Αρθρογραφία

Γυναίκα, ιστορική αναδρομή

Από πόσες φάσεις πέρασε, ανά τους αιώνες, η θέση της γυναίκας, στην Ελλάδα;
Λες, ότι δεν άνηκε, στο ανθρώπινο είδος.
Λες ότι δεν έχει συμμετοχή στην διαιώνισή του.
Και μάλιστα, κυοφορεί, την ζωή, είναι δε κατά κύριο λόγο, κυρία υπεύθυνη, για αυτήν.
Η ιστορία δείχνει από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι ανάλογα με τις αντιλήψεις που είχε η κοινωνία, για τη θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία, χαρακτηριζόταν κατά πόσο, ανώτερη ή κατώτερη ήταν, αυτή η ίδια η κοινωνία και κατά επέκταση η Πολιτεία.
Μερικές φάσεις μιας ιστορικής διαδρομής προς τα πίσω:
Προμινωική εποχή: Μητριαρχική.
Μινωική: Μια πιο ισότιμη αντίληψη, γυναικών και ανδρών.
Μεταξύ 4ου π.Χ αιώνα και 8ου π.Χ αιώνα, περνά από διάφορες αντιλήψεις η θέση της. Παίζει ρόλο και πόσο σύγχρονα προχωρά η κοινωνία μέσα σε μια Πόλη ή Κράτος, αναλόγως με τους νόμους και τα ήθη.
Έτσι βλέπουμε τις αντιλήψεις αυτές, μέσα σε γραπτά κείμενα του Ευριπίδη, του Σόλωνα και άλλους.
Διαβάζουμε ακόμα και στην μυθολογία, που κατέτασσαν την γυναίκα, πότε σε θεότητα πχ Ήρα προστάτιδα γάμου, Αθηνά σύμβολο σοφίας, Αφροδίτη σύμβολο του έρωτα. Αλλά και σαν Μήδεια.
Έτσι μέσα από θεατρικά δρώμενα, αρχαίων κειμένων, τις βλέπουμε σαν Κλυταιμνήστρα, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ελένη…
Γυναίκες, είναι εκείνες, που διαδηλώνουν πρώτες και ζητούν Ειρήνη, μέσα από την κωμωδία του Αριστοφάνη, ” Κλυταιμνήστρα”
Βλέπουμε άλλη ήταν η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα και άλλη στην Αρχαία Σπάρτη.
Προχωρώντας στην μετά Χριστό εποχή, ο Απόστολος Παύλος, σε επιστολή προς Γαλάτες, γράφει: ” Ουκ ένι δούλος ελεύθερος, ουκ ένιάρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς είς αστέ εν Χριστώ”.
Όμως θα δούμε, την γυναίκα, λόγω των αφόρητων και ανελέητων ανισοτήτων, να επαναστατεί προς το τέλος του 17ου αιώνα και 18ο μ.Χ αιώνα.
Σεπτέμβριος 1791, η Γαλλίδα Ολυμπία Ντε, Γκουζ, κυκλοφορεί φυλλάδιο με τίτλο: “Τα δικαιώματα της γυναίκας και της πολίτιδας”. Και οδηγείται στην γκιλοτίνα.
Στις 8 Μαρτίου 1857, στην Νέα Υόρκη, εργαζόμενες γυναίκες, σε βιοτεχνίες ενδυμάτων, απεργούν, με κύρια αιτήματα καλύτερες συνθήκες στον εργασιακό τους χώρο και αύξηση μισθού.
Οι κινητοποιήσεις τους, διαλύονται με βία και αίμα.
Τα γυναικεία κινήματα όμως ανθίζουν.

Το 1893, η Νέα Ζηλανδία, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε το δικαίωμα ψήφου, στις γυναίκες.
1903, στη Μεγάλη Βρετανία, οι γυναίκες διεκδικούν ψήφο (suffrage = ψήφος). Το γνωστό κίνημα της ” σουφραζέτας”. Η επικεφαλής του κινήματος, ΈμελινΠάνκχερστ, φυλακίζεται. Και έρχεται η δικαίωση μετά από 15 χρόνια. Το 1918 δίδεται το δικαίωμα ψήφου, στις άνω των 30 ετών Αγγλίδες.
Τον 20ο αιώνα, πολυδιάστατος ο αγώνας και ο ρόλος της γυναίκας, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, αναλόγως με τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις. Η γυναίκα θα χρειαστεί να πάρει δυναμικά, θέση, μέσα σε φορείς, κοινωνικούς, πολιτικούς, εργασιακούς. Δυναμώνει το κίνημα του φεμινισμού.
Στις 28 Μαίου 1952, με τον νόμο 2159, κατοχυρώνεται η ψήφος των γυναικών στην Ελλάδα. Και έχει το δικαίωμα, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Πρώτη Ελληνίδα βουλευτής στην ιστορία η Θεσσαλονικιά Ελένη Σκούρα.

Στα μετέπειτα χρόνια, η γυναίκα της Ελλάδας, αγωνίζεται και μέσα στην Ευρώπη, από θέσεις, στη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε Παγκόσμιους Οργανισμούς.
Σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε, πως ο αγώνας της, δεν έχει σκοπό τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα με τον άντρα. Αλλά είναι κοινός μέσα στην κοινωνία, στην πολιτική, στον εργασιακό χώρο, στην οικογένεια.
Μόνο από κοινού και σαν ισότιμα μέλη, θα τυγχάνουν την οποιαδήποτε επιτυχία σε στόχους. Ισορροπία και αρμονία σε οποιαδήποτε σχέση.
Η 8 Μαρτίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη,το 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
Η ημέρα αυτή, είναι ημέρα μνήμης και ιστορίας, για τους αγώνες και τις αγωνίες της Γυναίκας.
Φυσικά, η επέτειος, καλό είναι, να γίνει αφορμή, να στραφούμε σε γυναίκες που ζουν σε καθεστώτα υποδούλωσης, υποβάθμισης και εξευτελιστικά για την γυναίκα. Και δυστυχώς δεν είναι λίγα.

“Από όλα τα υλικά είμαι φτιαγμένη!
Γη/ Θάλασσα/ Ουρανό
Φωτιά/ Πάθος/ Φως!
Και σε όλα τα ρήματα μέσα είμαι!
Υπάρχω/ Πονώ/ Γελώ
Δουλεύω/ Αγωνίζομαι
Ελευθερώνω/ Γεννώ/ Ζω! ”

Σας ευχαριστώ

Βάσω Ιορδάνου Κοσμίδου
Ποιήτρια, αρθρογράφος, κειμενογράφος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας.
Ζει στην Αθήνα

Όλη η επικαιρότητα