Πολιτική

Γρηγόρης Ψαριανός: «Να προχωρήσουν επιτέλους οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια!»

Ακούστε το άρθρο

Ημερίδα διαλόγου για τις περαιτέρω αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού του Κατακόλου, διοργανώνει η Δημοκρατική Αριστερά Ηλείας το πρωί του Σαββάτου (10.30 π.μ.) στο δημαρχείο του Πύργου και ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός.

Μια ημέρα πριν την κάθοδο του στην Ηλεία συνομιλήσαμε μαζί του ζητώντας την άποψη του όχι μόνο για τις «επιδόσεις» της ΔΗΜΑΡ στο Κυβερνητικό έργο και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και για το τι πιστεύει για τα επενδυτικά πλάνα που ακούγονται για την Ηλεία.

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com


– Πόσο ευχαριστημένος/δυσαρεστημένος είστε από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση;

Είμαι σχεδόν ισοβαρώς ευχαριστημένος και δυσαρεστημένος από τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση καταθέτοντας τις προτάσεις μας και τις διαφωνίες μας και είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε σε όλα τα ζητήματα κοινό τόπο. Και επειδή δεν είναι μονοκομματική αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να δηλώνουμε ορθά -κοφτά την πρόθεσή μας να προχωρήσουν επιτέλους οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια και να βάζουμε βέτο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε γιατί μπορεί να είμαι δυσαρεστημένος είναι ότι η πρόσληψη 200 ελεγκτών μέχρι τα τέλη Μαρτίου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής μετατίθεται για τα τέλη Ιουνίου.

– Συμφωνείτε ότι η ελπίδα για ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση έχει δυναμώσει το τελευταίο διάστημα;

Προφανέστατα. Η εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και η αποφυγή της χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει προσδοκίες και ελπίδα ότι θα ξεκινήσει επιτέλους μια σύγχρονη αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία.


– Είστε από τους βουλευτές που έχουν διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο. Από τις συνομιλίες που έχετε τι πιστεύετε ότι θέλει να δει ο απλός πολίτης για να μετριαστεί η απογοήτευση και η χαμηλή εμπιστοσύνη που έχει για τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα;

Συναντώ καθημερινά πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα, όπου ταξιδεύω συνέχεια. Σπάνια συναντώ «πολίτες», πιο συχνά συναντώ «πελάτες» που παραμένουν «πελάτες» και που απογοητεύονται γιατί θέλουν να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό δεν γίνεται.


– Θα χαρακτηρίζατε την ελληνική κοινωνία εκρηκτικό χαρμάνι αυτή τη στιγμή ή θεωρείτε ότι ο λαός βάζει πλάτη για να ξεπεραστεί η δύσκολη συγκυρία;

Ο κόσμος και πλάτη έχει βάλει και πολύ έχει ζοριστεί και αδικίες έχει υποστεί. Σε περίοδο αλλαγών και ανακατατάξεων η κατάσταση είναι εκρηκτική ιδίως όταν κάποιοι είτε προέρχονται από τα «αριστερά» είτε από τα «δεξιά» επενδύουν στις «εκρήξεις». Αλλά η απόληξη μιας πιθανής έκρηξης σίγουρα δεν θα είναι για καλό και αυτό το ξεχνάνε μερικοί- μερικοί.


– Ο κ. Κουβέλης είπε ΟΧΙ στο φλέρτ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Σας βρίσκει σύμφωνο η απάντηση του;

Βέβαια με βρίσκει σύμφωνο. Η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μία συνάντηση κορυφής, ιδίως όταν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Χρειάζονται συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού, προγραμματικές συμπτώσεις και νέες κοινωνικές συμμαχίες. Και η ΔΗΜ.ΑΡ επιδιώκει να υπάρξουν συνθέσεις απόψεων χωρίς όμως να τις «εκβιάζει» και μακριά από πολιτικές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που μας οδήγησαν στην κρίση.


– Ως πράξη Οικολογικού εξτρεμισμού αλλά και ως τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίστηκε η πράξη πολιτών να χρησιμοποιήσουν βία ενάντια σε εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Εσείς πως την χαρακτηρίζετε;

Είναι αθλιότητα τριτοκοσμικού τύπου, ευτυχώς που δεν είχαμε και οκτώ απαγωγές, όπως στη Νιγηρία, και λυπάμαι πολύ γιατί στηρίζεται και από κάποιους «αριστερούς». Η εγκληματική επιδρομή στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές με τη μορφή παραστρατιωτικής επιχείρησης είναι μια πράξη που υπονομεύει τη δημοκρατία. Και ασφαλώς η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν από την εταιρεία μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όπως και για τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το ελληνικό δημόσιο και την οικονομία.

– Το Κατάκολο και η Ηλεία γενικότερα βρίσκονται μέσα στα επενδυτικά πλάνα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Η αποδοχή αυτών των πλάνων από την τοπική κοινωνία σε ποια θέση πρέπει να βρίσκεται;

Εφόσον διασφαλιστεί ότι: δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ότι οι επενδύσεις θα αποδώσουν ικανοποιητικά αναπτυξιακά αποτελέσματα για το Κατάκολο και για την Ηλεία αλλά και για το ελληνικό δημόσιο, τότε αυτό που πρέπει να κάνει η τοπική κοινωνία είναι να τοποθετηθεί θετικά και να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όλη η επικαιρότητα