Βιβλίο

Γιορτή βιβλίου, γιορτή πολιτισμού στην αρχαία Ολυμπία

vivlio2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο έρωτας του Άνδη και της Θάλειας, «ταξίδεψε» το κοινό στις σελίδες του βιβλίου «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», με…οδηγό τον ίδιο τον συγγραφέα, Γιάννη Καλπούζο. Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο Πάρκο του ΟΣΕ Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της 4ης Γιορτής Βιβλίου, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Βιβλιοπωλείο «Δώρα».

Δεκάδες λάτρεις του βιβλίου, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες έδωσαν το παρών στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της 4ης Γιορτής Βιβλίου, που άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Παρασκευής και θα λειτουργήσει μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου.

Γιορτή βιβλίου, γιορτή πολιτισμού

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από την ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου «Δώρα», Δώρα Ευσταθοπούλου, που ευχαρίστησε τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται φέτος η Γιορτή Βιβλίου), τον Εμπορικό Σύλλογο και τους επαγγελματίες που στηρίζουν τις επιμέρους εκδηλώσεις της Γιορτής Βιβλίου, καθώς επίσης το κοινό, με τη συμμετοχή και την παρότρυνση του οποίου, η Γιορτή Βιβλίου έχει γίνει θεσμός για την περιοχή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, μιλώντας για την αξία και τα οφέλη της Γιορτής Βιβλίου για τους επισκέπτες αλλά και για την περιοχή, δεσμευόμενος ότι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πάντα θα στηρίζει τέτοιες δράσεις.

Τη σκυτάλη, στον Γιάννη Καλπούζο, έδωσε η εκπαιδευτικός Αλεξία Λιάγκουρα, παρουσιάζοντας το βιογραφικό του ταλαντούχου συγγραφέα, ποιητή και στιχουργού.

Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου…

«Άμα στάξεις μια σταγόνα λάδι σε κρύο νερό, θα επιπλεύσει ολόσωστη. Όμως, αν στάξεις άλλη σε νερό που κοχλάζει, θα μοιραστεί σε δεκάδες μικρότερες. Τούτη ήταν κι η διαφορά της Θάλειας με τον Άνδη. Μέσα σε γυάλα περιοριζόταν ο κόσμος της, στους χίλιους ανέμους χόρευε εκείνου». Αυτός είναι ο έρωτας του Άνδη και της Θάλειας, που ξεκινά από την παιδική ηλικία και έχει μια ταραχώδη πορεία….Πρόσωπα, καταστάσεις και διλήμματα που υπερβαίνουν τις αντοχές των ηρώων, η πάλη συναισθήματος-λογικής, οι διαδρομές της αλήθειας και η δύναμη της αγάπης….Για τους χαρακτήρες των δυο ηρώων και την ιστορία τους, μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, περιγράφοντας εικόνες και διαβάζοντας αποσπάσματα, καταφέρνοντας να κάνει τους θεατές συνοδοιπόρους σ’ ένα ρομαντικό ταξίδι στις σελίδες του βιβλίου του.

Παράλληλες δράσεις…

Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση με έργα της Ολύμπια Ζωγράφου Γεωργίας Καραχάλιου, η οποία θα αναπτύξει δραστηριότητες με τα παιδιά στις 11, 18 και 22 Αυγούστου.

 Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες – και όχι μόνο- κυκλοφορίες των 25 εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν στην Γιορτή, μέσα από 10.000 τίτλους βιβλίου που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Φέτος, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδική Λογοτεχνία, για τους μικρούς φίλους της Γιορτής Βιβλίου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα