Αγροτικά Ηλεία

ΓΟΕΒ: Έληξε η επίσχεση… αρδεύονται οι καλλιέργειες!

Ακούστε το άρθρο

Κανονικά αρδεύονται από χθες το μεσημέρι οι καλλιέργειες των Ηλείων αγροτών, καθώς οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, έληξαν την επίσχεση εργασίας, σε ένδειξη καλής θέλησης, μετά την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλου, ο οποίος τους μετέφερε τη δέσμευση των διοικήσεων των ΤΟΕΒ, να καταβάλουν μέρος των οφειλών τους προς τον Οργανισμό και έτσι  να καταβληθούν και σε αυτούς τα δεδουλευμένα των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επίσχεσης εργασίας, με τις καλλιέργειες να παραμένουν απότιστες και ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή, και την αιφνιδιαστική υποβολή της παραίτησης του προέδρου του ΓΟΕΒ Νίκου Φάμελου, χθες το πρωί, σε δυο διαδοχικές συσκέψεις, ο  κ.Γεωργιόπουλος (σ.σ καθώς τους τελευταίους μήνες οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ έχουν «περάσει» στην αρμοδιότητα των Περιφερειών) συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του ΓΟΕΒ και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας.  «Οι εργαζόμενοι, έχουν διάθεση, αν πληρωθεί το όλο ή μέρος των οφειλομένων, να άρουν την επίσχεση και να επιστρέψουν στην εργασία τους», είπε ο κ.Γεωργιόπουλος, μεταφέροντας αυτή την πρόθεση και στους εκπροσώπους της Διοίκησης του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ. Σ’ αυτή τη δεύτερη σύσκεψη, διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά η διάσταση απόψεων και η δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών. «…υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για τις πληρωμές και την κάλυψη των πάγιων δαπανών.  Αυτές οι διαφωνίες, θα πρέπει κάποια στιγμή να λυθούν, μέσα από μια ριζική αλλαγή του συστήματος της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Έληξε η επίσχεση

Ο κ.Γεωργιόπουλος, μετέφερε στους εργαζόμενους του ΓΟΕΒ τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων των ΤΟΕΒ για την καταβολή μέρους των οφειλών το πρωί της Δευτέρας. «Θέλω να τους πιστέψω, θέλω και να το δω», είπε ο ίδιος, και τους κάλεσε να λήξουν την επίσχεση. Όπως και έγινε, χθες το  μεσημέρι, με τους εργαζόμενους του ΓΟΕΒ, σε ένδειξη καλής θέλησης και δεδομένης της κατάστασης με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον κίνδυνο για ολική καταστροφή των καλλιεργειών, να λήγουν την επίσχεση.

Ωστόσο, ερωτηθείς, ο κ.Γεωργιόπουλος σημείωσε πως, αυτό δεν αποτελεί οριστική λύση του προβλήματος. «Έχω στο μυαλό μου μια – δυο λύσεις, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης που θα γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους και ταυτόχρονα να αποτελέσει μέρος μια συνολικής εθνικής πολιτικής. Αν το αλλάξουμε στην Ηλεία, – που μπορούμε να το κάνουμε – δε θα έχει επιτυχία, αν αυτή η αλλαγή δε εκπορεύεται από τις προθέσεις του Υπουργείου, ώστε να εφαρμοστεί συνολικά και από όλους», καταλήγει ο κ.Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα