Πολιτική

Γιώργος Φλωρίδης: «Δημιουργούμε νέο πολιτικό φορέα»

Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι «η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρνείται την ιδέα ενός νέου κόμματος διότι «δεν θέλει να θέσει τον εαυτό της και τα πεπραγμένα της στην κρίση των προοδευτικών πολιτών», εκφράζει στη συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, ίδρυσαν την «Ώρα Αποφάσεων». Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, ενώ δηλώνει ότι προχωρά η συνεργασία με του Ποτάμι για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα…

Τι είναι η Ώρα Αποφάσεων και ποιους θέλετε να εκφράσει; Θα μετεξελιχθείτε σε κόμμα;

Δημιουργήσαμε μια πολιτική κίνηση για τρείς, κυρίως, λόγους. Πρώτον, για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, ενωμένου πολιτικού φορέα του προοδευτικού χώρου. Δεύτερον, για να παρουσιάσουμε μια καινούργια πρόταση για την ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από τη βαθιά κρίση. Τρίτον, για να διευκολύνουμε την είσοδο καινούργιων ανθρώπων στην πολιτική. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Το σύνθημά σας αναφέρεται στο «επόμενο κύμα δημιουργίας». Πώς το ορίζετε;                                                                                             

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου άφησαν τη σφραγίδα τους σε σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα. Όμως, τελικά, δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν πάνω στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης και να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της πατρίδας μας. Στη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε, απαιτείται μια νέα ανορθωτική προσπάθεια που θα στηριχθεί στην άρνηση του παρασιτισμού και του λαϊκισμού και θα εστιάσει στη στροφή προς την παραγωγή και τη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει γενναίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος και σχέδιο για μια νέα παραγωγική Ελλάδα. Σε αυτήν την αναγκαία μετάβαση αναφέρεται το σύνθημά μας.

Προέρχεστε και οι τρεις από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί προχωρήσατε στο σχήμα «Ώρα Αποφάσεων» με Διαμαντοπούλου-Ραγκούση και δεν ακολουθείτε το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η προσφορά του στην Ελλάδα, θετική και αρνητική, θα κριθεί πλέον από την ιστορία. Οι πολίτες του προοδευτικού χώρου απαιτούν να συναντηθούμε όλοι στη δημιουργία ενός καινούργιου και μεγάλου πολιτικού φορέα, καθώς και στη βάση ενός καινούργιου προγράμματος για τη χώρα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ακούσει αυτό το καθαρό μήνυμα του κόσμου, ο οποίος επιθυμεί η αναγέννηση του χώρου μας να γίνει από τις δικές μας προοδευτικές δυνάμεις. Αντ΄ αυτού, φαίνεται ότι επιλέγει να δώσει την πρωτοκαθεδρία στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και αρνείται τις δικές μας προτάσεις που είναι επίσης προτάσεις αρκετών στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

 

Υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας με το ΠΟΤΑΜΙ;                                           

Με το ΠΟΤΑΜΙ έχουμε κοινές ή παραπλήσιες απόψεις σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας. Υπάρχει καλό κλίμα στη μέχρι τώρα συνεργασία μας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, μαζί με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν κοινή αντίληψη.

 

Παρά τις προσπάθειες, το εγχείρημα για την ένωση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς δεν έχει πετύχει για την ώρα. Σε τι αποδίδετε αυτή την αδυναμία;

Όπως σας είπα, τη βασική ευθύνη φέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αρνείται πεισματικά να εναρμονιστεί με την αγωνία και το αίτημα του προοδευτικού κόσμου. Επιμένει σε κάτι μικρό και περιχαρακωμένο, το οποίο, αν συνεχίσει έτσι, θα γίνει ένα παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιλέγει σταθερά να ψηφίζει όλες τις πελατειακού χαρακτήρα ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ποιος θα είναι επικεφαλής της Ώρας Αποφάσεων όταν, με το καλό, γίνει κόμμα και διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού;

Ξεκινήσαμε με ένα σχήμα ηγετικής συλλογικότητας που είναι και μια έμπρακτη απάντηση στους κάθε λογής αρχηγισμούς που εμφανίζονται ως βασική παθογένεια του χώρου μας. Θα προχωρήσουμε με ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο και, όταν έρθει η στιγμή, το ζήτημα αυτό θα λυθεί εξίσου δημοκρατικά. Με την ευκαιρία, θα πρέπει να υπογραμμίσω πως σε αυτή την κίνηση δεν είμαστε πλέον μόνον οι τρεις. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα πρόσωπα από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν ισότιμα στην προσπάθεια -και που ο αριθμός τους διευρύνεται. Καθένας τους φέρνει την εμπειρία του από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό του χώρο, καθώς και από τους χώρους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

 

Προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι να ξεφύγει από την ύφεση. Τι χρειάζεται να γίνει γι’ αυτό;

Η απάντηση είναι μία: ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνον αν προηγηθούν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν την ανάγκη να δημιουργηθούν δουλειές -δηλαδή θα υπηρετούν τη βασική ανάγκη του λαού μας σήμερα.

 

Ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Πριν από όλα η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Η Ώρα Αποφάσεων έχει ήδη προτείνει τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών σε 200, την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, τη δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών με λίστα ευρείας περιφέρειας και το ασυμβίβαστο μεταξύ Βουλευτή και Υπουργού. Προτείναμε, επίσης, ως μια συμβολική κίνηση, ο μισθός του Βουλευτή να είναι ίδιος με τον μισθό των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεύτερον, αλλαγή στη λειτουργία του κράτους με αξιολόγηση παντού, η οποία θα συνοδεύεται από αμοιβές και ποινές.

Χρειάζεται, επίσης, αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα υπέρ των νέων. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 27% στο 16% και συμφωνία ότι κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη κάτω από το 65ο έτος ηλικίας.

Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο υφιστάμενο, αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα μας σε ένα επόμενο στάδιο. Εμβληματικό παράδειγμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια παραγωγική, εφοδιαστική και μεταφορική αλυσίδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες. Είναι άδικο τα προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στο λιμάνι του Πειραιά, να μεταφέρονται και να συναρμολογούνται στην Τσεχία κι εμείς να “βλέπουμε τα τρένα να περνούν”, ενώ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τεράστιες επιχειρήσεις συναρμολόγησης στην Ελλάδα. Αντίστοιχες ευκαιρίες υπάρχουν και σε άλλους τομείς.

Χρειάζονται αυτά και πολλά άλλα που σύντομα η Ώρα Αποφάσεων θα παρουσιάσει αναλυτικά, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση, παράγοντας πλούτο και μοιράζοντας δίκαια τους καρπούς της παραγωγικής μας προσπάθειας.

Όλη η επικαιρότητα