Πολιτισμός

Γιώργος Γαλίτης: Ένας πολυδιάστατος πρωταγωνιστής παλαιάς κοπής! [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ]

Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Γαλίτης αποτελεί αναμφισβήτητα έναν εκ των κορυφαίων κωμικών της γενιάς του. Με την ευγένεια και το ήθος που τον διακατέχει, προσφέρει πάντα στο κοινό του άφθονο γέλιο και διασκέδαση. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αγαπητό προς το κοινό ηθοποιό, με τον ξεκαρδιστικό μονόλογο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος να γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με τη φετινή χρονιά να είναι η έβδομη. Φέτος δίνει τη δυνατότητα με την περιοδεία του στην επαρχία να μεταφέρει σε όλους τη διασκέδαση μέσω του θεάτρου, δείχνοντας συγχρονως μερικές από τις πτυχές του πολυδιάστατου ταλέντου του.

Έχετε επιμεληθεί κείμενο, ερμηνεία και σκηνογραφία της παράστασης, ενώ παίζεται και όλους τους ρόλους. Πως εμπνευστήκατε αυτό το πρότζεκτ και πως θα σχολιάζατε την ανταπόκριση του κοινού επτά χρόνια τώρα;

Είχα γράψει ένα κείμενο πριν μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια που ήμουν φοιτητής. Ήταν κάτι που δοκίμασα σε μια παράσταση και είχε μεγάλη ανταπόκριση. Από εκεί πήρα την ιδέα να κάνω 13 κωμικά κείμενα, που θα αποτελούσαν μια παράσταση. Κάθισα και το έγραψα και το 2012 που προέκυψε η ανεργία, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι δικό μου με τα ρίσκα που αυτό απαιτεί και τελικά δικαιώθηκα από την πορεία της. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν δει την παράσταση περισσότερες από μια φορά. Εγώ προσπαθώ όσο συχνότερα μπορώ να ανανεώνω την παράσταση με νέους ρόλους, ώστε και ο κόσμος να μην νιώθει βαρεμάρα αλλά και εγώ να ανανεώνομαι. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της παράστασης είναι αυτό που αγαπάει ο κόσμος. Μια παράσταση πρέπει να αγαπηθεί πρώτα από τον ηθοποιό που παίζει και μετά από το κοινό.

Υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ εσάς και των θεατών;

Θεωρώ πως ναι, γιατί τώρα που είμαι μόνος μου πάνω στη σκηνή, ο μεγάλος «συμπαίκτης» είναι ο κόσμος. Όταν υπάρχει ανταπόκριση, νιώθω σα να έχω τους καλύτερους συναδέλφους πάνω στη σκηνή..

Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο του έργου;

Αυτό έγινε πολύ περίεργα. Ένα βράδυ ξάπλωσα να κοιμηθώ και μου ήρθε στο όνειρό μου, σηκώθηκα, κατευθύνθηκα στο γραφείο μου και τον σημείωσα. Το σωστό είναι να δείχνει το θέμα της παράστασης και το κωμικό της ύφος.

Ποιος είναι ο ρόλος που κατέχει το χιούμορ στη ζωή σας. Αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο να ξεπερνάτε ευκολότερα «σκοτεινές στιγμές»;

Το χιούμορ είναι πάντα ένα εφόδιο που βοηθάει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας. Αυτός είναι και ο ρόλος της σάτιρας. Το χιούμορ βρίσκεται παντού, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν το κέφι μας με μια ατάκα, αλλά το προσωπικό χιούμορ είναι για τον καθένα μια λειτουργία του μυαλού του για να ξεπερνάει τα δύσκολα.

Ο κόσμος πλέον έρχεται εύκολα στα θέατρα ή έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση; Πείτε μας την άποψή σας.

Νομίζω ότι έχει αλλάξει λίγο το τοπίο. Έρχεται πιο εύκολα πλέον. Τα δύσκολα χρόνια, το 2012-2013-2014 που ήταν η κρίση στο πικ της, μας επηρέασε περισσότερο. Το θέατρο είναι μια πολύτιμη διασκέδαση, που μπορεί εν τέλει ένα σωστό θεατρικό έργο να αλλάξει την οπτική κάποιου για τη ζωή.

Είστε πολυτάλαντος και πρόσχαρος σα χαρακτήρας. Πιστεύετε ο συνδυασμός αυτός εκτιμάται σήμερα ή κάποιος που θέλει να αποκτήσει δημοσιότητα πρέπει να βρίσκει ευρηματικούς τρόπους να το κάνει;

Η εποχή μας, είναι εποχή που μια νέα πληροφορία παλιώνει σε μια ώρα. Όλοι προσπαθούν να βρίσκονται στα πράγματα. Εγώ προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να αναδειχθώ, ως δημιουργός ενός σημαντικού έργου και όχι για οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής μου. Μια παρουσία τηλεοπτική όμως σίγουρα βοηθάει περισσότερο στη δουλειά μας. Για το μέλλον, σκέφτομαι κάποια πράγματα και προσπαθώ να τα πραγματοποιήσω. Ο χρόνος θα δείξει.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στην τηλεόραση και τα προγράμματα που έχει πλέον; Τι έχετε να πείτε για τη συχνή προβολή τούρκικων σειρών;

Η τηλεόραση είναι θέμα παραγωγής. Όσο υπάρχουν χρήματα, γίνονται ωραίες δουλειές. Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχουν πολλά «φέσια» σε συναδέλφους. Πλέον γίνονται ελάχιστες δουλειές. Είναι θέμα σωστού προγραμματισμού, αφού ακόμα και με λίγα χρήματα υπάρχει δυνατότητα να έχεις σπουδαία αποτελέσματα. Ενδεικτικό παράδειγμα η παράστασή μου, που με λίγα χρήματα διαθέτει εντυπωσιακά στοιχεία. Υπάρχουν αξιόλογες σειρές που έχουν δυνατότητα βελτίωσης. Η πίεση όμως σίγουρα δε βοηθάει. Όσο αφορά τα τούρκικα, θεωρώ ότι είναι φθηνά θεάματα που βέβαια έχουν το κοινό τους. Σκοπός της τηλεόρασης είναι να πληροφορεί τον κόσμο και όχι να τον αποσυντονίζει. Αυτά τα προγράμματα δε μας τιμούν. Η δουλειά του ηθοποιού είναι κάτι σπουδαίο. Δεν είναι εύκολο να στέκεσαι πάνω στη σκηνή. Δεν κάνουν όλοι για τη δουλειά.

Ύστερα από τόσα χρόνια, ποια είναι η σχέση σας με τα ΜΜΕ;

Είμαι από προσωπική επιλογή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ελάχιστε είναι οι φορές που έχω βρεθεί προσκεκλημένος ή φωτογραφημένος. Αυτό που προσπαθώ είναι να αναδεικνύω κυρίως τη δουλειά μου, η οποία κακά τα ψέματα από αυτό τρέφεται

Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή κατάσταση της χώρας; Θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Πρέπει να αλλάξουμε μέσα μας τη νοοτροπία. Η εξουσία στην Ελλάδα ότι δρομολογεί γίνεται, είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν πιστεύω σε πολιτικούς, παρότι πιστεύω τη δημοκρατία. Η κρίση έχει γεννήσει άσχημα πράγματα. Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους που για παράδειγμα ενστερνίζονται τον ναζισμό. Πιστεύω ότι μόνοι μας πρέπει να βλέπουμε τα «στραβά» και να διορθωθούμε μόνοι μας. Πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι νόμοι κάποια στιγμή.

Ποια είναι η συμβουλή σας σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το δύσκολο κλάδο της ηθοποιίας;

Δουλειά των ηθοποιών είναι να ομορφαίνουν και να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων. Όταν ομορφαίνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου, προσφέρεις. Μέσα από τη δουλειά μου προσπαθώ να το κάνω αυτό. Είναι σημαντικό να φεύγει ο θεατής με χαμόγελο. Συμβουλή σε κάθε νέο, είναι να αγαπάς και να μην «ξεφτιλίζεις» αυτό που έχεις. Μπορεί η δουλειά να είναι δύσκολη, αλλά καλό θα είναι όσο μπορούμε να κρατάμε την αξιοπρέπειά μας, να μελετάμε και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Όλη η επικαιρότητα