Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Πατσός: «Το τατουάζ είναι φιλοσοφία, δεν είναι απλά μια τέχνη»

Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα παραλιακό μπαρ είχα δει ένα σχέδιο πάνω σε μια ξύλινη κατασκευή. Το σχέδιο απεικόνιζε έναν δύτη που φορούσε σκάφανδρο, μέσα στο νερό. Θυμάμαι πως όλη μου η προσοχή στράφηκε πάνω σε αυτή την εικόνα. Ήταν αυτό που θα έλεγε κανείς… ολοζώντανη. Νόμιζες ότι ο δύτης είναι μπροστά σου και εσύ βρίσκεσαι στον βυθό. Πριν προλάβω να ρωτήσω, ποιος είναι ο «υπεύθυνος» για αυτό που βλέπω, ο μπάρμαν ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε… «Nukis».

Τον «Nuki» ή αλλιώς τον Γρηγόρη Πατσό, τον συνάντησα και τον γνώρισα μετά από αρκετό καιρό, ενώ με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα πως γεννήθηκε και μεγάλωσε και αυτός, όπως κι εγώ, στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Βαρθολομιό. Στα 17 του χρόνια, έφυγε για την Πάτρα, όπου σπούδασε μηχανικός. Λίγα χρόνια αργότερα όμως ο Γρηγόρης βρέθηκε στη σχολή Καλών Τεχνών. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε; Ερωτευμένος με τη ζωγραφική από μικρό παιδί. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε άδειους τοίχους και λευκούς καμβάδες, ο Γρηγόρης βλέπει σχέδια, εικόνες, χρώματα… «Η τέχνη είναι αμετάκλητη και δεν έχει όρια», έλεγε ο Μ. Πάβιτς. Σε αυτή τη φράση ακριβώς συγκεντρώνεται η καλλιτεχνική προσωπικότητα που αποπνέει ο Γρηγόρης, καθώς είναι ένας καλλιτέχνης που καταπιάνεται με κάθε τι δημιουργικό. Δημιουργικό όπως η τέχνη της δερματοστιξίας… ή αλλιώς η τέχνη του τατουάζ, με την οποία συστήθηκε μερικά χρόνια και γι’ αυτή μας μιλά σήμερα.

Η αρχή του ταξιδιού

Το 2012 εάν δεν με απατά η μνήμη μου, στην αναζήτηση μου για μια μόνιμη θέση εργασίας ένας φίλος, ο Tiny jackal, με παρακινεί να ξεκινήσω να μάθω την τέχνη του τατουάζ. Εγώ μη έχοντας καμία ιδέα, και καμία εμπειρία στο τι είναι το τατουάζ, ήμουν αρχικά, αρκετά αρνητικός. Ξεκίνησα, όχι και τόσο αποφασισμένος ότι θα ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα ή ότι θα το εξασκήσω, απλά από περιέργεια για το καινούργιο. Η πρώτη μου επαφή, ήταν ως βοηθός δίπλα σε ένα εξαιρετικό δάσκαλο και master του παραδοσιακού γιαπωνέζικου τατουάζ, Taki Tsan. Εκεί ήρθα σε πρώτη επαφή με τον αλλόκοτο και περίεργο κόσμο του τατουάζ. Έμεινα εκεί περίπου ένα χρόνο, μαθαίνοντας όλα τα απαραίτητα και ζωτικά σημεία του τατουάζ. Σχεδιασμό, μέγεθος, τοποθέτηση και φυσικά τεχνική. Μέρα νύχτα από το πρωί μέχρι το βραδύ ήμουν στο στούντιο, και δούλευα, εξασκούμουν σκληρά για να μπορέσω να αντεπεξέλθω σε αυτήν την τέχνη και το επίπεδο δυσκολίας και ευθύνης της. Η τέχνη του τατουάζ απαιτεί μια σοβαρή προσέγγιση και σεβασμό. Ξεκίνησα δειλά δειλά, μετά από ένα χρόνο κάνω σε φίλους και γνωστούς, μικρά τατουάζ. Η εξέλιξή ήρθε γρήγορα με όλες αυτές τις βάσεις που έχω από την καλών τεχνών και μέσα από σκληρή δουλειά και κόπο.

Ακολούθησαν όλο και πιο μεγάλα και όλο πιο πολύπλοκα σχέδια, και έτσι ο κόσμος άρχισε να με αγκαλιάζει και το ένα τατουάζ να φέρει το άλλο. Μετά από δύο χρόνια βρίσκομαι στο Jackals Tattoo, στον Πειραιά, και το τατουάζ αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Η αγάπη για τη δουλειά

Απολαμβάνω την συναναστροφή μου με τον κόσμο. Το τατουάζ δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχει μια μαγική χημεία ανάμεσα σε πελάτη και tattoo artist, ειδικά εάν το σχέδιο είναι μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση περνάς πολλές ώρες με τον άλλον και έρχεστε σε συνεργασία για να βγάλετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. εκεί υπάρχει ένα μαγικό δέσιμο που προέρχεται μέσα από την εκτέλεση του τατουάζ. Είναι μία τέχνη που χρειάζεται δυο για να γίνει. Αυτό το δέσιμο είναι που απολαμβάνω περισσότερο στην δουλειά αυτή, και το χαμόγελο της ικανοποίησης και των δυο μόλις βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Η πηγή της… έμπνευσης

Η πηγή έμπνευσης μου είναι η ίδια  η ζωή. Τα πάντα γύρω μου είναι έμπνευση για μένα. Επιπλέον οι ίδιοι οι πελάτες είναι μια πηγή έμπνευσης, με τις τρελές ιδέες και τα θέλω τους. Αποτελούν μια σπίθα στην φαντασία μου και αυτή στην συνέχεια οργιάζει.

Η ευθύνη της δημιουργίας

Είναι πάρα πολύ δύσκολη η δουλειά του τατουάζ. Δεν σου κρύβω ότι με παίδεψε πάρα πολύ στην αρχή (και συνεχίζει να το κάνει). Το να είσαι tattoo artist έχει μια τεράστια ευθύνη. Αρχικά κάνεις κάτι το οποίο δεν έχει περιθώρια λάθους, δεν γυρίζει πίσω, δεν σβήνει. Είναι κάτι μόνιμο. Ότι γράφει δεν ξεγράφει, στην δική μας την δουλειά. Επιπλέον το κάνεις στο δέρμα. Το δέρμα θέλει σεβασμό έλεγε o δάσκαλος μου. Δεν είναι χαρτί ή τοίχος, δεν μπορείς να το δουλέψεις πολλές ώρες, δεν μπορείς να το πετάξεις, δεν μπορείς να πειραματιστείς, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο καμβάς σου, ο οποίος πονάει, ιδρώνει, κουνιέται, και παραπονιέται. Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις είναι μια τεράστια ευθύνη με την οποία πρέπει να μάθεις να ζεις και να την αγκαλιάσεις.

Οι πελάτες γενικότερα ξέρουν τι ζητούν και τι θέλουν;

Δεν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος με το επίπεδο των πελατών. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι θέλουν και γιατί το κάνουν. Το τατουάζ είναι μια τεράστια ευθύνη που την μοιράζονται ο tattoo artist με τον εκάστοτε πελάτη – συλλέκτη. Είναι  κάτι μόνιμο και θέλει αρκετή και ώριμη σκέψη για να πάρεις μια τέτοια απόφαση ανεξαρτήτως του λόγου του οποίου το κάνεις. Όλα χρειάζονται σκέψη. Το σημείο, το μέγεθος, το σχέδιο, η μονιμότητα, η φροντίδα του τατουάζ, η επιλογή του κατάλληλου artist. Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα πάρα πολύ οι πελάτες να είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το τατουάζ τους και πολύ πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους. Άλλωστε είναι κάτι ΜΟΝΙΜΟ!

Η προσωπική «πινελιά»

Ένας καλός tattoo artist είναι ικανός να χτυπήσει όλων των ειδών τα σχέδια αλλά εξειδικεύεται σε ένα στυλ. Χτυπάω σχεδόν τα πάντα (neo traditional, black and gray realism, mandala geometrical, abstract, old  school tattoo.κ.α).Το δικό μου το στυλ είναι sketchy watercolor tattoos.

Αγαπημένο σχέδιο, υπάρχει;

Όλα τα σχέδια είναι εξίσου αγαπημένα μου. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα μόνο, γιατί όλα είναι τα «παιδιά» μου. Προέρχονται από την φαντασία μου και προσπαθώ κάθε φορά σε κάθε πελάτη – συλλέκτη να δώσω κάτι μοναδικό, όσο αυτό μου το επιτρέπει να το κάνω, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά όλης αυτής της υπερ – προβολής της τέχνης του τατουάζ τα τελευταία χρόνια και ποια εκτιμάς ότι είναι η σχέση του κόσμου με τα τατουάζ σήμερα;

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το τατουάζ σαν κάτι το φυσιολογικό. Όλοι έχουν από ένα, έστω και μικρό. Όλο και μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανοιχτές σε αυτό. Παλιά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι άνθρωποι είχαν μικρά τατουάζ και οι περισσότεροι τα έκρυβαν. Τώρα η αποδοχή κ το αγκάλιασμα του κόσμου προς την τέχνη του τατουάζ είναι μεγάλη. Ξεκινώντας από τα θετικά: Ο κόσμος πλέον έχει μάθει μια βασική αρχή που εμείς οι artist την μαθαίνουμε στην σχολή. Ποτέ μην κρίνεις κάποιον από το παρουσιαστικό του. Δεύτερο μάθημα, είναι πως όλα στην ζωή θέλουν κόπο, χρόνο και πόνο για να τα αποκτήσεις. Το τατουάζ είναι φιλοσοφία, δεν είναι απλά μια τέχνη.

Για να αποκτήσεις κάτι όμορφο, ανεξαρτήτως την τιμή του, χρειάζεσαι κόπο και πόνο και αυτό στο μαθαίνει πολύ καλά το τατουάζ. Σε μια εποχή που τα πάντα είναι εύκολα και γρήγορα, αυτό είναι ανάποδο. Η τιμιότητα και η υπευθυνότητα είναι ακόμη μερικές αρετές που σου μαθαίνει το τατουάζ. Τιμιότητα γιατί ότι κάνεις φαίνεται, και τα λάθη σου δεν μπορείς να τα διαγράψεις, και υπευθυνότητα γιατί είναι κάτι μόνιμο και για να το διατηρήσεις με τα χρονιά αναλλοίωτο πρέπει να το φροντίσεις. Περνώντας στα αρνητικά: Ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινού  απέναντι στην έννοια του τατουάζ. Οι πελάτες ανεξαρτήτως της ηλικίας τους και του λόγου που κάνουν ένα τατουάζ θα πρέπει να μάθουν, πως ότι και να κάνουν δεν γυρίζει πίσω και θα πρέπει να το υποστηρίζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η υπερ-προβολή του τατουάζ σαν κάτι καθημερινό και φυσιολογικό το καθιστά στα ματιά των θεατών το κάτι εύκολο και απλό, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων.

Η σχέση σου με την Ηλεία

Αγαπάω πολύ το χωριό μου, το Βαρθολομιό. Άλλωστε εκεί έκανα και τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στην τέχνη του τατουάζ. Πάντα σκέφτομαι πως θα μπορούσα να γυρίσω στο μέρος αυτό, αλλά δεν έχει ωριμάσει ακόμα η σκέψη μέσα μου.. είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να πραγματοποιήσω όμως κάποια στιγμή.

Που μπορεί να σε βρει κανείς αυτή την περίοδο επαγγελματικά, και ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Αυτήν την περίοδο εργάζομαι στο Jackals Tattoo, στον Πειραιά. Στα άμεσα επαγγελματικά μου σχέδια είναι το ξεκίνημα κάποιον εξωτερικών συνεργασιών με άλλα studio στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως guest artist.

Όλη η επικαιρότητα