Categories: Κόσμος

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μια αποτυχημένη «γιορτούλα» η COP26 -Οι ηγέτες μπορούν να συνεχίζουν να ζουν με τις φαντασιώσεις τους

Share

Μύδρους εξαπέλυσε σε βάρος των ηγετών του κόσμου για την COP26 η νεαρή Σουηδή που έχει γίνει το πρόσωπο του ακτιβισμού ενάντια στην κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Τούνμπεργκ συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στην ογκώδη διαδήλωση για το κλίμα, η οποία έλαβε χώρα στη Γλασκώβη, πόλη που φιλοξένησε τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία. Θα έπρεπε να είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε μια κρίση με τις ίδιες μεθόδους που μας οδήγησαν σε αυτήν εξαρχής» υποστήριξε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού BBC.

«Πολύ μπλα μπλα», χωρίς αποτέλεσμα

Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ η COP26 ήταν μια ακόμη «γιορτούλα» δύο εβδομάδων, με το διά ταύτα να είναι «πολύ μπλα μπλα», προκειμένου να διατηρηθεί το «business as usual» (έκφραση που σημαίνει «κάνουμε τις δουλειές μας όπως πάντα»).

Η νεαρή συνέχισε λέγοντας πως «γνωρίζουμε ότι οι βασιλιάδες μας είναι γυμνοί» και υποστήριξε πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση χρειάζονται «άμεσες, δραστικές, ετήσιες περικοπές των εκπομπών, που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος».

AP

Ο κόσμος φλέγεται

Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, «οι άνθρωποι στην εξουσία μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον κόσμο τους, γεμάτοι με τις φαντασιώσεις τους, όπως η αιώνια ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο πλανήτη και οι τεχνολογικές λύσεις που θα εμφανιστούν ξαφνικά, φαινομενικά από το πουθενά, και θα σβήσουν όλες αυτές τις κρίσεις, έτσι απλά».

Για τη Σουηδή, όλες αυτές οι εξαγγελίες των ηγετών του κόσμου λαμβάνουν χώρα ενώ «ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται, φλέγεται, και ενώ οι άνθρωποι που ζουν στην πρώτη γραμμή εξακολουθούν να σηκώνουν το κύριο βάρος της κλιματικής κρίσης».

Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων αύριο στη Γλασκώβη

Μια δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων θα είναι η αυριανή, το Σάββατο, στη Γλασκώβη. Η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος δύο εβδομάδων της διάσκεψης COP26 είχε το ίδιο αίτημα, την επιτακτική ανάγκη της προστασίας του κλίματος απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη από την αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, αν είναι δυνατόν +1,5°C, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, που προκαλούν ήδη καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Κάθε επιπλέον δέκατο του βαθμού Κελσίου έχει τις συνέπειές του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος οδηγείται προς μια «καταστροφική» υπερθέρμανση, +2,7 βαθμών Κελσίου.