Ηλεία

Γούμερο: Έντονες οι διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό έργου από το Ταμείο Μολυβιάτη

goymero_dromoi_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έντονες διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινότητα Γουμέρου του δήμου Πύργου, ύστερα από την ανακοίνωση των έργων που θα ενταχθούν από τον δήμο του Πύργου για χρηματοδότηση από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη, καθώς σε αυτά, όπως διαπιστώθηκε, δεν συμπεριλαμβάνεται η τοπική κοινότητα, η οποία φέρει σημαντικά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. Με δεδομένο το παραπάνω, το τοπικό συμβούλιο Γουμέρου και ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασόπουλος, καθώς και όλοι οι φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι Συλλόγων και Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απέστειλαν στους βουλευτές της Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο, ζητώντας, να αρθεί η αδικία, σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στην επιστολή οι φορείς, τονίζουν μεταξύ άλλων τις σοβαρές ζημιές που υπάρχουν στα περισσότερα ορεινά χωριά της δημοτικής ενότητας Ωλένης και επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένοι σε περίπτωση που δεν ενταχθεί η τοπική κοινότητα Γουμέρου στην διαδικασία έργων για χρηματόδοτηση από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη, τότε θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για την δικαίωσή τους.

Να σημειωθεί ότι την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νίκος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Γεώργιος Φωτακόπουλος, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Οδυσσέας Ελύτης», Μαρίνος Ντούμας, ο πρόεδρος του Α.Ο. «Ολυμπιάδα Γουμέρου», Γεώργιος Κοτσιράς, ο πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου «Απόστολος Μυρσίνης», Χρήστος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Γουμεριωτών «Η Αγία Παρασκευή», Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.

Συγκεκριμένα στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρεται ότι:

«Με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις (19-09-2016) στα τοπικά ΜΜΕ για τα έργα που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση αναλυτικά ανά δήμο (από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη) διαπιστώνουμε με έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση ότι δεν έχει προταθεί ούτε σχεδιαστεί ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ για την τοπική κοινότητά μας, αλλά ούτε και για τα ορεινά χωριά της Ηλείας, του πρώην δήμου Ωλένης, (Γούμερο, Μουζάκι, Καρυά, Κουτσοχέρα, Αγία Άννα, Πεύκη, Κλεινδιά) τα οποία είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2007.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι:

1) Δεν εκπληρώνεται ο σκοπός – «αρωγή πυροπλήκτων», – όσων προσέφεραν τα χρήματα αυτά που ήταν η δωρεά προς όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά ούτε και η σωστή διαχείριση αυτών των χρημάτων για την πιστή εφαρμογή της βούλησης των καταθετών – δωρητών που ήταν η διάθεση των χρημάτων για την έγκαιρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των πυροπλήκτων περιοχών του Νομού Ηλείας (δρόμων, οικιών κλπ), αλλά και η αντιμετώπιση άμεσων και έκτακτων αναγκών.

2) Τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη διαφαίνεται ότι κατευθύνονται σε ξένες προς τους πυρόπληκτους ανάγκες, χωρίς κανείς να εξηγήσει γιατί, και καμία έρευνα δεν έχει γίνει.

3) οι εναπομείναντες πόροι (έν λόγω ταμείου) δεν κατανέμονται με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα αλλά ούτε αποδίδεται περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

4) Διαφαίνονται παραλήψεις, λάθη, αυθαιρεσίες ή κακές αποφάσεις στην εμπλεκόμενη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο Πύργου, δηλαδή στις εντεταλμένες αρχές που πρότειναν, αξιολόγησαν και ενέκριναν ποια έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών θα χρηματοδοτηθούν. Με ποιά κριτήρια αξιολόγησης οι ανωτέρω υπηρεσίες αγνόησαν μια ολόκληρη ορεινή πυρόπληκτη περιοχή και δεν πρότειναν ούτε σχεδίασαν κανένα έργο;;;;

5) Είναι εμφανή η απουσία μέριμνας της πολιτείας σε βάρος των ορεινών χωριών της Ηλείας αφού δεν προτάθηκε από το Δήμο πύργου κανένα έργο για αυτά προς ένταξη χρηματοδότησής του από πόρους του πρώην ταμείου Μολυβιάτη.

Παρακαλούμε τους κ.κ. βουλευτές του νομού Ηλείας, όπως ενεργήσουν άμεσα είτε μέσω επερώτησης στη βουλή των Ελλήνων είτε με παρέμβασή τους στην αναφερομένη Περιφέρεια για την ορθότερη, δικαιότερη – και σύμφωνα με το σκοπό – κατανομή των κονδυλίων στις πληγείσες πυρόπληκτες και μόνο περιοχές του νομού Ηλείας.

Τέλος, γνωρίζουμε, προς πάσα κατεύθυνση και σε περίπτωση, μη πρόβλεψης και κατανομής των αναλογούντων κονδυλίων για έργα (από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη) στην πυρόπληκτη περιοχή μας ότι επιφυλασσόμαστε για χρήση όλων των ενδίκων μέσων προς δικαίωσή μας».

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα