Εκλογές Ηλεία Πολιτική Συνέντευξη

Γιώργος Κοντογιάννης: «Μαζί, από την αρχή, για την Ηλεία»

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Κοντογιάννη στην Ηλεία, ως υποψηφίου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, ίσως ξάφνιασε πολλούς. Όχι όμως και την εφ. «Πατρίς», η οποία από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε γράψει ότι ο κ. Κοντογιάννης είχε δεχθεί πρόταση από τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι ξανά υποψήφιος Βουλευτής στον νομό μας.

Η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήψη της τελικής απόφασης. Γνωρίζονται εδώ και χρόνια, από την εποχή που ο ίδιος ως δημοσιογράφος, παράλληλα με την εργασία του σε εφημερίδες, ήταν στέλεχος του Γραφείου Τύπου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δίπλα στον Γιάννη Βούλτεψη αλλά συνεργάτης του Θανάση Κανελλόπουλου στη Γραμματεία Ενημέρωσης. Αργότερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεργάστηκαν στη Βουλή. Μάλιστα ο Γιώργος Κοντογιάννης ήταν από τους έξι βουλευτές που είχαν υπογράψει  το 2006 την γνωστή πρόταση του σημερινού προέδρου της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και για να δικάζονται υπουργοί και βουλευτές όπως όλοι οι πολίτες.

Στην πορεία του στην πολιτική ο Γιώργος Κοντογιάννης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι πρόεδροι της ΝΔ, καθώς ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που τον ώθησε στην πολιτική και τον έκανε υφυπουργό Εργασίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ξαναβάζει στο «παιχνίδι».

Πρόθεση του ιδίου είναι να ξαναδούμε την Ηλεία από την αρχή. Να δούμε τις δυνατότητές της και να της δώσουμε νέες προοπτικές, διεκδικώντας εκείνα που αξίζουν στους πολίτες της και όχι αφήνοντας την κεντρική εξουσία να δίνει «ψίχουλα».

Αυτό πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενότητα όλων των θεσμικών φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να αφήσουν εκτός, προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. «Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που μας αξίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ξάφνιασε αρκετούς η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας και πάλι στην Ηλεία, με δεδομένο ότι η εντύπωση που είχατε δώσει τον Σεπτέμβρη του 2015, ήταν ότι αποχωρείτε από την πολιτική. Τι άλλαξε;

Εκείνη η δήλωσή μου αφορούσε σαφώς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Από τότε μεσολάβησαν πολλά. Τα τρία σημαντικότερα είναι η καταστροφή της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση Τσίπρα και η προσπάθειά του να προκαλέσει θεσμική εκτροπή, αλλά κυρίως η ενδοτικότητα που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα στο «μακεδονικό». Αν η παράδοση εθνικών συμφερόντων δεν είναι μειοδοσία τότε έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις. Το δεύτερο είναι η πλήρης εγκατάλειψη της Ηλείας. Τίποτα από όσα είχαμε προγραμματίσει δεν προχώρησε και ορισμένα, όπως η «Ολυμπία Οδός», μπήκαν στις καλένδες ή συνθλίφτηκαν στη δίνη της σύγκρουσης επιχειρηματικών και κομματικών συμφερόντων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαπλοκής. Και το τρίτο στοιχείο είναι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενός πολιτικού με ξεκάθαρες απόψεις και με συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο πιστεύω μπορεί να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο και να της δώσει προοπτική και μέλλον. Όταν λοιπόν η πατρίδα σου, ο τόπος σου κινδυνεύουν, δεν μπορείς να κάθεσαι αμέτοχος.

Είναι αλήθεια ότι η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη έκαμψε τις αρχικές αντιρρήσεις σας;

Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος μου ζήτησε να επαναδραστηριοποιηθώ. Ξέρει το πάθος μου με την Ηλεία, γνωριζόμαστε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί κι εντός κι εκτός Βουλής και αποδέχθηκα την προτροπή του να συμβάλω στον αγώνα που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στον Νομό Ηλείας. Στόχος μου άλλωστε ήταν πάντα -και ως βουλευτής αλλά όλο αυτό το διάστημα που βρίσκομαι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη- η προώθηση της Ηλείας και η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της.

Μόνο που, κ. Κοντογιάννη, κάθε φορά ακούμε από τους πολιτικούς αρχηγούς πολλά για την Ηλεία και δυστυχώς στον τόπο μας δεν έχει γίνει τίποτα. Γιατί να πιστέψουμε τώρα τον κ. Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση κι εσάς;

Έχετε δίκιο να είστε δύσπιστος, όπως και οι συμπατριώτες μας. Έγιναν λάθη. Υπήρξαν παραλείψεις. Το χειρότερο όμως που υπήρχε είναι ότι ποτέ οι Ηλείοι –και μιλάω για τους θεσμικούς φορείς- δεν είχαμε ενιαία φωνή. Όταν διεκδικείς για τον τόπο σου οφείλεις να βάζεις στο περιθώριο μικροκομματικές σκοπιμότητες, προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Υπάρχει το συμφέρον του τόπου και τίποτε άλλο. Τίποτε άλλο. Δυστυχώς αυτή η απόλυτη  και ξεκάθαρη στάση δεν υπήρξε ποτέ στην Ηλεία. Με αποτέλεσμα, αντί να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία, να περιοριζόμαστε στα ψίχουλα που κάθε φορά μας προσέφεραν. Η διαφορά σήμερα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά και τις ανάγκες και τις δυνατότητες αυτού του ευλογημένου τόπου. Υπάρχουν προτάσεις και σύντομα θα υλοποιηθούν…

Προφανώς έχετε φροντίσει κι εσείς σε αυτό…

Φυσικό είναι, λόγω της θέσεώς μου στον κομματικό μηχανισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πειστεί για τις δυνατότητες αυτού του τόπου και θα τις αξιοποιήσει προς όφελος της Ηλείας και της εθνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι θέλει δίπλα του ανθρώπους που έχουν γνώση ώστε να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που έχει η Ηλεία και δεν αναφέρομαι μόνο στον πλούτο της γης της ή στο φυσικό κάλλος αλλά στη μοναδική ιστορία και στον πολιτισμό της. Αυτός είναι και ο προσωπικός μου στόχος. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε το μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε. Ανθρώπους με εργατικότητα που αντί να τους στηρίζουμε, η σημερινή κυβέρνηση τους βάζει εμπόδια. Επαγγελματίες με δυναμισμό που αντί να τους δίνουμε κίνητρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους εξαντλεί με την υπερφορολόγηση. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτήν την τακτική και να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή. Να ξεκινήσουμε την Ηλεία από την αρχή! Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που μας αξίζουν.

Η υποψηφιότητά σας σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν θα είναι υποψήφιοι;

Με ενδιαφέρει πώς θα προσφέρω εγώ στη μάχη της ΝΔ, ώστε η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή και δυνατή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να υλοποιηθούν προτάσεις που έχω καταθέσει για να βγει η Ηλεία από το τέλμα. Ποιοι θα είναι συνυποψήφιοι είναι ζήτημα αποκλειστικά του Προέδρου του κόμματος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατεβαίνετε για Βουλευτής επειδή δεν σαν επέλεξαν για υποψήφιο Περιφερειάρχη. Πόσο βάση έχει αυτό;

Η επιλογή υποψηφίου Περιφερειάρχη ήταν αποκλειστικά απόφαση του προέδρου του κόμματος, ο οποίος πριν από την ανακοίνωση με κάλεσε και μου εξήγησε τους λόγους που θα ήταν επωφελέστερο για τον αγώνα που δίνει η ΝΔ να είμαι υποψήφιος Βουλευτής στην Ηλεία. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του. Άλλωστε η επιλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι εξαιρετική, καθώς αντιπροσωπεύει τη γνώση στην Αυτοδιοίκηση και τον δυναμισμό για αλλαγές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Προσωπικά είμαι στο πλευρό του και θα αγωνιστώ για την εκλογή του.  Έχει έλθει η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή στη Δυτική Ελλάδα.

Κύριε Κοντογιάννη, ήσασταν 11 χρόνια βουλευτής. Διατελέσατε υφυπουργός Εργασίας. Γιατί ένας νέος να σας ψηφίσει;

Στην πολιτική εκτός από τον νεανικό ενθουσιασμό, χρειάζεται και εμπειρία. Σαφώς νιώθω πιο έμπειρος από το 2004, όταν με προτροπή του Κώστα Καραμανλή, στον οποίο οφείλω την είσοδό μου στην πολιτική και την ανέλιξή μου, κατέβηκα και εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής. Δεν κατάγομαι από κάποια πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας μου ράφτης στο Βαρθολομιό ήταν και με τον αγώνα του σπουδάσαμε και έδωσε σε εμένα και στον αδελφό μου τον Γιάννη, τη δυνατότητα να γίνουμε ό,τι γίναμε στη ζωή. Η εμπειρία μου στο επάγγελμά μου, στη δημοσιογραφία, αλλά και οι γνώσεις που απέκτησα στην πολιτική, όχι μόνο από παιδί στην ΟΝΝΕΔ, στη ΝΔ αλλά και στη Βουλή και στην κυβέρνηση Καραμανλή, μου δίνουν τη δυνατότητα να μπορώ να γνωρίζω καλά πλέον πώς θα προωθήσω και πώς θα διεκδικήσω τα συμφέροντα της Ηλεία και των πολιτών της, με μεγαλύτερο δυναμισμό και αποτελεσματικότητα. Εκείνο που ζητώ από τους συμπατριώτες μας είναι να με εμπιστευθούν ξανά, ώστε με δυναμισμό να διεκδικήσουμε εκείνα που μας ανήκουν. Εκείνα που έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε στη νέα γενιά και σε έναν τόπο που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα. Για την Ηλεία που θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την Ηλεία πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες της το μέλλον που τους αξίζει.

Όλη η επικαιρότητα