Αρθρογραφία Ηλεία

Γράμμα για το 4ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών…

Ακούστε το άρθρο

Κύριε Διευθυντά.

Διάβασα στην εφημερίδα σας,την ανταπόκριση από την Αμαλιάδα σχετικά με το 4ο «Ηλειακό Αντάμωμα» της Κυριακής , 28 Ιουλίου, και αισθάνομαι χαρούμενος που οι συμπατριώτες μου από όλο το κόσμο συναντήθηκαν στηνΑμαλιάδα για μερικές ώρες. Για να μιλήσουν, να θυμηθούν, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και για λίγες ώρες η Ηλεία να γίνει τόπος χωρίς σύνορα και όχι η γεωγραφική περιοχή από του Λάππα μέχρι το Νέδα.

Από μαρτυρίες αυτών που είχαν τη καλή τύχη να παρευρεθούν στην εκδήλωση, φαίνεται ότι το φετινό «Αντάμωμα»,είχε καταπληκτική επιτυχία για να χαρακτηριστεί ίσως το καλύτερο μέχρι σήμερα.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής συνάντησης  οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, προσκεκλημένος του Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, κ. Αντώνης Διαματάρης,μας τίμησε με τη παρουσία του. Πρόκειται περί ενός  αξιόλογου Έλληνα του εξωτερικού που μέσω της εφημερίδας του, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ,της Νέας Υόρκης και άλλων παρράλληλων ενεργειών του, καταβάλει συνεχώς τεράστιες προσπάθειες να κρατήσει ενωμένο τον Απόδημο Ελληνισμό και να διατηρηθεί ανά το κόσμο ο Ελληνικός πολιτισμός και η ΅Ελληνική κουλτούρα. Ο κ. Διαματάρης έχει όμως και μία ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με την Ηλεία, διότι η εφημερίδα, της οποίας μέχρι πρότινος ήταν εκδότης-διευθυντής, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, Νέας Υόρκης, έχει ιδρυθεί το 1915 από τον Αμαλιαδαίο άρχοντα κ. Πέτρο Τατάνη, το πατρικό του οποίου θέλησε να επισκεφτεί και να αποτίσει φόρο τιμής.

Το μεγάλο ευχαριστώ όμως ανήκει στο δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που ήρθε κοντά μας, που μας γνώρισε και το γνωρίσαμε, που μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε  και που κατόρθωσε να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή την ωραία σχέση μας με τη καθιέρωση του «Ηλειακού Ανταμώματος». Του χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη.

Δυστυχώς όμως, όπως μαθαίνω, το «Ηλειακό Αντάμωμα» δεν είναι τόσο καλοδεχούμενο από όλους τους Ηλείους αδελφούς μας. Πολλοί από τους ηγέτες του νομού μας, όπως μερικοί  πολιτικοί και οι δήμαρχοι, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν συμμετείχαν. Δεν ήλθαν να μας πουν «καλωσορίσατε».  Αλήθεια , τι θα τους στοίχιζε η παρουσία τους; Ποιος ο λόγος της αδιαφορίας τους; Η αγάπη των ξενητεμένων προς το τόπο τους,τους συγγενείς αλλά και σε όλους τους Ηλείους μέσα και έξω από την Ηλεία είναι δεδομένη και επομένως περιμένουμε μια κάποια αμοιβαία ανταπόκριση της αγάπης μας. Όχι αδιαφορία.Ελπίζουμε  ότι του χρόνου θα βρεθούν ανάμεσά μας.Και ίσως επειδή, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, του χρόνου οι Ηλείοι Ομογενείς μπορεί να είναι κα Ηλείοι ψηφοφόροι.

Ελπίζω ο νέος δήμαρχος,ο κ. Γιάννης Λυμπέρης,τον οποίο ολόκαρδα συγχαίρουμε για την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του, θα βάλει το «Αντάμωμα» στη πρώτη γραμμή της σειράς των πρωτεραιοτήτητων του δήμου, ότι θα συνεχίσει τη παράδοση του «Ανταμώματος»,όπως έχει δημιουργηθεί, ώστε για μερικές ώρες η Αμαλιάδα να συνεχίσει να γίνεται η μήτρα του Ηλειακού Ελληνισμού.  Εναπόκειται στο δήμο Ήλιδας. Πρέπει να σταματήσουν οι αδελφοί μας στην Ελλάδα να μας θεωρούν ξένους. Πρέπει να σταματήσει το «εμείς» και «αυτοί».Θέλουμενα αισθανόμαστε και εμείς ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι στο τόπο μας. Ότι είμαστε μέρος του Εθνικού Ελληνικού κορμού. Εκείνο που θέλουμε είναι  να μας λένε «καλωσορίσατε» και να το εννοούν.

Κάνω έκκληση στη Νομαρχία, στη Μητρόπολη, στους βουλευτές, στους δημάρχους, στα εμπορικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια να πάρουν σοβαρά την υπόθεση και να αναγνωρίσουν πως το «Αντάμωμα» είναι ζήτημα που αφορά όλη την Ηλεία. Να παρασταθούν στο δήμαρχο και να βοηθήσουν ώστε κάθε χρόνο το «Ηλειακό Αντάμωμα» να γίνει φιέστα και ετήσιο γεγονό ςπου θα φέρει φήμη και πλούτο στο νομό μας. Σκεφτείτε αν το «Αντάμωμα» γίνει γνωστό σε όλη την Ηλειακή Ομογένεια και αν συντόνιζαν την άδειά τους ώστε να συμπίπτει κάθε χρόνο με τη τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Μπορείτε να φανταστείτε οι Απόδημοι Ηλείοι όλου το κόσμου να είχαν Γενική Συνέλευση μια φορά το χρόνο στην Αμαλιάδα;

Μια φορά το χρόνο λοιπόν εμείς οι Απόδημοι αποζητάμε μια μικρή ένδειξη της αγάπης  σας. Μη μας τη στερείτε.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης

Υ.Γ. Όπως μαθαίνω από την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ  ΚΗΡΥΞ της Νέας Υόρκης, η επιτυχία του «Ανταμώματος» έγινε γνωστό και παράδειγμα ώστε και άλλοι Σύλλογοι και Ομοσπονδίες νομώννα κάνουν σχέδια να μας μιμηθούν. Γίναμε παράδειγμα προς μίμησην.

Όλη η επικαιρότητα