Υγεία

Γ.Λυμπέρης: «Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας»

liberis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε την Τρίτη ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης και μετατροπής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει να «σέρνεται» το θέμα, ενώ προτείνει τη συμπληρωματική λειτουργία του παθολογικού και χειρουργικού τομέα των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, χαρακτηρίζοντας ως μοναδική ρεαλιστική πρόταση για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη στον Νομό Ηλείας τη μείωση των διακομιδών.

Ο κ. Λυμπέρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη, προκειμένου να βάλει τέλος στα σενάρια που φέρνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στην επικαιρότητα, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητες και ούτω καθ’ εξής.

Επαφή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ήρθε σε επικοινωνία με τον πρώην καθηγητή δημόσιας υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος είναι συνταξιούχος πλέον και του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία δική του μελέτη στο Υπουργείο Υγείας που να θέτει θέμα κατάργησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ούτε και έχει γίνει κάποια συνεννόηση.

«Ήρθαμε σε επαφή και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Πρέπει να πάψει να σέρνεται το θέμα» τόνισε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Ηλεία και είπε χαρακτηριστικά:

«Εγώ, και σαν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα οριοθετήσω και θα ζητήσω να ξεκαθαριστεί το ζητούμενο της Δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Νομό και με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού και στις περιόδους που αυξάνεται η επισκεψιμότητα. Υπάρχει πλήρης μελέτη στο Υπουργείο Υγείας από τον καθηγητή Λιαρόπουλο και εκεί μπορεί να δει κανείς με σαφήνεια πως ο ελάχιστος αριθμός κρεβατιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 340 κρεβάτια. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια στην Ηλεία να αφαιρεθούν τα 100 κρεβάτια του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας».

 

Να σταματήσουν οι διακομιδές

Γι’ αυτό και ο κ. Λυμπέρης υπογράμμισε: «Η μόνη ρεαλιστική πρόταση εφαρμογής για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Νομό Ηλείας, για να μη μετακινούνται τα περιστατικά στο Ρίο που φθάνει σε ποσοστό και το 65% αλλά να μετακινούνται σε ποσοστό της τάξεως του 20% όπως είναι σε κάθε πολιτισμένο κράτος, είναι να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ο παθολογικός και ο χειρουργικός τομέας στα δύο Νοσοκομεία, Πύργου και Αμαλιάδας.

»Να κάνουν εναλλάξ γενικές εφημερίες αυτοί οι δύο τομείς, να εξυπηρετούν τις εσωτερικές τους εφημερίες οι γιατροί του τομέα και όχι μίας συγκεκριμένης ειδικότητας και αν λυθεί και το πρόβλημα των ειδικευομένων , να μπορούμε να έχουμε πλήρη κάλυψη και την ελάχιστη ασφάλεια που απαιτείται για την ιατρική περίθαλψη των ασθενών.

»Αυτή είναι η βάση και ο άξονας, αν θέλουμε το καλό του τόπου. Όλοι πρέπει να συνταχθούμε πίσω από αυτή την πρόταση και να απαιτήσουμε την επάνδρωση με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό των αντίστοιχων τομέων. Το Νοσοκομείο του Πύργου ως κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού θα έχει τις άλλες ειδικότητες, τις κλινικές, τις μονάδες και τον αξονικό τομογράφο και μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας την προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου».

«Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια»

Ο κ. Λυμπέρης ζήτησε επίσης συνεργασία από όλους και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, να συνεργαστούμε όλοι οι κάτοικοι, οι φορείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το καλό του Νομού. Οι μίζερες καταστάσεις δεν διευκολύνουν ούτε λύνουν προβλήματα. Απευθύνομαι προς το προσωπικό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, τους κατοίκους και τους κατοίκους του δήμου Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής, πως δεν τίθεται θέμα κλεισίματος και μετατροπής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Το αντίθετο, θα προχωρήσουμε με διευθέτηση για την καλή και αρμονική συνεργασία των δύο Νοσοκομείων».

Όλη η επικαιρότητα