Συνεντεύξεις

Γρ. Χαλιακόπουλος: Αγάπησα τον Πύργο και τους ανθρώπους του εξαιτίας του Φεστιβάλ

Με το νέο του βιβλίο «Ο Ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες» ταξιδεύει στην Ηλεία

Το βιβλίο του «Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες», που αναφέρεται στον Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Μπρουμίδη που διακόσμησε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μας συστήνει ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ο οποίος συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος επισκέπτεται κάθε χρόνο τα σχολεία της Ηλείας και όπως ο ίδιος δηλώνει «είμαι συγγραφέας ακτιβιστής και  με ενδιαφέρουν τα απομακρυσμένα σχολεία, εκεί που συνήθως οι μαθητές σπάνια συνομιλούν με συγγραφείς». Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος μας μίλησε για το νέο του βιβλίο και τον ήρωα του, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο χώρο της ζωγραφικής, τον οποίο η Αμερική και η Ιταλία έχουν τιμήσει αλλά η Ελλάδα επιδεικτικά τον αγνοεί…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι εστί Μπρουμίδης κύριε Χαλιακόπουλε;

Το όνομα Μπρουμίδης χρονολογείται από το 1652 ως η οικογένεια που πολέμησε τον Τούρκο κατακτητή. Κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών ένας εξ αυτών, γεννημένος στα Φιλιατρά, υπήρξε ηγετικό στέλεχος. Κυνηγημένος για την επαναστατική του δράση από τους Τούρκους, πέρασε το 1774 στη Ζάκυνθο και από εκεί στη Ρώμη. Από αυτή την οικογένεια προέρχεται ο Σταύρος Μπρουμίδης, πατέρας του ζωγράφου, ο οποίος παντρεύτηκε την Ιταλίδα Άννα Μπιανκίνι και στις 28 Ιουλίου του 1805 γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος.

Γεννήθηκε στην Ιταλία λοιπόν από Έλληνα πατέρα… πως βρέθηκε Αμερική;

Όταν μεγάλωσε σπούδασε ζωγραφική. Γρήγορα αναγνωρίστηκε το καλλιτεχνικό του ταλέντο κι έτσι το 1840 ο πάπας Γρηγόριος ο 16ος του ανέθεσε να διορθώσει τις μισοκατεστραμμένες τοιχογραφίες του Ραφαέλλο στη στοά του Βατικανού. Αργότερα δημιουργεί μια τοιχογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ και στη συνέχεια φιλοτεχνεί το πορτραίτο του Πάπα Πίου 2ου. Γι` αυτή τη δουλειά του, παρασημοφορήθηκε από τον ίδιο τον Πάπα και καταξιώθηκε ως κορυφαίος καλλιτέχνης. Στη Ρώμη ο Κωνσταντίνος είχε παντρευτεί και απέκτησε δυο παιδιά την Ελένη και τον Ιωσήφ. Παράλληλα με τη δουλειά του ως καλλιτέχνης υπηρετούσε, στη φρουρά του Βατικανού. Σε κάποια μάχη του Παπικού στρατού με επαναστάτες του Γαριβάλδη, ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να πυροβολήσει προς τη μεριά των επαναστατών και φυλακίστηκε με 14 μήνες.  Όταν το έμαθε ο Πάπας Πίος τον άφησε ελεύθερο αλλά με τον όρο να εγκαταλείψει για πάντα την Ιταλία. Έτσι κατέληξε στην Αμερική…

Κι εκεί λοιπόν διέπρεψε;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει γνωστός στην Αμερική και απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα.  Αυτό βέβαια, που τον έκανε διάσημο ήταν η τοιχογράφηση του Καπιτωλίου της Ουάσινγκτον, στον τεράστιο θόλο του οποίου φιλοτέχνησε την «Αποθέωση του Ουάσινγκτον». Συνολικά, τοιχογράφησε περισσότερα από 1.500 τ.μ. στο Καπιτώλιο, σε διάστημα 25 ετών. Οι αναγεννησιακές του επιρροές, σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, ενώ από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α».

Ποια ήταν η συνέχεια της ζωής του;

Ο Μπρουμίδης, σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1950, πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 1880 πάμφτωχος. Πριν από το θάνατό του η δεύτερη γυναίκα του και μοντέλο των περισσότερων έργων του Λόλα Γκέρμον τον εγκατέλειψε, γεγονός που υπήρξε καταλυτικό για τη ζωή του. Μια πτώση από τη σκαλωσιά του Καπιτωλίου είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Βουτηγμένος στην κατάθλιψη συνέχιζε σπίτι του να ζωγραφίζει τις μακέτες των έργων που είχε οραματιστεί.

Και η ιστορία του παραμυθού σας; Είναι σχετική με τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη;

Τρία παιδιά, ο Δημήτρης, η Αντριάνα και ο Λώρενς, παρακολουθούν την ιστορία του ζωγράφου με τις τρεις πατρίδες, του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Μαθαίνουμε πρώτα για την τύχη της οικογένειάς του την εποχή της Τουρκοκρατίας, από την Πελοπόννησο στη Ζάκυνθο και από εκεί στην Ιταλία. Υπάρχουν και πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Στην τρίτη του πατρίδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν θα ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα, τη γη των παππούδων του, ούτε την Ιταλία, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Κι αν σκύψει κανείς προσεκτικά πάνω στα έργα του, θα αναγνωρίσει στη ζωγραφική του κάτι και από τις τρεις πατρίδες που τον σημάδεψαν.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους;

Υπέροχη! Νιώθω πανέμορφα γι αυτή τη συνεργασία καθώς έρχομαι επί έξι συναπτά έτη. Επισκέπτομαι σχολεία και μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω μιλήσει με τους περισσότερους  μαθητές κυρίως των δημοτικών. Φέτος τους συστήνω τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη κι αυτά είναι ενθουσιασμένα. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Δημήτρη Σπύρου και όλους τους συνεργάτες του για την τιμή που μου κάνουν να συνεργάζομαι μαζί τους και να αποκτώ σοφία απ’ τη σοφία των παιδιών. Σπουδαία εμπειρία! Ευχαριστώ πολύ και την κυρία Ελένη Κουνέλη που στηρίζει τη δράση «Συγγραφείς στα σχολεία». Εξαιτίας του Φεστιβάλ, αγάπησα τον Πύργο και τους ανθρώπους του. Έχω επισκεφθεί ανά την Ελλάδα πολλά σχολεία και έχω συνομιλήσει με περισσότερους από 50.000 μαθητές, αλλά στον Πύργο, στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Ηλείας κάθε Δεκέμβριο συμβαίνει κάτι μαγικό.

Όλη η επικαιρότητα