WEB tv Ηλεία

Γρανιτσαίικα: Ένα χωριό που παραμένει ζωντανό… και φιλόξενο!

Τα Γρανιτσαίικα είναι πεδινό χωριό της Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Τα Γρανιτσαίικα είναι πεδινό χωριό της Ηλείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε υψόμετρο 40 μέτρα, από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρίσκονται σε απόσταση 8 χλμ. Δ. του Πύργου και 7 χλμ. ΒΑ του Κατακόλου. Δυτικά είναι το Σκουροχώρι, ανατολικά τα Βυτιναίικα και ο Άγιος Ιωάννης και νότια το Καβούρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, το χωριό να γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, και να ζει σε άλλους ρυθμούς, αφού λειτουργούν μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που προσελκύουν κόσμο και δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα, πιο κοσμοπολίτικη, στο χωριό…

Έχει ρίζες… από τη Γρανίτσα Γορτυνίας!

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους της Γρανίτσας Γορτυνίας, οι οποίοι κατοίκησαν στην περιοχή ως εργάτες στα χωράφια με τις σταφίδες της περιοχής και ως τεχνίτες της πέτρας. Το 1897 αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά ως ξεχωριστός οικισμός στο ΦΕΚ 50Α – 25/07/1879 να προσαρτάται στον τότε δήμο Λετρίνων γραμμένος ως Γρανιτσέικα.

Το 1912 με το ΦΕΚ 256Α – 28/08/1912 ορίστηκε έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Γρανιτσεΐκων και το 1940 η ονομασία του διορθώθηκε σε Γρανιτσαίικα.

Τα Γρανιτσαίικα, ανήκουν στον δήμο Πύργου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σήμερα ζουν εκεί περίπου 150 μόνιμοι κάτοικοι…

Ο βράχος με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας!

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η ιστορία του βράχου που βρίσκεται στα Γρανιτσαίικα Δήμου Πύργου και μέσα σε αυτόν είχε βρεθεί μια ανεκτίμητης αξίας εικόνα της Παναγίας (πολύ κοντά είναι και η Ιερά Μονή Παναγίας Εισοδιώτισσας στον Άγιο Ιωάννη Πύργου, που χτίσθηκε για χάρη της).

Η εικόνα που βρέθηκε ήταν του Απόστολου Λουκά και είναι θαυματουργή, αφού πριν από αρκετά χρόνια περνούσαν μέσα από τον βράχο (έχει μια μεγάλη τρύπα), όπου βρέθηκε, άρρωστα παιδιά που γίνονταν καλά. Στον βράχο, υπάρχει πάνω μια εικόνα της Παναγίας, καθώς και θυμιάματα, για να μπορούν οι πιστοί να πηγαίνουν εκεί για προσκύνημα.

Η οικονομία του χωριού…

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται, κυρίως, στις αγροτικές καλλιέργειες… ελιά, καρπούζια, καλαμπόκια και κάποια στρέμματα φιστίκι (σ.σ. καλλιέργεια που «αναβιώνει» μετά από αρκετά χρόνια). Σε μικρότερο ποσοστό στηρίζεται και στην κτηνοτροφία…

Δημοτικό στο Σκουροχώρι, Γυμνάσιο – Λύκειο στον Πύργο!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια στο χωριό,  λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο, που πλέον έχει κλείσει με αποτέλεσμα οι μαθητές να πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου… Ενώ τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, μεταφέρονται στον Πύργο.

Μοναδικό πρόβλημα ο κεντρικός δρόμος!

Μπορεί στα περισσότερα χωριά του Δήμου Πύργου να υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όμως στα Γρανιτσαίικα, μείζον πρόβλημα για όλους τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο, αποτελεί ο κεντρικός δρόμος, που συνδέει το κέντρο του χωριού, με τον δρόμο Πύργος – Κατάκολο. Ένας δρόμος που έχει να συντηρηθεί χρόνια, και βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με πολλές λακκούβες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι που η κίνηση είναι αυξημένη, να έχουμε πολλά ατυχήματα.

Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος

(Πρόεδρος Τ.Κ. Γρανιτσαιίκων)

«Τα Γρανιτσαίικα, είναι ένα πολύ ήσυχο χωριό με φιλόξενους ανθρώπους, με  πάρα πολύ κίνηση το καλοκαίρι, καθώς τον χειμώνα είμαστε μόλις 150 κάτοικοι. Το καλό είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα, ούτε και με την αγροτική οδοποιία, καθώς είμαστε σε ίσωμα.

Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και χρειάζεται λύση, είναι ο κεντρικός δρόμος του χωριού με τον δρόμο Πύργος – Κατάκολο! Έχει ήδη γίνει μελέτη, και περιμένουμε από  τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο να υλοποιήσει τη δέσμευσή του. Είμαι πρόεδρος για 3η τετραετία, και μέλημά μου μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ., είναι να είμαστε κοντά στους συμπατριώτες μας. Στους οποίους εύχομαι χρόνια πολλά, καλή και δημιουργική νέα χρονιά, με υγεία»!

Βασίλειος Καυγάς

(Αντιπρόεδρος  Τ.Κ. Γρανιτσαιίκων)

«Τα  Γρανιτσαίικα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, σε σχέση με άλλα χωριά, με φιλόξενους κατοίκους. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια είναι ο κεντρικός δρόμος από το κέντρο του χωριού έως την οδό Πύργου – Κατακόλου.

Εύχομαι  αυτό να λυθεί το 2023, όπως επίσης εύχομαι σε όλους υγεία, και φυσικά να πέσει η ακρίβεια σε όλα τα είδη, που τόσο πολύ έχει αλλάξει τη ζωή μας»!

Γιάννης  Μαχαίρας

(Κάτοικος Γρανιτσαιίκων – ιδιοκτήτης καφενείου)

«Η δουλειά τον χειμώνα πάει χάλια… δεν υπάρχουν χρήματα στα πορτοφόλια, οπότε δεν βγαίνει κανείς εύκολα από το σπίτι του. Και να βγουν, με το ζόρι πίνουν ένα ούζο οι πελάτες.

Για αυτό και περιμένουμε το καλοκαίρι, που γίνεται χαμός. Φυσικά δεν συγκρίνεται η κατάσταση που επικρατεί τώρα, με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Ο κόσμος ασχολείται κυρίως με τα αγροτικά αλλά κι εκεί είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα, εξ αιτίας της ακρίβειας σε σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα κ.λ.π.».

Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος

(Κάτοικος Γρανιτσαιίκων)

«Ως χωριό των 150 κατοίκων, είμαστε σε καλή κατάσταση. Καθώς η οικονομική κρίση δεν μας έχει  επηρεάσει τόσο, καθώς έχουμε ζήσει και χειρότερες καταστάσεις. Τα Γρανιτσαίικα ξεχωρίζουν για τη φιλοξενία τους, ενώ το κάθε καλοκαίρι στο χωριό μας σφύζει από κόσμο.

Το καλό βέβαια είναι  ότι δεν έχουμε προβλήματα  με την καθημερινότητα! Με την ευκαιρία, εύχομαι σε όλους το 2023 να έχουμε υγεία και όλα θα  πάνε καλά! Άλλωστε πρέπει  να είμαστε  αισιόδοξοι , καθώς η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία»!

Διονύσης Παναγόπουλος

(Κάτοικος Γρανιτσαιίκων)

«Ζω εδώ τα τελευταία 15 χρόνια. Η ζωή είναι ευχάριστη και χωρίς προβλήματα, χάρις στην φροντίδα  του προέδρου μας, αλλά και του  Δημάρχου Πύργου.

Το μοναδικό πρόβλημα ως χωριό, είναι ο συνδετήριος δρόμος που πρέπει να επισκευαστεί, καθώς το καλοκαίρι εδώ γίνεται «χαμός». Εύχομαι σε όλους το 2023  να φέρει, υγεία πρωτίστως, ευτυχία και χρήμα»!

Θανάσης Καράμπελας

(Κάτοικος Γρανιτσαιίκων)

«Η κίνηση τώρα τον χειμώνα είναι μειωμένη, όμως το καλοκαίρι γίνεται «χαμός». Το καλό είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα, παρά μόνο με τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος χρειάζεται καινούργιο τάπητα.

Το χωριό μας κατά βάση είναι αγροτικό, καλλιεργώντας, φιστίκια, τριφύλλια, καρπούζια, πατάτες και φυσικά ελιές. Με την ευκαιρία, εύχομαι σε όλους, υγεία  καλή χρονιά και αισιοδοξία και όλα θα γίνουν»!

Όλη η επικαιρότητα