WEB tv Ηλεία Υγεία

Γώγος στην ΟΡΤ: «Δεν έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς και αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους» (VIDEO)

«Ευάλωτοι και οι πιο νέοι, τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλες τις κλινικές μελέτες»

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ TV και την δημοσιογράφο Πέλυ Μπεβούδα για τις τελευταίες εξελίξεις της διάδοσης της νόσου του κορωνοιού στην Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας πως είμαστε σε μια καλή σχετικά κατάσταση, αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής στο Νοσοκομείο του Ρίου.

«Θα έλεγα ότι είμαστε σε μία σταθερή κατάσταση, έρχονται μεν  καινούργια περιστατικά, αλλά έχουμε και την έξοδο πολλών από τα προηγούμενα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 11 ασθενείς που νοσηλεύονται στην μονάδα νοσηλείας, από τους οποίους οι τρεις είναι έτοιμοι να φύγουν με εξιτήριο και έχουμε και τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται στη μονάδα αρνητικής πίεσης, ο ένας είναι πιο σοβαρά από τους άλλους, κυρίως λόγω υποκείμενων προβλημάτων. Πάντως κανένας δεν είναι διασωληνωμένος μέχρι στιγμής. Όταν δεν έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σίγουρα υπάρχει μία αισιοδοξία. Όμως ακόμη δεν έχουμε μία οριστική εικόνα και για την Ελλάδα και για την περιοχή μας, αφού είμαστε σε μία φάση που αυξάνονται τα κρούσματα. Πάντως είμαστε σε μία σταθερή πορεία, σε μία διαχειρίσιμη πορεία για το σύστημα υγείας. Οπότε μάλλον θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προλάβουμε όλη αυτή την ιστορία και θα την περάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιήσουμε για τους ασθενείς μας. Αυτή την στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την καταιγίδα που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά ελπίζω να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή η καμπύλη της νόσου να μην κάνει οξεία γραμμή, για να μπορούμε και εμείς να διαχειριζόμαστε την κατάσταση  με τον καλύτερο τρόπο».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το γεγονός ότι νοσούν και νέοι άνθρωποι και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες ο κ. Γώγος τόνισε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος στον συγκεκριμένο ιό. Βέβαια για να το έχουμε υπόψη μας, τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στη νόσο αυτή, μιας και έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα και μεγαλύτερη θνητότητα, όμως με τα τελευταία δεδομένα έχουμε και ασθενείς μικρότερης ηλικίας και ιδιαίτερα της μέσης ηλικίας, 40 με 60 ετών. Είναι και αυτοί ευάλωτοι και πλήττονται σοβαρά από τη νόσο αυτή, οπότε πρέπει όλοι να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας, ότι όποια ηλικία και αν έχουμε, θα πρέπει να φερόμαστε ανάλογα, και αυτό για να μη μεταδώσουμε τη νόσο σε κάποιον άλλον. Πάντως οι άνθρωποι με καλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαφώς λιγότερο ευάλωτοι σε σχέση με αυτούς που είναι πιο μεγάλης ηλικίας. Αν όμως η νόσος αυτή εξαπλωθεί θα έχουμε πολλά κρούσματα σίγουρα και ανάμεσα σε αυτά θα είναι και άνθρωποι χαμηλότερων ηλικιών».

Για τις έρευνες που γίνονται για φάρμακα και για εμβόλιο για την νόσο ο κ. Γώγος, που συμμετέχει σε μια εκ των ερευνητικών ομάδων δήλωσε:

«Υπάρχει μία μεγάλη ομάδα που ασχολούμαστε με το θέμα αυτό και έχουμε υποβάλει την πρόταση της κλινικής μελέτης μας, ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο που δεν ξέρουμε όμως ακόμη τι θα γίνει. Πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, για να βγουν ασφαλή αποτελέσματα. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν 15 λοιμωξιολόγοι και 15 καρδιολόγοι και η μελέτη αυτή θα περάσει από την επιτροπή δεοντολογίας του ΕΟΦ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν πολλές ακόμη μελέτες αυτή τη στιγμή, ενώ δεδομένο είναι ότι το φάρμακο χλωροκίνη έχει αρκετά καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι από τις μελέτες που γίνονται τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και μία καλύτερη εικόνα φυσικά για όλες τις κλινικές μελέτες. Θέλουμε ένα χρόνο του ενός και δύο μηνών για να έχουμε πιο αντικειμενικά αποτελέσματα».

Τέλος για το θέμα της ανόσιας στον ιό ανέφερε:

«Κοιτάζουμε φυσικά και τα θέματα της ανοσίας που έχει μεγάλη σημασία για τον τελικό περιορισμό της νόσου. Στο τέλος της μείωσης αυτής της καμπύλης, θα δούμε τι ανοσία έχει ο πληθυσμός. Σίγουρα θα βοηθήσει και το εμβόλιο που δεν το έχουμε ακόμη, αλλά θα περιμένουμε μέχρι το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, για να δούμε τι γίνεται όσον αφορά την ανοσία που μπορεί να αφήσει αυτή η νόσος. Η βασικότερη θεραπευτική προσέγγιση αυτή τη στιγμή είναι να μένουμε στο σπίτι για να σπάσει αυτή η πανδημία και να μην έχουμε νέα κρούσματα. Και όλοι όσοι συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης της πολιτείας είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Μένουμε λοιπόν στο σπίτι μας».

Όλη η επικαιρότητα