Αρθρογραφία

Γράφουν για τα 120 χρόνια της εφ. «Πατρίς»

Τα 120 χρόνια της εορτάζει η «ΠΑΤΡΙΣ»
Ακούστε το άρθρο

*Γράφει ο Γεώργιος Κουρκούτας Φιλόλογος- Συγγραφέας

Ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» στην επέτειο των 120 ετών από την έκδοσή της, με την παρουσία εξεχουσών μορφών της χώρας και της πολιτείας, θα έχουν την ευκαιρία ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΜΑΖΙ οι αναγνώστες και η τοπική κοινωνία της υπέρ αιωνόβιας εφημερίδας της Ηλείας, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και την επομένη 27 Νοεμβρίου το πρωί στον ίδιο χώρο μια σημαντική ημέρα αφιερωμένη στο παρόν και το μέλλον του περιφερειακού τύπου.

Η ιστορική αυτή εφημερίδα πρωτοεκδόθηκε από τον μεγάλο δημιουργό και εμπνευσμένο δημοσιογράφο ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ στις 7 Νοεμβρίου1902 και από τότε, σε καθημερινό επίπεδο, συντροφεύει τον κάθε Ηλείο με τις μεγάλες και τις μικρές στιγμές της Ηλείας να καταγράφονται στις σελίδες της.
Με συνεχή ανανέωση ύφους και τεχνολογίας, η «ΠΑΤΡΙΣ» έκλεισε τα 120 έτη ζωής και πλέον αποτελεί το δείγμα ενός μικρού εκδοτικού θαύματος και παράλληλα ένα βήμα επικοινωνίας για την Ηλεία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022, στις 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Διοικητήριο) στον Πύργο, όπου θα προβληθεί η ιστορική πορεία της εφημερίδας. Με έμφαση στις μεγάλες καταγραφές των 120 ετών όπως προβλήθηκαν από τις σελίδες και τους δημοσιογράφους της «ΠΑΤΡΙΔΑΣ» και με σχετική παρουσίαση οπτικού- ακουστικού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα) οι διοργανωτές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή παρουσιάζουν την πορεία του τόπου μας μέσα από τις σελίδες της «ΠΑΤΡΙΔΑΣ».

Το ίδιο απόγευμα θα τιμηθούν πρόσωπα που προσέφεραν στην πορεία της και αφιέρωσαν τη δημιουργικότητά τους στην έκδοση μιας αξιόπιστης εφημερίδας.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί οι Πολιτειακές, Πολιτικές και Πνευματικές Αρχές της Χώρας, που δείχνουν έμπρακτα την εκτίμησή τους για το έργο του Περιφερειακού Τύπου, ζωντανό και αειθαλές δείγμα του οποίου είναι η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».

Το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2022 και στον χώρο του Συνεδριακού της Π.Ε. Ηλείας θα φιλοξενηθεί επιστημονικό συνέδριο πανελλήνιας εμβέλειας με θέμα το παρόν και το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου και εκλεκτούς καλεσμένους, ειδικούς επί του θέματος. Στο συνέδριο (θα είναι ανοιχτό για το κοινό) θα προβληθούν τα θέματα των ΜΜΕ και της επικοινωνίας, με εκδότες από όλη την περιφερειακή Ελλάδα στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει διάλογος.

*Γράφει ο Νήττων Ηλιδαίος (Κατά κόσμον… Νίκος Διαμαντόπουλος).

«Πατρίς», η υπεραιωνόβια εφημερίδα της Ηλείας άνθρωποι εργαζόμενοι χάριν δημοσιογραφίας,
τόσες οι ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας απόψεις, παρεμβάσεις, ρεπορτάζ επί της ουσίας,
έννοια είναι ταυτόσημη με τον Τύπο τον τοπικό στον Πύργο εδρεύοντας και σε νομό ολυμπιακό,
εν Ελλάδι είναι η βήτα αρχαιότερη καθημερινή αλλά είναι και η πρώτη σε κυκλοφορία συνεχή,
εις τον χρόνο εξελίχθηκε μια πορεία σημαντική πλέον με Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή,
μα «ναυαρχίδα» παραμένει η ιστορική εφημερίς κι είναι συνείδηση πως… «το ‘γραψε η ‘‘Πατρίς”»!

*Του Θανάση Σπυρόπουλου

Συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», η οποία με την ίδια υπευθυνότητα στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος συνεχίζει τη μακροχρόνια πορεία της έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης.

Με την ευκαιρία αυτή η «ΠΑΤΡΙΣ» θα γιορτάσει τα 120 χρόνια της με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο.
Στις επετείους αρμόζουν οι αναδρομές, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο παρελθόν. Η εφημερίδα λοιπόν «ΠΑΤΡΙΣ» ιδρύθηκε από τον μέχρι τότε αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» Λεωνίδα Δ. Βαρουξή τον Νοέμβριο του 1902. Την περίοδο εκείνη η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» αντικατέστησε το πιεστήριό της. Το παλαιό πιεστήριο ο ιδιοκτήτης της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» Γαβριηλίδης το δώρισε στον Λεωνίδα Βαρουξή, ο οποίος το μετέφερε στον Πύργο και αφού οργανώθηκε επαρκώς προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ».

Η έκδοση της εφημερίδας την εποχή εκείνη, εφ’ όσον υπήρχε τυπογραφείο και πιεστήριο δεν ήταν δύσκολο πράγμα. Αρκούσε μια απλή αίτηση στη Νομαρχία, στην οποία ο ενδιαφερόμενος ανέφερε ότι είναι Έλληνας πολίτης και επιθυμεί να εκδόσει εφημερίδα με ένα συγκεκριμένο τίτλο. Η Νομαρχία έδινε έναν αριθμό πρωτοκόλλου, τον οποίο ο ενδιαφερόμενος παρουσίαζε στον χαρτοπώλη και έπαιρνε όσο χαρτί ήθελε με ατέλεια, αλλά και χωρίς να πληρώσει πολλά χρήματα ή και εντελώς δωρεάν. Και τούτο γιατί το τυπωμένο χαρτί ήταν πολύ ακριβότερο από το λευκό και ο χαρτοπώλης είχε ως εγγύηση τις επιστροφές.

Οι εφημερίδες εκδίδοντο είτε σε ιδιόκτητα τυπογραφεία, είτε σε υπάρχοντα τότε καλλιτεχνικά. Από τη δεκαετία του ’60 έγινε εισαγωγή της λινοτυπίας, που δεν θορύβησε τους τυπογράφους, γιατί η λινοτυπία δεν εκτόπισε πολλούς στοιχειοθέτες.

Μετά από δύο περίπου δεκαετίες άρχισε να εφαρμόζεται. Η νέα αυτή μέθοδος δεν έφερε μόνο καινούργια μηχανήματα, το κομπιούτερ, έφερε και καινούργιες ειδικότητες, όπως οι τσιγκογράφοι, οι φωτογράφοι κλπ.
Αναμφισβήτητα η «ΠΑΤΡΙΣ» αποτελεί πηγή της ιστορίας του Πύργου και της Ηλείας και ταυτόχρονα καθρέφτη του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Αντικατοπτρίζει τον παλμό της ζωής των κατοίκων, αναβιώνει συμπεριφορές και νοοτροπίες και αντανακλά συνήθειες που έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.
Από το 1953, μετά τον θάνατο του Λεωνίδα Βαρουξή, την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβε ο ανεψιός του Λευτέρης, ο οποίος ταύτισε απόλυτα τον εαυτό του με την εφημερίδα. Ήθελε την «Π» ακηλίδωτη. Θυσίασε άλλες χαρές της ζωής στη χαρά της δημιουργίας. Δεν ένιωθε την καθημερινότητα, παρόλο που την υπηρετούσε, αλλά έβλεπε την εφημερίδα από τη θέση ενός καπετάνιου σε καράβι που σαν καλός τιμονιέρης «ταξιδεύει» την κοινωνία με προορισμό το καλύτερο για όλους μας. Αναζητούσε την αλήθεια και χαιρόταν, όταν μπορούσε να την πλησιάσει, να την αγκαλιάσει και να τη φέρει στις σελίδες της εφημερίδας.
Αλλά και με τους νέους εκδότες Λεωνίδα και Κώστα Βαρουξή που ανέλαβαν την ευθύνη έκδοσης από το 1993, μετά τον θάνατο του Λευτέρη Βαρουξή η «ΠΑΤΡΙΣ» συνεχίζει την παράδοση της υπεύθυνης δημοσιογραφικής προσφοράς υπηρετώντας την αλήθεια και την αποκαλυπτική δημοσιογραφία, με στόχο την όσο γίνεται καλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση.

Έτσι η «ΠΑΤΡΙΣ» μετά τη μακρόχρονη πορεία των 120 χρόνων εξακολουθεί να παραμένει σταθερή, συνεπής και κυρίως ανεξάρτητη.

Όλη η επικαιρότητα