Μεσσηνία

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η επέτειος της ναυμαχίας της Μεθώνης

Ακούστε το άρθρο

«Γιορτάζουμε την επέτειο της Ναυμαχίας της Μεθώνης, όπου ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη έκανε την υπέρβαση και, παρά τα περιορισμένα μέτρα που διέθετε, πυρπόλησε τον αιγυπτιακό στόλο στις 30 Απριλίου του 1825, αποδεικνύοντας έτσι την ικανότητα και την τόλμη του ελληνικού λαού. Εύχομαι τέτοιες μέρες ορόσημο για την πατρίδα μας να τις έχουμε παράδειγμα όταν κλονίζεται η πίστη μας στις ικανότητές μας. Ξέρουμε πλέον ότι όταν βάζουμε το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’ βγαίνουμε νικητές.» δήλωσε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης με αφορμή την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Μεθώνης, η οποία εορτάστηκε για πρώτη φορά, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο εορτασμός της επετείου πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Μεθώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η εκδήλωση ξεκίνησε στην πλατεία Γρηγορίου Επισκόπου, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμήν των Ηρώων Πεσόντων. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος.

Με τη συνοδεία των κρουστών της Φιλαρμονικής ακολούθησε πομπή μέχρι το Πνευματικό Κέντρο, όπου η τελετή συνεχίστηκε με τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης Διονύσιο Ψαλίδα. Έπειτα οι μικροί μαθητές της περιοχής και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν  τραγούδια της εποχής, συγκινώντας το κοινό που τους καταχειροκρότησε. Εν συνεχεία ο κόσμος περιηγήθηκε στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων της Μεσσηνίας της οποίας υπεύθυνος είναι ο Χρήστος Κατσαμπάνης ο οποίος άνοιξε και την έκθεση με μια ιστορική αναδρομή. Η εκδήλωση έκλεισε  με την αναπαράσταση της πυρπόλησης του αιγυπτιακού στόλου στην παραλία. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Τοπική Κοινότητα της Μεθώνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Ρούσσος, Λεωνίδας Γαϊτάνης και Γιάννης Σαρδέλης, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης Κωνσταντίνα Καζά και τα μέλη του, ο τέως Δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, ο Διοικητής του Α.Τ Πύλου Δημήτρης Ροΐδης, ο Υπολιμενάρχης Πύλου Λεωνίδας Κουκούτσης, οι πολιτευτές του Νομού Μίλτος Χρυσομάλλης και Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

 Η έκθεση των ιστορικών κειμηλίων της Μεσσηνίας θα φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όλη η επικαιρότητα