Πολιτική

Γ.Κύρτσος:«Πώς να αξιολογήσουμε ενδεχόμενη συμφωνία»

20140917_ep-009793_fma_012.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του περιεχομένου μιας νέας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος που βρίσκεται σε ισχύ και θα αποδεσμεύσει τις δόσεις των δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί. Κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν ότι η συμφωνία έχει ουσιαστικά κλείσει αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία. Γενική πάντως είναι η εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές και η Αθήνα πρέπει να τα βρουν, έστω την τελευταία στιγμή, για να αποτραπούν τα χειρότερα.                               

Πολιτική μπλόφα

Γνωρίζουμε ήδη ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που είχε προταθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά και συνήθιζε να καταγγέλλει με ιδιαίτερη δριμύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήθελε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να επιβάλει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πριν ένα χρόνο το δημοσιονομικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί ήταν της τάξης των 2-2,5 δισ., ενώ σήμερα εκτιμάται κάπου μεταξύ 5-7 δισ. και έχει την τάση να αυξάνεται καθώς η νέα κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά και χάνει πολύτιμο χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και να πάρει την εξουσία για να προτείνει μία οικονομική πολιτική πολύ χειρότερη για τον μέσο πολίτη από αυτήν που συνήθιζε να καταγγέλλει. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι το 2014, ενώ ενδεχόμενη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές θα οδηγούσε σε φοβερές οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες.

Το ανύπαρκτο πρόγραμμα

Για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να επιτύχει τον εκλογικό της στόχο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Συμπεριελάμβανε μεταξύ των άλλων το «κούρεμα» του χρέους με ανάλογη μείωση των τοκοχρεολυτικών υποχρεώσεων, την άμεση κατάργηση του μνημονίου με έναν νόμο, την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες παροχές και φοροελαφρύνσεις που ξεπερνούσαν, σε ετήσια βάση, τα 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πέταξαν πολύ εύκολα το προεκλογικό κυβερνητικό τους πρόγραμμα στο καλάθι των αχρήστων και επιδεικνύουν έναν πολιτικό κυνισμό που ξεπερνάει τις επιδόσεις του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την επιδείνωση των προβλημάτων.

Έλλειψη προοπτικής

Έτσι όπως γίνεται ο δημόσιος διάλογος τείνουμε να εξελιχθούμε σε συμβολαιογράφους, αναζητώντας επίμονα τη συμφωνία που θα αποτρέψει την άμεση κατάρρευση. Χάνουμε όμως τη γενικότερη εικόνα. Έτσι όπως εξελίσσονται η οικονομία και η διαπραγμάτευση είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια συνολική συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η διαπραγμάτευση γίνεται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική πλευρά ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ και έχει παραταθεί και να αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί.

Στην καλύτερη περίπτωση θα πρόκειται για μία συμφωνία που θα αποτρέψει την άμεση στάση πληρωμών και την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που συνδέεται με αυτήν αλλά δεν θα βάλει την οικονομία μας σε αναπτυξιακή πορεία. Οι λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, οι δύσκολες έως κακές πολιτικές της σχέσεις με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η νέα κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, στέκονται εμπόδιο σε μια συμφωνία που θα δίνει λύσεις και προοπτική. 

Όλη η επικαιρότητα