Ηλεία

Γνωριμία με την ιστορία της Αμαλιάδας

Εκδήλωση με αφορμή τα 180 χρόνια, του ονόματος Αμαλιάδα, στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων δήμου Ήλιδας.
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης στην οποία γεννήθηκαν και κατοικούν, καθώς και την ιστορική διαδρομή της μέχρι να καταλήξει στη σημερινή γνωστή σε όλους ονομασία, είχαν οι πολίτες που έδωσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το παρών στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας και την εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ονομασία Αμαλιάδα.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη διαπίστωση πως στην εκδήλωση δεν βρέθηκε ο κόσμος που περίμενε και χαρακτήρισε πιθανότατα υπαίτιο τον ίδιο ως δήμαρχος, ωστόσο έδωσε την υπόσχεση πως την επόμενη φορά της εκδήλωσης αυτής η αίθουσα θα είναι γεμάτη όπως και πρέπει.

Εξέφρασε την άποψη πως όσοι δε είναι γνώστες της ιστορίας του τόπου τους δε γνωρίζει πως μπορούν να πορευτούν στη ζωή τους, ενώ για τον ίδιο υποστήριξε πως τα τελευταία 25 χρόνια που ασχολείται με τα κοινά έχει μάθει με λεπτομέρειες κάθε πτυχή της ιστορίας της πόλης, που όπως χαρακτήρισε είναι μεγάλη, σημαντική και αξιόλογη.

Αναφέρθηκε στο προφίλ των εισηγητών και τις γνώσεις τους για την Αμαλιάδα, ενώ για την πόλη στην οποία γεννήθηκε και ζει όλα του τα χρόνια σημείωσε πως την υπηρέτησε με πίστη, πάθος, αυταπάρνηση και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πρώτη αυτή εκδήλωση και έδωσε το λόγο του πως θα υπάρξει και συνέχεια.

Χαιρετισμούς αλλά και ιστορική αναδρομή στην περίοδο που έλαβε η Αμαλιάδα την οριστική της ονομασία και στη νεότερη ιστορία της, πραγματοποίησαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, ο Συγγραφέας – Λαογράφος Ηλίας Τουτούνης και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λιακόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός Ελισάβετ Τριχά – Γεωργοπούλου.

Η εκδήλωση έγινε από την εφημερίδα «Ενημέρωση» σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά» και υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα