγει. Σχετικά δε με το αν θα έπρεπε να είχαν κρατήσει στο νοσοκομείο τον πλακούντα, ο μάρτυρας σημείωσε ότι δεν θα έκανε καμιά διαφορά στο να διαμορφώσει άποψη για τα αίτια του θανάτου, καθώς είχε ολοκληρωθεί η κύηση και ο πλακούντας ήταν γηρασμένος.

Η δίκη συνεχίστηκε χθες μέχρι αργά, ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα