Ηλεία

Γκουρλέσα: Από χείμαρρος έγινε… «ήσυχο – ήσυχο το ποταμάκι»!

Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά παράνομων παρεμβάσεων, που ουσιαστικά μικραίνουν και… μπαζώνουν την παλαιά  κοίτη του χειμάρρου Γκουρλέσα, μεταξύ των παραλιών Ροβιάτας και Σαβαλίων, κατήγγειλαν  οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ροβιάτας και Σαβαλίων κ.κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημοσθένης Καραφλός αντίστοιχα, καθώς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Στάθης Κόλλιας, ο οποίος είναι από την περιοχή. Το συγκεκριμένο σημείο λέγεται επίσημα τάφρος 6 Τ…

Από κοινού, προέβησαν σε ενημέρωση στην εν’ λόγω περιοχή, που δείχνει να έχει αποκτήσει… ιδιοκτησιακό χαρακτήρα, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει και τον «φάκελο» που έχουν στα χέρια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις καταγγελίες, ιδιώτες φέρονται να προβαίνουν σε  παρεμβάσεις και στις δύο πλευρές της όχθης, ο καθένας στην «δικιά» του!

Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι αδρανή υλικά, που υπάρχουν σε κάποια σημεία, προέρχονται από δημοτικά και δημόσια έργα, τα οποία πιθανόν δόθηκαν σε συγκεκριμένο άτομο για δική του χρήση… δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, υλικά που σε κάποια σημεία είναι καλυμμένα και άμμο!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα με τις  καταγγελίες, ότι πάνω από μια δεκαετία, έχουν γίνει  επίσημες καταγγελίες στις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο πόρισμα. Στις εκκλήσεις για μέτρηση ορίων, για εμφανή μείωση του πλάτους του χειμάρρου λίγο πριν εκβάλει στην θάλασσα, οι απαντήσεις είναι «έλλειψη προσωπικού,  μηχανημάτων και αδυναμία προσδιορισμού της δημόσιας περιουσίας!», σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες.

Ασάφεια… «και η ιστορία συνεχίζεται»

Στις δηλώσεις του ο κ. Κόλλιας, παρουσία των δύο προέδρων των τοπικών κοινοτήτων κ.κ. Κωνσταντόπουλου και Καραφλού, τόνισε ουσιαστικά ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται αυτά τα χρόνια εκατέρωθεν της κοίτης, σε συνδυασμό με την μεταφορά και χρήση αδρανών υλικών (τσιμέντα, πέτρα κλπ) από δημόσια και δημοτικά έργα, συνιστούν παρανομίες, ζητώντας από τις συναρμόδιες αρχές να επιληφθούν δραστικά:

«Οι παρανομίες κατά τη γνώμη μας είναι η παρέμβαση στην κοίτη, η αλλαγή του ανάγλυφου του εδάφους, η πιθανή καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και φυσικά η παρέμβαση στην παραλία, με ότι αυτό συνεπάγεται και με την καρέτα – καρέτα, θέτοντας και ένα οικολογικό ζήτημα.

Είναι σημερινό το πρόβλημα; Όχι! Έχει μια ιστορία τουλάχιστον 10 χρόνων. Έχουν υπάρξει διαδοχικές δημοτικές αρχές, όπως και αλλαγές διοικήσεων στους Οργανισμούς που είναι οι αρμόδιοι: είναι το Δασαρχείο Αμαλιάδας, η Πολεοδομία δήμου Ήλιδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, είναι ο ΓΟΕΒ σε ότι αφορά την τάφρο 6Τ και φυσικά είναι και ο ΤΟΕΒ, γιατί μιλάμε για εξαφάνιση – ως δια μαγείας – του τελευταίου αποστραγγιστικού του.

Έχω κάνει καταγγελίες από το 2017,υπάρχουν και προγενέστερες από το 2012 και τις έχω κάνει με τους προέδρους των δύο δημοτικών διαμερισμάτων. Οι Υπηρεσίες επικαλούνται έλλειψη προσωπικού, έλλειψη μηχανημάτων και αδυναμία προσδιορισμού των ορίων της δημόσιας περιουσίας…», ανέφερε.

«Ελλιπείς αυτοψίες και εκθέσεις…»

Συνεχίζοντας ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι «οι εκθέσεις, οι αυτοψίες που κάνουν, είναι – κατά τη γνώμη μου – ελλιπείς. Δεν περιγράφουν το πρόβλημα και γι’ αυτό οι παρανομούντες, οι καταπατητές σε εισαγωγικά ή όχι, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.

Ποιο είναι το νέο δεδομένο αυτή τη στιγμή; Χρησιμοποιούν οι επίδοξοι καταπατητές ή οι επίδοξοι παρανομούντες, υλικά που έχουν πάρει από εργολαβίες του δημόσιου τομέα, είτε αφορά τον δήμο Ήλιδας είτε αφορά την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, καταγράψαμε ότι κάποια μπάζα αφορούν στην πλατεία Δημοκρατίας στην Αμαλιάδα, που γίνεται το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αμαλιάδας.

Τα μπάζα στην απέναντι πλευρά έχουν έρθει από την εργολαβία της αποχέτευσης των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ήλιδας…».

Όλη η επικαιρότητα