Πολιτική

Γλυπτά Παρθενώνα: Το 78% των Βρετανών λέει «ναι» στην επιστροφή τους στην Ελλάδα

Η πλειοψηφία των αναγνωστών φαίνεται να στηρίζει το πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανασύνδεση των Γλυπτών του Φειδία, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή δυναμική.
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα λέει το 78% των αναγνωστών της Sunday Times, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα με το ερώτημα «Θα πρέπει τα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα;».

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 11.315 άτομα από τα οποία μόλις το 22% είχε αντίθετη άποψη.

Η πλειοψηφία των αναγνωστών φαίνεται να στηρίζει το πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανασύνδεση των Γλυπτών του Φειδία, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή δυναμική.

Χαρακτηριστική είναι η «ιστορική» μεταστροφή της εφημερίδας Times όπου μετά από πολλά χρόνια άλλαξε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το τελευταίο διάστημα πλήθος δημοσιευμάτων τάσσονται υπέρ της επιστροφής.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Δημοσκόπηση, εξάλλου, του YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απάντησε ότι ανήκουν στην Βρετανία. Το υπόλοιπο 22% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς ο οποίος μόλις πριν από μια εβδομάδα πρότεινε «συνεργασία» σε νέα βάση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πολιτιστικό περιοδικό της Sunday Times.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης δήλωνε για το ίδιο ζήτημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη εβδομάδα: «Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μια διένεξη μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου Ακρόπολης. Δεν είναι καν μια διένεξη ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο σώμα του οποίου ανήκουν τα αρχιτεκτονικά αυτά γλυπτά, είναι ένα παγκόσμιο αίτημα. Την αποκατάσταση του μνημείου, που είναι το πανανθρώπινο σύμβολο της δημοκρατίας, επιθυμεί η ανθρωπότητα. Δεν θέλουμε την επιστροφή και επανένωσή τους για την Ελλάδα μόνο, αλλά για όλους με τρόπο που θα είναι κατανοητός και για τα παιδιά και για τους ενήλικες και για τους ‘ξένους’ και για τους Έλληνες».

Όλη η επικαιρότητα