Ηλεία

Γλύφα: Βιβλίο γεννήσεων της δεκαετίας του ‘40

Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΑΘ. ΜΠΡΑΒΟΥ

 

Ένα σημαντικό νέο δημοσιοποίησε ο ιστορικός και συγγραφέας Ανδρέας Μπαλτάς. Αναφέρει λοιπόν ο κ. Μπαλτάς που έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Γλύφα:

«Μια από τις παρακαταθήκες που άφησε ο αείμνηστος ιερέας του χωριού μας Αθανάσιος Μπράβος είναι και ένα σημαντικό κειμήλιο, το Βιβλίο Γεννήσεων και Βαπτίσεων του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Γλύφας, από τις 10 Μαρτίου 1940 έως τις 30 Ιανουαρίου 1949. Το παρέδωσε στον Μορφωτικό Σύλλογο της Γλύφας ο γιος του Γεώργιος Μπράβος, ώστε να ερευνηθεί και να ψηφιοποιηθεί. Περιλαμβάνει 43 πράξεις και υπογράφουν ο ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτρουμάνης (Παπα-Γρηγόρης) και ο ιερέας Κωνσταντίνος Λυκογιάννης (Παπα-Κώστας). Καταγράφει τις βαπτίσεις που έγιναν κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, παρέχει πληροφορίες για ονόματα και ημερομηνίες γέννησης, ενώ σημαντικές είναι και οι πληροφορίες για τους αναδόχους, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονταν από την Λυγιά, το Βαρθολομιό, τη Γαστούνη κ.α., παρέχοντας πληροφορίες για τις κοινωνικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει οι πρόσφυγες της Γλύφας με τους ντόπιους»

. Ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μπράβος Συνταξιούχος Εφημέριος του Ναού Αγίας Μαρίνης Γλύφας Ηλείας, εκοιμήθη στις 13 Ιανουαρίου σε ηλικία 91 ετών. Ο μακαριστός συνέδεσε άρρηκτα την ζωή του, αλλά και την θεάρεστη ιερατική διακονία του, με τους εκεί πρόσφυγες εκ της Μικράς Ασίας αφού τους διακόνησε άοκνα, ευσυνείδητα και με αυτοθυσία για πάνω από μισό αιώνα, ως  σεμνός άνθρωπος του Θεού και πιστός Λειτουργός των αρρήτων Μυστηρίων Του».

Και λίγα λόγια για τον Ανδρέα Μπαλτά: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνέγραψε το ιστορικό λεύκωμα «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» (Εκδόσεις Μπαλτά, 2010), ενώ συμμετείχε και στη συγγραφή των βιβλίων«Τα 80χρονα της Γλύφας»

Όλη η επικαιρότητα