Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα: Ζουν με το όνειρο ενός σύγχρονου σχολείου εδώ και 12 χρόνια – Ακόμη και ποντίκια μπαίνουν μέσα από τα σαπισμένα δάπεδα

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΩΡΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ

Το νέο σχολικό συγκρότημα κατασκευάζεται εδώ και 5 χρόνια και ακόμη δεν έχει παραδοθεί!

Με το όνειρο να μετακομίσουν σύντομα στο νέο σύγχρονο σχολείο τους, ζουν εδώ και 12 περίπου χρόνια οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καράτουλα.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκαν οι λυόμενες αίθουσες στον χώρο που λειτουργούν ακόμη τα σχολεία, όλοι ήλπιζαν ότι πολύ σύντομα θα φύγουν από κει και θα πάνε σε πιο σύγχρονες αίθουσες.

Όμως έχουν περάσει 12 χρόνια όπως γράψαμε και ακόμη τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες που μπάζουν από παντού, που το πάτωμα τους ανοίγει και μπαίνουν μέσα ποντίκια και φίδια και που τα παιδιά κρυώνουν όταν κάνει κρύο και σκάνε όταν κάνει ζέστη!

Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί για πολύ ακόμη…

Να τονιστεί ότι το νέο σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει τα δυο σχολεία κατασκευάζεται εδώ και περίπου 5 χρόνια και ενώ σε λίγες μέρες – σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει – το εσωτερικό του θα είναι έτοιμο, το σχολείο δεν θα ανοίξει αφού δεν είναι έτοιμος ακόμη ο περιβάλλον χώρος.

Αυτή την στιγμή καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει λύση και με το θέμα του περιβάλλοντα χώρου και να ανοίξει το σχολικό συγκρότημα πιο σύντομα από τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο!

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καράτουλα, μας μίλησαν ο διευθυντής του  Γυμνασίου κ. Θανάσης Παπαγρηγορίου, ο διευθυντής του Λυκείου κ. Νίκος Σεβόπουλος και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Γιώργος Μαρκόπουλος.

Θανάσης Παπαγρηγορίου : «Η παλαιότητα των εγκαταστάσεων είναι εμφανή και τα σημάδια της φαίνονται»

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Θανάσης Παπαγρηγορίου στάθηκε στην παλαιότητα των αιθουσών, που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην διδασκαλία.

«Όπως συνήθως συμβαίνει στην χώρα μας, όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ένα σχολείο φέρνουν τα κοντέινερ. Όμως στην Ελλάδα έχουμε το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Έχουν περάσει 12 χρόνια και ακόμη το γυμνάσιο και το λύκειο Καράτουλα στεγάζονται ακόμη σε αυτά τα κοντέινερ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά, η παλαιότητα των εγκαταστάσεων είναι εμφανή και τα σημάδια της φαίνονται. Έχουν σαπίσει τα δάπεδα στο κτήριο, με αποτέλεσμα να προσθέτουμε συνέχεια δάπεδα. Μάλιστα μέσα από τις τρύπες που ανοίγουν μπορεί να μπουν φίδια και ποντίκια σε μερικές περιπτώσεις. Η οροφή στάζει, τα παιδιά μετακινούν τα θρανία τους για να μην βρέχονται όταν υπάρχει καταιγίδα, ακόμη και ο θόρυβος της βροχής όταν αυτή είναι έντονη, δεν αφήνει να γίνεται μάθημα, αφού τα παιδιά δεν ακούν. Τα παιδιά έχουν δίκιο πολλές φορές και κάνουν κατάληψη, μη ξέροντας άλλο τρόπο να αντιδράσουν. Όλοι μας λένε ότι το σχολείο θα είναι έτοιμο του χρόνου, τα παιδιά αρχίζουν να ελπίζουν ότι θα πάνε σε ένα καλύτερο περιβάλλον, αλλά αυτό αναιρείται, θεωρούν ότι τους κοροϊδεύουμε. Όταν εμάς μας διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, από τις τεχνικές υπηρεσίες ότι το σχολείο σας θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και δεν γίνεται αυτό, τα παιδιά παύουν να μας πιστεύουν».

Για το νέο σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην αρχή της χρονιάς παρότι έγιναν επισκέψεις από τοπικούς παράγοντες στις υποδομές, και εγώ μίλησα με τον διευθυντή των σχολικών επιτρόπων, που με διαβεβαίωσε ότι τα Χριστούγεννα το σχολείο θα είναι έτοιμο, εντούτοις αυτή την στιγμή βλέπουμε ότι το σχολείο δεν θα είναι έτοιμο. Μάλλον θα πάμε για τη νέα χρονιά, για τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και χθες (την Τρίτη) κάναμε επίσκεψη στο σχολείο, όπου ο μηχανικός μας ενημέρωσε ότι σε 15-17 μέρες το σχολείο θα είναι έτοιμο εσωτερικά. Όμως ο περιβάλλοντας χώρος δεν έχει τελειώσει. Άρα δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στο σχολείο, αν και αυτό είναι έτοιμο. Θα μπορούσε την στιγμή που τα συνεργεία δούλευαν μέσα στο κτήριο, ο περιβάλλον χώρος να δουλεύεται από έξω. Ο καιρός εδώ και τρεις μήνες ήταν πολύ καλός, δεν είχαμε βροχές και θα μπορούσε το έργο να έχει τελειώσει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι προβλήματα κρύβονται πίσω από αυτό το έργο, και που παρουσιάζονται πάντα την τελευταία στιγμή. Με αποτέλεσμα το έργο να πηγαίνει πίσω».

 

Νίκος Σεβοπουλος : «Αυτό το σχολείο δεν είναι κανονικό»

Ο διευθυντής του Λυκείου Νίκος Σεβοπουλος στάθηκε και αυτός στην ακαταλληλότητα των αιθουσών.

«Δυο είναι τα βασικά προβλήματα. Το ένα είναι η παλαιότητα του σχολείου. Όταν βρέχει έχουμε πρόβλημα με την στεγανοποίηση της οροφής. Καλούμε τεχνίτες, προσπαθούμε να επουλώσουμε όλες αυτές τις ζημιές, αλλά δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες. Το σχολείο αυτό κλείνει τώρα 12 χρόνια σε αυτόν εδώ τον χώρο. Δυο γενιές μαθητών δεν έχουν κάνει μάθημα σε κανονικό σχολείο. Γιατί αυτό εδώ δεν είναι κανονικό σχολείο. Ούτε αυτό το γραφείο είναι γραφείο διευθυντή. Όπως βλέπεται το χρησιμοποιούμε και για αποθήκη. Επίσης μία αίθουσα, την μισή την χρησιμοποιούμε για αποθήκη. Μέσα στις ντουλάπες έχουμε κάποια όργανα. Καταλαβαίνεται ότι και κατά την λειτουργία του σχολείου, όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Είπαμε και εμείς ότι με το καινούργιο σχολείο θα μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερα. Τα παιδιά να είναι πιο άνετα, τα παιδιά να κάνουν το μάθημα τους πιο ανθρώπινα, και να αισθανθούν και μια ικανοποίηση ότι πράγματι έρχονται στο σχολείο να μάθουν. Και δεν είναι μόνο η μάθηση, είναι και η διαβίωση των παιδιών, που μένουν 7 ώρες μέσα σε αυτά τα κτήρια. Στο νέο σχολείο θα μαθαίνουν με ευχαρίστηση, αφού θα είναι σε ένα σύγχρονο σχολείο.

Όσο για την μετακόμιση στο νέο σχολείο μας τόνισε.

«Από πέρσι μας έλεγαν ότι φέτος τον Σεπτέμβρη θα ξεκινούσε η λειτουργία του νέου σχολείου. Δυστυχώς όμως έφτασε Νοέμβρης και ακόμη δεν λέει τελειώσει το καινούργιο σχολείο. Τώρα μας είπαν για Γενάρη, Φλεβάρη. Εγώ δεν το βλέπω. Μάλλον θα είμαστε ικανοποιημένοι να πάμε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Άλλη μια χαμένη χρονιά όχι από πλευράς μάθησης, αλλά από κοινωνικές εκδηλώσεις. Θέλαμε να κάνουμε κάποιες εορτές, όπως τις εθνικές εορτές, και δεν μπορούμε. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε προσκαλέσει τους γονείς και κηδεμόνες για να κάνουμε μια ευρεία κουβέντα τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι ώστε να τελειώσει αυτή η χρονιά μέσα σε αυτό το σχολείο λίγο ανεκτά, και μετά αν μπορούμε να πιέσουμε να πάμε όσο το δυνατόν γίνεται πιο σύντομα στο καινούργιο σχολείο».

 

Γιώργος Μαρκόπουλος : «Κάνουμε συνεχώς επαφές για να βρεθεί λύση με την μετεγκατάσταση στο νέο σχολείο»

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Γιώργος Μαρκόπουλος στάθηκε στον αγώνα που δίνουν για την ολοκλήρωση του νέου  σχολείου, που έχει γίνει νέο «Γιοφύρι της Άρτας».

«Το σχολείο λειτουργεί εδώ ανελλιπώς από τον Σεπτέμβρη του 2008. Πλέον αυτές οι λυόμενες αίθουσες έχουν … φάει τα ψωμιά τους. Δεν μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν μαθητές και καθηγητές. Είναι επιτακτική ανάγκη να μεταφερθούν τα παιδιά στο νέο σχολείο που κατασκευάζεται εδώ και πέντε χρόνια. Διάφοροι λόγοι έχουν καθυστερήσει αυτό το έργο. Εμείς από την πλευρά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία, έχουμε ανοίξει ένα κύκλο επαφών, και με τους γυμνασιάρχη και λυκειάρχη, αλλά και με τον εργολάβο, τον δήμαρχο και τους βουλευτές και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε μέχρι και ην ΚΤΥΠ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, προκειμένου να δούμε πότε θα είναι έτοιμο το σχολείο να λειτουργήσει. Δεν έχουμε σαφή απάντηση από κάποιον, που θα μας πει πότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Και γι’ αυτό σαν γονείς κάναμε Γ.Σ., υπήρχε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, έχουμε εκλέξει νέο Δ.Σ. και πρωτοστατούμε σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και όλους τους φορείς, προκειμένου να παραδοθεί το έργο μια ώρα αρχύτερα. Αργεί όμως η μετεγκατάσταση, και γι’ αυτό εμείς κάνουμε τον αγώνα μας, προκειμένου τον Σεπτέμβριο να μπουν τα παιδιά στο νέο σχολείο. Περνά ο καιρός και τα παιδιά παραμένουν μέσα στις λυόμενες αίθουσες. Τα προβλήματα που έχει το σχολείο είναι πολλά, αφού οι αίθουσες στάζουν, τα κλιματιστικά δεν δουλεύουν. Δεν θέλω να πω ότι τα παιδιά κάνουν μαθήματα με ποντίκια, αλλά όντως βγαίνουν και ποντίκια στις αίθουσες. Και αυτό είναι μια αφορμή για τα παιδιά να κάνουν αποχή. Για το θέμα της κατάληψης έχουμε έρθει σε επαφή με τον γυμνασιάρχη και τον λυκειάρχη, προσπαθώντας να τους πείσουμε να μπαλωθούν τα προβλήματα για να μην υπάρχουν αφορμές για καταλήψεις. Οι μαθητές ας κάνουν μια ακόμη χρονιά υπομονή, και εμείς πιέζοντας, μαζί με τους άλλους φορείς, να καταφέρουμε τα παιδιά τον Σεπτέμβριο να μεταφερθούν στο νέο κτήριο».