Περιβάλλον

Γιορτές με σκουπίδια στους δρόμους (και) στη Ζάκυνθο!

zanee.jpg
Ακούστε το άρθρο

 Την προδιαγεγραμμένη μοίρα του Πύργου και της Τρίπολης ακολουθεί η Ζάκυνθος, αφού το όμορφο νησί του Ιονίου είναι εδώ και μερικές ημέρες γεμάτο σκουπίδια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και μερικές ημέρες, καθώς οι κάτοικοι της ΤΚ Καλαμακίου απέκλεισαν τον είσοδο στον ΧΥΤΑ Σκοπού, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο χώρος έπρεπε να είναι ανενεργός εδώ και ενάμιση χρόνο και να μη δέχεται σκουπίδια, αφού η περιβαλλοντική βλάβη είναι σοβαρή.

«Τον περασμένο Μάιο είχαμε κλείσει ξανά τον ΧΥΤΑ ζητώντας να δοθεί λύση. Συναντηθήκαμε τότε με τους εκπροσώπους του δήμου και δεχθήκαμε να μείνει ανοιχτός ο ΧΥΤΑ και το καλοκαίρι για να μην πληγεί ο τουρισμός. Τον Σεπτέμβριο ξαναδώσαμε παράταση μέχρι να λήξει η τουριστική περίοδος. Εχουμε δώσει περιθώριο περισσότερο από όσο έπρεπε. Μας έταξαν αντισταθμιστικά, όπως ο φωτισμός στο Καλαμάκι, οι λακκούβες στους δρόμους, το νερό, κ.ά., και τελικά ούτε λάμπες έχουμε, ενώ το νερό έκαναν 4 ώρες να μας το φέρουν με τις υδροφόρες» δηλώνει στο patrisnews.com ο Αναστάσιος Τζίμης, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής που συγκρότησαν οι κάτοικοι.


Για τρίτη φορά μέσα σε 18 μήνες απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ οι κάτοικοι του Καλαμακίου

«Ο κόσμος τα έβαλε με τη δημοτική αρχή και έτσι κάναμε λαϊκή συνέλευση οι κάτοικοι και συγκροτήσαμε μια συντονιστικη επιτροπή, η οποία συναντήθηκε με εμπορικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής για να τους ενημερώσει για το τελεσίγραφο λουκέτου στον ΧΥΤΑ. Μας υποσχέθηκαν ότι θα αδειοθοτηθεί χώρος στο αεροδρόμιο Ζακύνθου για να εγκατασταθεί η μονάδα μηχανικής διαλογής. Εμείς ζητήσαμε το χαρτί της αδειοδότησης και δεχόμαστε να κάνουμε ακόμα τρεις μήνες υπομονή, αλλά θέλουμε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Ζητάμε ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την διαχείριση των απορριμμάτων. Αν ο δήμαρχος δημόσια δεσμευτεί και ανακοινώσει τον χώρο που θα εγκαταστήσει τη μονάδα διαχείρισης εμείς αυτομάτως θα αποχωρήσουμε από τον Σκοπό. Τα σκουπίδια πέφτουν από τον Σκοπό και το Καλαμάκι καταστρέφεται» προσθέτει ο κ.Τζίμης επισημαίνοντας ότι ο ΧΥΤΑ Σκοπού είναι στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών, αφού «τα σκουπίδια έχουν περάσει την κορυφογραμμή και έχουν κρύψει το βουνό. Είναι ΧΑΔΑ πλέον, δεν είναι ΧΥΤΑ».


O επικεφαλής της συντονιστικής των κατοίκων Καλαμακίου, Τάσος Τζίμης

Ο πρόεδρος της ΤΚ, Αναστάσιος Κακολύρης δήλωσε στο Patrisnews.com ότι «πήραμε υπόσχεση από τον δήμαρχο ότι ως τις 31.3 θα έχει σταματήσει οριστικά η εναπόθεση σκουπιδιών στο Σκοπό , σε συνάντηση που είχαμε πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία της κοινότητας. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα περάσουμε κι άλλο καλοκαίρι με τον ΧΥΤΑ ανοιχτό. Ο χώρος είναι κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Όταν βρέχει, δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια, ενώ ζούμε κάθε μέρα με το άγχος μη συμβεί κάποια κατολίσθηση».


Σε… ΧΑΔΑ έχει μετατραπεί πλέον ο ΧΥΤΑ Σκοπού…

Ανήμερα των Χριστουγέννων η συντονιστική επιτροπή Καλαμακίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις ώστε να δρομολογηθεί το κλείσιμο και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ ΣΚοπού:

«Είθε η γέννηση του Χριστού να μας δώσει σε όλους φώτιση, σύνεση και σύμπνοια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το νησί μας. Ευχαριστούμε τον Φίλο Δήμαρχο Κο Κολοκοτσά για την αναγνώριση των χρόνιων αγώνων που δίνουμε σταθερά όλοι εμείς οι αφανείς θεματοφύλακες του κόλπου του Λαγανά – Καλαμακίου – Βασιλικού. Σεβόμενοι όλοι την Ζακυνθινή κοινωνία, προσπαθούμε να σας αφυπνίσουμε από τον λήθαργο της εξουσίας και αδράνειας στον οποίο έχετε αφεθεί και να σας υπενθυμίζουμε πως τα σοβαρά προβλήματα του νησιού δεν λύνονται με έγγραφες διαβεβαιώσεις αλλά με πραγματικούς αγώνες και απτά αποτελέσματα. Εμείς δεν ζητήσαμε να μας υποσχεθείτε τίποτα. Εσείς μας δίνετε χρονοδιαγράμματα και όχι μόνο δεν τα εφαρμόζεται αλλά διαψεύδεται συνεχώς τον εαυτό σας. Μαθήματα σταθερού λόγου μπορούν να λάβουν από αυτήν την ‘μικρή’ ομάδα πολιτών όποιος επιθυμεί μόνο στην πράξη και η πράξη είναι μπροστά στο πορτόνι του Σκοπού βλέποντας τα σκουπίδια να είναι έτοιμα να πέσουν στον Λαγανά καταστρέφοντας τουριστικά ολόκληρο το νησί για πάντα. Μαθήματα σταθερού λόγου μπορούν να λάβουν από αυτήν την ‘μικρή’ ομάδα πολιτών όποιος επιθυμεί μόνο στην πράξη και η πράξη είναι στις ανοιχτές δημόσιες συγκεντρώσεις που επανειλημμένα έχουν γίνει και με την δική σας παρουσία δίνοντάς μας υποσχέσεις για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν μπορείτε να εφαρμόσετε καταντώντας τους εαυτούς σας αναξιόπιστους στην Ζακυνθινή κοινωνία. Θυμηθείτε μόνο φέτος τις υποσχέσεις από τον Μάρτιο – Μάιο – Οκτώβριο και όχι μόνο.Εμείς σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και η γέννηση του θεανθρώπου να φωτίσει της καρδιές μας.
Καλά Χριστούγεννα
Η συντονιστική επιτροπή Καλαμακίου

Αναστάσιος Τζίμης
Αναστάσιος Κακολύρης
Χρήστος Κοντονής
Νικόλαος Κεφαλληνός
Γεράσιμος Τσαγκαρόπουλος
Διονύσης Στραβοπόδης
Διονύσης Μάργαρης»

(Απαραίτητη υποσημείωση: Ο κ.Κακολύρης ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από την ανακοίνωση λόγω διαφωνίας του με τους χαρακτηρισμούς προς τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ωστόσο ότι στηρίζει την απόφαση των κατοίκων του Καλαμακίου).


Κάθε μέρα και χειρότερη η κατάσταση στον κλειστό στα χαρτιά ΧΥΤΑ Σκοπού

Η απάντηση του δημάρχου Ζακύνθου

Kάπως έτσι, οι Ζακυνθινοί έκαναν Χριστούγεννα με σκουπίδια στους δρόμους, στα… πρότυπα του Πύργου και της Ολυμπίας, αφού η αποκομιδή σταμάτησε, ενώ ο κίνδυνος να «πνιγεί» το νησί στα σκουπίδια ειναι ορατός. Δεδομένου ότι η μεταφορά τους εκτός Ζακύνθου, είναι απαγορευτική, η κατάσταση στο νησί δεν απέχει πολύ από το να καταστεί μη αναστρέψιμη.


Τη λύπη του για το χρονικό σημείο αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Σκοπού εξέφρασε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Π.Κολοκοτσάς

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, με ανάρτησή του στη σελίδα στο facebook  τόνισε ότι έχει κοινοποιηθεί εγγράφως το χρονοδιάγραμμα της επίλυσης του ζητήματος των απορριμμάτων και εξέφρασςε τη λύπη του «που κάποιοι, μη σεβόμενοι τα ιερά και όσια του νησιού μας, το καταδίκασαν να γεμίσει σκουπίδια με σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ φρόντισαν και για τη δυσφήμισή του. Από την πρώτη στιγμή και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχα δηλώσει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που γινόταν τόσα χρόνια, ήταν μια βόμβα που αν εκραγεί θα καταστρέψει το νησί. Προχωράμε. Εντός τριών μηνών και χωρίς καμία αναβλητικότητα από την πλευρά μας, όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος, εργαστήκαμε μέρα και νύχτα, εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς (σταμάτημα έργων ΕΣΠΑ επί έναν χρόνο, κάπιταλ κοντρόλς, κ.λ.π.) και θα υλοποιήσουμε, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Ήδη, αποκαταστήσαμε τη χαβούζα του Αεροδρομίου και εντός των ημερών τη χαβούζα του Αγαλά. Συντάξαμε επίσης, τη μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Όλα αυτά τα γνωρίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα συναρμόδια Υπουργεία της πατρίδας μας και σιωπηρά μας επέτρεπαν τη χρήση του ΧΥΤΑ Σκοπού για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κοινός στόχος ήταν και είναι να μην καταστραφεί και δυσφημιστεί το νησί μας. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι έχουμε σχετικό χρονοδιάγραμμα και προσπαθούμε με έργα, και όχι με λόγια, να περάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση και να λύσουμε για πάντα το πρόβλημα που απασχολεί τη Ζάκυνθο. Εξάλλου, το σχέδιό μας εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και τα Υπουργεία ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Οικονομικών, στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Εύχομαι ο Χριστός και ο Άγιος Διονύσιος να δώσουν φώτιση σε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα τις ημέρες των εορτών και να παραδειγματιστούν από τη στάση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των συναρμόδιων Υπουργείων για τη σιωπηρή αποκομιδή των απορριμμάτων με ασφάλεια και με κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας των συμπατριωτών μας και των επισκεπτών μας για την αποφυγή της δυσφήμισης του νησιού μας, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Το χρονοδιάγραμμα το έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους Ζακυνθινούς και εγγράφως».

 

Αεροδρόμιο η μονάδα, σε Λίβα (ή Τριανταφυλλιά) το υπόλειμμα

Η δημοτική αρχή Ζακύνθου έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews.com, την αδειοδότηση 4 στρεμμάτων με στέγαστρο στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, όπου θα εγκατασταθεί μονάδα μηχανικής διαλογής, ενώ εναλλακτική επιλογή αποτελεί η περιοχή του Λίβα, μετά και το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός θα προβλέπει τη μονάδα διαλογής στο αεροδρόμιο και το υπόλειμμα στο Λίβα. Στο τραπέζι υπάρχει και η περίπτωση της Τριανταφυλλιάς στην Αμαλιάδα, ωστόσο και στην Ηλεία οι διαδικασίες καθυστερούν.

Tι ισχύει στο Λίβα

Ο Λίβας είναι η πλέον περίπλοκη υπόθεση, καθώς ήταν η πρόταση του πρώην προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Ανδρέα Ξένου και του πρώην δημάρχου, Στυλιανού Μποζίκη. Ο Λίβας αδειοδοτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2012 από τότε γ.γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα (σχετικό αρχείο), ωστόσο οι αντιδράσεις της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ζακύνθου» και του ΤΕΕ Ζακύνθου κατέληξαν σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η θέση Λίβα στην οποία προοριζόταν να γίνει χωροθέτηση για τα απορρίμματα το 2012

Σύμδωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ζακύνθου, Ευάγγελο Αρβανιτάκη,« η περιοχή με τον Ν.2637/98 χαρακτηρίζεται αυτοδίκαια Καταφύγιο Άγριας Ζωής και δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αστοχίας της στεγάνωσης του πυθμένα και ενώ δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη σημαντικού υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή και την πιθανότητα μόλυνσής του και υποβαθμίζει τον κίνδυνο από σεισμούς και δεν αναφέρεται στα υπάρχοντα ρήγματα στην περιοχή».

Τελικά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρητικά η δημοτική Αρχή μπορεί να εγκαταστήσει εκεί τη μονάδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι ο νυν δήμαρχος κ.Παύλος Κολοκοτσάς είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τον Λίβα, με τον πρώην πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Ανδρέα Ξένο, να αφηνει αιχμές μέσω facebook,γράφοντας «Παρακαλούνται οι κύριοι ΚΟΝΤΟΝΗΣ και ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ που έχτισαν πολιτική καριέρα στο ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑ να απολογηθούν για την σημερινή ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ .—-».


Εκκληση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου

O Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση και παρότρυνε τους κατοίκους του νησιού να ξεκινήσουν την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

«Κατανοούμε την αγωνία των κατοίκων και επιχειρηματιών του Καλαμακίου, που είναι και αγωνία όλων των Ζακυνθινών, για το φλέγον πρόβλημα των σκουπιδιών που διαιωνίζεται δεκαετίες. Επίσης κατανοούμε τις προσπάθειες της Δημοτικής αρχής για την οριστική λύση του θέματος. Θα θέλαμε να προτείνουμε και να παρακαλέσουμε τους κατοίκους, που δίκαια διαμαρτύρονται, να αναστείλουν, για άλλη μια φορά, τις κινητοποιήσεις τους, λόγω εορταστικών ημερών και στον κύριο Δήμαρχο να οργανώσει αμέσως μετά τις εορτές μια συνάντηση όλων των φορέων για ενημέρωση των ενεργειών που έχουν γίνει και να δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα μέχρι την αποπεράτωση του έργου. Επίσης θα παρακαλούσαμε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες να φροντίζουν για τον σωστό διαχωρισμό των σκουπιδιών τους, σε ανακυκλώσιμα και μη, ώστε το φορτίο των σκουπιδιών να μειώνεται καταλλήλως».


Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

fopan83@gmail.com

*Κεντρική φωτό από zantepress24.gr

Όλη η επικαιρότητα