Categories: Ελλάδα

Guardian: Η ελληνική αστυνομία εξαναγκάζει πρόσφυγες να απωθήσουν μετανάστες πίσω στην Τουρκία

Share

Απίστευτα τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα σύνορα του Έβρου, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αιτούντες άσυλο εξαναγκάζονται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η ελληνική αστυνομία, με αντάλλαγμα να μην απελαθούν οι ίδιοι.

Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας πέντε ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης (Guardian, Lighthouse Le Monde, Reports, Report Munchen, Spiegel), που δημοσιεύτηκε σήμερα, είναι ανατριχιαστικές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, έξι μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, είπαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Έβρο υπό πίεση, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα. Δύο από τους άνδρες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «σκλάβους». Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να απογυμνώνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο προτού τους βάλουν ξανά σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες τις οποίες οι άνδρες έλαβαν εντολή να μεταφέρουν πίσω στο ποτάμι στην τουρκική όχθη.

Μια κοινή έρευνα από τους Guardian, Lighthouse Reports , Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München συγκέντρωσε οπτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τη μαρτυρία των ανδρών και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτηση και αργότερα την απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές.

Ή βοηθάς ή πας φυλακή

Ο Μπασέλ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ένας Σύρος, είπε ότι πέρασε τρεις μήνες σε ένα αστυνομικό κελί στο Τυχερό, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απωθώντας άλλους.

Ο Μπασέλ είχε περάσει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, ελπίζοντας να ζητήσει άσυλο. Η ομάδα του έπεσε πάνω σε Έλληνες αστυνομικούς που τους χτύπησαν με ρόπαλα και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Τυχερού. Εκεί τους διέταξαν να γδυθούν και να στριμωχτούν σε υπερπλήρη κελιά.

Αφού αναγνωρίστηκε ως αγγλόφωνος, ο Μπασέλ είπε ότι απελευθερώθηκε και του πρότειναν μια συμφωνία: θα δούλευε στην αστυνομία ή θα κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ανθρώπων και θα πήγαινε στη φυλακή. Σε αντάλλαγμα για άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα, θα έμενε κλεισμένος τη μέρα και θα αποφυλακιζόταν τη νύχτα για να απωθήσει άλλους αιτούντες άσυλο.

Ο Μπασέλ* είπε ότι του είπαν ότι η «δουλειά» θα ήταν απλήρωτη, αλλά θα μπορούσε να κρατάει τα υπάρχοντα των μεταναστών. Δύο άλλοι είπαν την ίδια ιστορία στρατολόγησης και ξυλοδαρμών που ακολουθούσαν εάν κάτι πήγαινε στραβά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.

5.000 ευρώ το ντήλ

Δίπλα στο Συνοριακό Φυλάκιο στο Νέο Χειμώνιο διαμένει ο βασικός συνεργάτης της αστυνομίας, ένας Σύρος ονόματι Μάικ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών στη Χομ της Συρίας και τώρα αναλαμβάνει να επιστρατεύσει νέους συνεργάτες – σκλάβους για την αστυνομία μεταξύ προσφύγων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα χωρίς να επαναπροωθηθούν από τις αρχές. Ο Μάικ απεικονίζεται σε φωτογραφίες μπροστά στο κοντέινερ δίπλα στο Συνοριακό Φυλάκιο και η ύπαρξή του πιστοποιείται επίσης από ντόπιους.

Το ντηλ κλείνεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι μελλοντικοί συνεργάτες – σκλάβοι πληρώνουν περίπου 5.000 ευρώ για την υπόσχεση ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα και δεν θα επαναπροωθηθούν, αλλά θα συνεργαστούν με την ΕΛ.ΑΣ. υπό την εποπτεία του Μάικ για μεριεές μέρες και θα αφεθούν ελεύθεροι. Οταν φτάσουν στην ελληνική όχθη, τους παραλαμβάνει ο ίδιος ο Μάικ συνοδεία αξιωματικών της αστυνομίας, τους αφαιρεί χρήματα και τιμαλφή, ενώ οι αναρτήσεις της συζύγου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι έχει σπίτι και Μερσεντές στη Γαλλία.