Γυναίκα

Γυναίκες λαμπερές και μόνες;

Ακόμα και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης φαίνεται να είναι εξίσου δύσκολο να βρει δουλειά μια νέα και μορφωμένη γυναίκα όσο και σύντροφο.

Γιατί νέες και όμορφες γυναίκες, με υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο είναι μόνες;
• Αποφεύγουν οι άνδρες τις έξυπνες γυναίκες; Προτιμούν τις…ακατοίκητες;
• Μήπως οι γυναίκες έχουν ανεβάσει τον πήχυ και δεν αποδέχονται ένα άνδρα που δεν τον θαυμάζουν γιατί τον θεωρούν κατώτερό τους μορφωτικά, κοινωνικά ή οικονομικά;
• Μήπως οι γυναίκες έχουν γίνει επιθετικές;
• Ποια άλλα εμπόδια μπαίνουν ανάμεσά τους;

Η μόρφωση;
Δείχνει να είναι αλήθεια η συχνή διαπίστωση των γυναικών ότι τα τυπικά προσόντα τους, το επίπεδο σπουδών τους, έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας, τόσο στις συνεργασίες όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις τους και πολύ περισσότερο αν συνοδεύονται από εξυπνάδα, ευστροφία ή συναισθηματικές ικανότητες.

Ψηλά ο πήχυς;
Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα και ένα σωρό αμοιβαίες προκαταλήψεις όσο και παρεξηγήσεις. Οι γυναίκες κατηγορούνται ως….ψωνάρες που θέλουν ένα άνδρα έξυπνο, μορφωμένο, εύπορο, διαφορετικά δεν γυρίζουν να τον κοιτάξουν. Οι γυναίκες διαμαρτύρονται ότι ψάχνουν έναν άνδρα ικανό να φροντίζει, να αγαπά, να δεσμεύεται συναισθηματικά και να διαθέτει πνευματική καλλιέργεια , μια στοιχειώδη βιοποριστική απασχόληση και ότι δεν ψάχνουν τόσο τα πτυχία ή την οικονομική άνεση

Είναι πράγματι επιθετικές;
Η αυτάρκεια μια γυναίκας δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και επιθετική .Οι γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου κατηγορούνται για επιθετικότητα, αποκαλούνται περιφρονητικα bitsch. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος, οι γυναίκες νιώθουν ότι υπονομεύονται από τους άνδρες και οι άνδρες τις κατηγορούν ότι πήραν τα μυαλά τους αέρα. Επιθετικότητα υπάρχει όπου υπάρχει ένταση, αυτό είναι μια βασική προϋπόθεση. Οταν απουσιάζει η ένταση, το κλίμα είναι ήρεμο και ψύχραιμο γιατί να μιλήσουμε για επιθετικότητα και όχι για διεκδίκηση;

Αλλα πόση επιθετικότητα υπάρχει και σε εκείνη την ομάδα γυναικών που δεν είναι επιθετικές, δεν υποτιμούν τους άνδρες από προκατάληψη αλλα το παίζουν χαζές, πράγμα που τις καθιστά αυτόματα πολύ επικίνδυνες.
Οσο κρατά ακόμα η επιθυμία των ανδρών να έχουν ένα λόγο προτεραιότητας στη ζωή των γυναικών, δύσκολα η μόρφωση και η ευφυία θα καθιερώνονται ως κριτήρια επιλογής μιας γυναίκας, πιο πολύ επικρατεί το αξίωμα « η άγνοια φέρνει την ευτυχία» και ή εξυπνη δεν είναι σέξυ

Φταίνε και οι οδηγίες πλεύσης;
Πώς να κατακτήσετε τον άνδρα των ονείρων σας, 10 τρόποι να αποφεύγετε τις κακοτοπιές, γυναίκες πυράνχας, άνδρες τοξικοί» κλπ.
Η χιονοστιβάδα των φοβικών υπεραναλύσεων πάνω στις σχέσεις των δυο φύλων τις τελευταίες δεκαετίες γέμισε περιοδικά, εφημερίδες αλλά και το διαδίκτυο με… οδηγίες …προς ναυτιλομένους. Η λεπτομερής ανατομία των σχέσεων απομάκρυνε αντί να συνενώσει, κατέληξε να γίνει ένα σύγχρονο στερεότυπο, το οποίο γυναίκες και άνδρες νιώθουν ότι έχουν υποχρέωση να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στην αναζήτηση συντρόφου. Είναι το οπλοστάσιό τους, το know how τους, όταν συναντιώνται στον χώρο εργασίας ή στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Είναι οι γυναίκες πράγματι ικανές;
Το να φτάσει μια γυναίκα σε υψηλού επιπέδου μορφωτικά προσόντα δείχνει ότι έχει κάνει υπέρβαση των στερεοτύπων για το φύλο κι αυτό γιατί οι γυναίκες από την παιδική και εφηβική ηλικία τους διδάσκονται ότι οι ικανότητες είναι έμφυτες. Η τις έχεις ή δεν τις έχεις,.
Σε αντίθεση με την έμφυτη ικανότητα, τα αγόρια διδάσκονται ακιρβώς το αντίθετο: οι ικανότητες αναπτύσσονται με την προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της διαφορετικής οικογενειακής και σχολικής εκπαίδευσης.

Το μήνυμα λοιπόν πάνω στις γνωστικές δυσκολίες για μεν τα κορίτσια είναι «δεν είσαι ικανή για κάτι παραπάνω» ενώ για τα αγόρια είναι «προσπάθησε περισσότερο, επειδή είσαι ικανός». Αυτές οι πεποιθήσεις διατρέχουν όλη τη ζωή των γυναικών, εκτός κι αν τις αμφισβητήσουν συνειδητά, και αναλάβουν τον κίνδυνο να κακοχαρακτηριστούν. Ομως, πιο συχνά επιλέγουν μια μορφωτική εξέλιξη του μέσου όρου, αυτή πουδεν θα επισύρει τα ειρωνικά σχόλια αν αποτύχουν. Στην αντίστοιχη περίπτωση, τα αγόρια ενθαρρύνονται για υψηλού επιπέδου σπουδές ενώ, στην περίπτωση αποτυχίας, απολαμβάνουν την επιβράβευση για τις προσπάθειες που έκαναν .

Εκπαιδεύονται λοιπόν οι γυναίκες να τα παρατούν εύκολα, αφού όσο και να προσπαθήσουν δεν «τόχουν» για να κατακτήσουν υψηλού επιπέδου μόρφωση. Αυτές όμως που ξεπέρασαν αυτό το στερεότυπο και διαμόρφωσαν τον εαυτό τους μέσα από την προσπάθεια αναπτύσσουν και άλλες δεξιότητες, φτιάχνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν υψηλόβαθμες και παραδοσιακά ανδρικές θέσεις. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο συγκρούσεων όχι μόνο με τους άνδρες αλλά και με το ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οπισθοχώρηση;
Τώρα ότι οι οι γυναίκες αρκετά συχνά υποτιμούνται ή υποβαθμίζονται σε σχέση με τα προσόντα τους είναι γνωστό. Αρκετά συχνά επίσης είναι αναγκασμένες να κρύβουν τις ικανότητές τους, να τις σερβίρουν με χίλιους εύπεπτους τρόπους για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την συνεργατικότητα.

Οι γυναίκες, εν γνώσει τους ή με το ένστικτό τους κάνουν βήματα προς τα πίσω για να μπορέσουν να συνεργαστούν. Οσες δεν το κάνουν το χαρακτηριστικό «bitsch» είναι το πρώτο που θα εισπράξουν.
Εξηγείται λοιπόν γιατί οι γυναίκες, αν και αυτόνομες , νιώθουν ανασφαλείς και
γιατί προτιμούν να στέκονται πίσω από μια ανδρική παρουσία που εμφανίζει περισσότερη σιγουριά σε σχέση με τις ίδιες.

Τιμείστε και τους δυο θεούς
Συχνά ο χειρότερος εχθρός των λαμπερών γυναικών είναι οι ίδιες τους οι πεποιθήσεις. « έχω οικογένεια, δεν έχω ταλέντα, δεν μπορώ περισσότερο» ενώ απλά είναι άμυνες και δικαιολογίες γιατί, αν αφεθούν στην εξέλιξη των ταλέντων τους ,κινδυνεύουν να χάσουν τις σχέσεις τους. Ουσιαστικά έχουν εκπαιδευτεί από νωρίς ότι η καλοσύνη, η τρυφερότητα, η μητρότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας γυναίκας και…εντάξει λίγη ευφυία και λίγη μόρφωση δεν είναι τόσο βλαπτική.

Εχοντας δυο αντιθετικές δυνάμεις να παλέψουν αυτή της σύνδεσης και την άλλη της απομάκρυνσης δεν χρειάζεται παρά να ακολουθήσουν το «τιμείστε και τους δυο θεούς σας» ( Τόμας Μουρ Ουτοπία). Αλλωστε οι γυναίκες μέχρις στιγμής έχουν αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ικανές να συνδυάζουν φαινομενικά αντιφατικούς ρόλους- το μαγείρεμα, την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών με υψηλού επιπέδου μορφωτικές και εργασιακές απαιτήσεις τις μεν πρώτες τις επιδεικνύουν περήφανα τις δεύτερες τις κρύβουν με μεγάλη επιμέλεια.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα