Κόσμος

Γλασκώβη-COP26: Συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων της γης

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, Δασολόγος  M.Sc, Ph.D σχολιάζει στην εφ. «Πατρίς την απόφαση»
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος να έχει αντιστραφεί η αποψίλωση ως το 2030 συμφωνήθηκε από 105 κράτη

 Ευχή όλων μα μην έχει την …τύχη προηγούμενων παρόμοιων δεσμεύσεων

Αν υπάρχει μια είδηση που βγήκε από την Cop26, την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση στη Γλασκώβη, αυτή ήταν ότι συνολικά 105 χώρες –μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ– δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση των δασών.

Στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων έθεσαν στόχο όχι μόνο να έχει τερματιστεί, αλλά να έχει αντιστραφεί η καταστροφή των δασών ως το τέλος της δεκαετίας, με έμφαση στην αναδάσωση και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διακήρυξη αυτή υπογράφεται από ηγέτες όπως ο Σι Τζινπίνγκ –η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη- και ο Βραζιλιάνος Ζαΐχ Μπολσονάρο, στη χώρα του οποίου υπάρχει το τεράστιο, αλλά λεηλατημένο τις τελευταίες δεκαετίες δάσος του Αμαζονίου.

Σημαντικό επίσης και ότι στις 105 χώρες συγκαταλέγονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς στη Λεκάνη του Κονγκό βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Συνολικά οι χώρες που θα συνυπογράψουν τη συμφωνία καλύπτουν περίπου το 85% των δασών του πλανήτη και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ινδονησία, δηλαδή χώρες με τεράστιες δασικές εκτάσεις, αλλά και σοβαρό πρόβλημα ως προς την υλοτόμηση και την καταστροφή δασών.

Τη συμφωνία υπογράφει και η Ελλάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

105 εθνικοί ηγέτες υπέγραψαν την υπόσχεση να πάρουν μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής των δασών προκειμένου να οχυρωθεί η συνεισφορά τους στην δέσμευση περίπου του 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εδώ όμως ακριβώς εδράζεται η έλλειψη τόλμης από τους ηγέτες το κόσμου καθώς αποφάσισαν να υποστηρίξουν αυτή τη δέσμευση με μόλις 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Αυτό που όλοι αναρωτιόμαστε που θα πρωτο-επενδυθούν τα χρήματα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ο πολύτιμος στόχος. Βλέπετε η αλλαγή του διεθνούς εμπορικού μοντέλου σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση απαιτεί πολλά περισσότερα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως 28 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι θα περιορίσουν την αποψίλωση, που απαιτείται, για την παραγωγή προϊόντων όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και η σόγια.

Επιπλέον, 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τραπεζικού κλάδου, δεσμεύτηκαν και αυτές, να σταματήσουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση.

Οι ειδικοί καλωσόρισαν την είδηση, αν και θύμισαν ότι η συμφωνία του 2014 για μείωση του ρυθμού των αποψιλώσεων δεν επιτεύχθηκε καν.

Άκρως ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η συζήτηση που είχαμε με αφορμή την απόφαση για τα δάση με τον Δασάρχη Πύργου Δρ. Παναγιώτη Λάττα, Δασολόγος  M.Sc, Ph.D

«Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή είναι ένα μείζον γεγονός στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου, για να συμφωνήσουν πως να επισπεύσουν την παγκόσμια δράση και να βρεθεί λύση στην απειλή της επερχόμενης κλιματικής κρίσης και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η COP26 δηλαδή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή» μας λέει ο κ. Λάττας και κάνοντας μια μικρή αναφορά στο παρελθόν καθώς πολλές φορές αυτό «προβλέπει» το τι μέλλει γενέσθαι τονίζει: «Η αρχή έγινε πριν από τριάντα περίπου χρόνια, όταν ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για πρώτη φορά, για να αντιμετωπίσουν συλλογικά την κλιματική αλλαγή. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τις χώρες να υπογράψουν μια σύμβαση για το κλίμα που θα δεσμεύει κάθε χώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κατά τη σύνοδο της Γλασκώβης, τα μέρη εξέτασαν την πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 °C».

Προς παγκόσμια συνάντηση στην Αθήνα

Όπως μας εξηγεί ο κ. Λάττας «κατά τη σύνοδο της COP26, οι χώρες ενθάρρυναν η μία την άλλη ώστε να εντείνουν τις δεσμεύσεις και τις δράσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των προσπαθειών προσαρμογής ώστε να παραμείνουν εφικτοί οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, οι οποίες είναι:

  • Η δέσμευση για στόχο μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030,

.  Συζήτηση για μέτρα για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και

  • Αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Σε ότι αφορά τα του οίκου μας τώρα όπως τονίζει ο κ. Λάττας «η Χώρα μας θεωρώντας τη σύνοδο αυτή ως κομβικής σημασίας παρουσίασε πρόσθετες πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η άμεση απολιγνιτοποίηση, η απανθρακοποίηση των νησιών, οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ. Επίσης παρουσίασε πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία των μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, με απώτερο στόχο τη διοργάνωση το πρώτο εξάμηνο του 2022 μιας παγκόσμιας συνάντησης κορυφής στην Αθήνα».

Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας με τον κ. Λάττα καταλήξαμε στο ότι η επιτυχία αυτής της συνόδου, είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.  Κι ότι επίτευξη του στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμισι βαθμό Κελσίου είναι ζήτημα διαφοράς «μεταξύ ζωής και θανάτου». Όσο για την ευθύνη υλοποίησής της  εξαρτάται  κυρίως από τη διάθεση των ηγετών της G20 ώστε να ηγηθούν προσπαθειών με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής καθώς οι συγκεκριμένες χώρες ευθύνονται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών.

Όλη η επικαιρότητα