Ευρώπη

H ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αμβλύνει τις δυσκολίες παραγωγής εμβολίων και να θωρακίσει τον εαυτό της από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και μελλοντικές πανδημίες συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της κατασκευής ή αναβάθμισης εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ). Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς Biontech στην παραγωγή εμβολίων».

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους. «Αυτό το πρόγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στόχος του είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», τονίζουν στην επιστολή.

Η φον ντερ Λάιεν είχε ήδη συζητήσει τέτοιες ιδέες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών την Κυριακή. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να ενταχθεί στην HERA, την μελλοντική Αρχή της ΕΕ για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε πυρά για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων. Εν τω μεταξύ, ο προκάτοχός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού της Επιτροπής. «Παραμένει σωστό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την εντολή να διαπραγματευτεί εκ μέρους των κρατών μελών. Μόνα τους τα μικρότερα και φτωχότερα μέλη δεν θα είχαν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε στην SZ.

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung

Όλη η επικαιρότητα