Κόσμος

Γυναίκες καμικάζι ανατινάχθηκαν σε αγορά της Νιγηρίας – Τουλάχιστον 13 νεκροί

Ακούστε το άρθρο

Μια διπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι στην αγορά μιας πόλης της βορειοανατολικής Νιγηρίας το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ πηγές στην περιοχή έκαναν λόγο για 18 νεκρούς.

Η διπλή επίθεση διαπράχθηκε στην αγορά της Μπίου (185 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο), περί τις 11:30, όταν συνήθως είναι γεμάτη κόσμο.

«Δύο βομβίστριες-καμικάζι παρεισέφρησαν στην πόλη (…) και πυροδότησαν τα γιλέκα με εκρηκτικά που φόραγαν», δήλωσε ο Βίκτορ Ισούκου, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας Μπόρνο.

«Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν (σ.σ. ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τις βομβίστριες) και 53 άλλοι τραυματίστηκαν», κατά τον ίδιο.

Ένας εκπρόσωπος τοπικών πολιτοφυλακών, ο Ιμπραχίμ Σάιντου Μανίγια, ανέφερε από τη πλευρά του ότι οι νεκροί είναι 18 και οι τραυματίες άλλοι 36.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράττει, αλλά έχει στείλει επανειλημμένα γυναίκες, συχνά κορίτσια στην εφηβεία, να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.

Οι εκρήξεις «ήταν τόσο ισχυρές που ακούστηκαν σε όλη την πόλη», ανέφερε ένας κάτοικος της Μπίου, ο Άχμαντ Μπαμπαγκάνα, προσθέτοντας ότι έχασε έναν φίλο του στην διπλή επίθεση. «Άκουσα μια πολύ ισχυρή έκρηξη και είδα μαύρο καπνό να υψώνεται από την αγορά», αφηγήθηκε ένας άλλος κάτοικος, ο Ζάκαρι Τίκο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η πόλη Μπίου έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, πιο συγκεκριμένα της φράξιας της επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Τον Αύγουστο του 2015, μια επίθεση καμικάζι είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων και είχε τραυματίσει άλλους πενήντα σε κοντινό χωριό. Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, μια έκρηξη και πάλι σε αγορά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 21.

Την Παρασκευή, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους άνδρες του σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της θέσης τους στο χωριό Γκατζίμπο, περίπου 90 χλμ. ανατολικά της Μαϊντουγκούρι.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι είχε διαβεβαιώσει τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Μπόκο Χαράμ έχει πρακτικά «ηττηθεί» από τον στρατό της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα—δύο χρόνια αργότερα…—όταν ρωτήθηκε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τα «τελευταία τινάγματα των ποδιών ενός αλόγου που πεθαίνει».

Μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, πριν από οκτώ χρόνια, στις επιθέσεις της στη Νιγηρία και γειτονικές χώρες όπως το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Τσαντ και στις επιχειρήσεις εναντίον της έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι και 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα