Ηλεία

H εκκλησία στη μάχη της πανδημίας- O Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός στην εφ. «Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

H εφ. «Πατρίς» δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού με σημείο αναφοράς τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής στη μάχη κατά της πανδημίας.

Γράφει η Γιούλη Ηλιοπούλου

Ο Σεβασμιώτατος μας μιλά για τη σχέση του Ποιμενάρχη με το ποίμνιό του, για τη λειτουργία των δομών της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και για τη μετα-covid εποχή. Επίσης ο Μητροπολίτης Ηλείας απαντά σε ερωτήματα για το θέμα του θρησκευτικού φανατισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο και που αυτό μπορεί να οδηγήσει…

-H υγειονομική κρίση προκάλεσε μια νέα οικονομική κρίση και αυτό το βιώνει και η Τοπική κοινωνία. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα διεύρυνσης της δράσης προσφοράς στον συνάνθρωπο;

H Mητρόπολίς μας, όπως ξέρεις έχει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο μεγάλης προσφοράς. Τρία Γηροκομεία (Βασιλειάδα, Λαστεΐκων, Καθολική Γαστούνης και Παναγία η Βλαχέρνα Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης) που φιλοξενούνται πάνω από 300 Γέροντες και Γερόντισσες, από την Ηλεία και όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνον. Έχει και λειτουργεί οκτώ Φοιτητικά Οικοτροφεία (Φιλοθέη Πύργου, Φραγκαβίλλα Αμαλιάδος, Πάτρα δύο, Αρρένων και Θηλέων, Αθήνα δύο, Αρρένων και Θηλέων, Θεσσαλονίκη δύο, Αρρένων και Θηλέων), στα οποία εφέτος φιλοξενούνται δωρεάν εκατόν εξήντα πέντε (165) Φοιτήτριες και Φοιτητές από την Ηλεία. ‘Εχει επίσης Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας στην Εισοδιώτισσα με πάνω από 250 Μαθητές, όλοι δωρεάν. Επίσης δίνομε ετήσια φοιτητικά επιδόματα σε 53 άπορους Φοιτητές και Φοιτήτριες, οι οποίοι δεν μένουν στα Φοιτητικά μας οικοτροφεία. Σου δίνω το τελευταίο τεύχος της ΑΜΠΕΛΟΥ, να ιδής μερικές από τις πολλές ευχαριστίες Φοιτητών.  Και δεν είναι μόνον αυτά.

Κάθε ημέρα πληρώνομε Φάρμακα, όπως και την Δεη για να μη κοπή το ρεύμα των συνανθρώπων μας, και τα ενοίκια σε πτωχές οικογένειες διά να αποφύγουν την έξωσι κ.λ.π. Και πάντοτε σκέπτομαι την αύξησι κατά δύναμι και κατά τις περιστάσεις, όπως τώρα στην κρίσι.

΄Ομως πρέπει να σου επισημάνω, ότι και τα έσοδα της Μητροπόλεως έχουν πληγεί από την οικονομική κρίσι και δεν είναι ανεξάντλητα.

Γιατί οι Ναοί που προσφέρουν στην Μητρόπολι ένα ποσοστό, έχουν και αυτοί κρίσι. Τα ενοίκια από τα καταστήματα και διαμερίσματα νομίμως εμειώθηκαν κατά 40%, όλοι δε οι ενοικιαστές ζητούν μείωσι των ενοικίων. Οι δωρητές ολιγόστεψαν, όπως και τα Μυστήρια ολιγόστεψαν, στα οποία και εγώ και ο Θεοφιλέστατος άγιος Ωλένης από την συμμετοχή μας δεν λαμβάνουμε τίποτε, αλλά ό,τι θέλουν οι Χριστιανοί μας τα προσφέρουν διά τα Ιδρύματα.

Στην ΑΜΠΕΛΟ που σας έδωσα θα ιδήτε δημοσιευμένες στην τελευταία σελίδα της τέτοιες δωρεές.

Παρά ταύτα με το νοικοκύρεμα των ακίνητων της Μητροπόλεώς μας και την καλή αξιοποίησι αυτών, αλλά και την καλήν χρήσιν των εσόδων μας ότι μπορώ το κάνω και θα κάνω διά να βοηθήσουμε τους έχοντας πραγματικήν ανάγκην συνανθρώπους μας, όχι βέβαια τους γνωστούς τεμπέληδες. Με την ευκαιρία θέλω να σου διηγηθώ το εξής περυσινό γεγονός. Τον Νοέμβριο πήγε μια κυρία εις τον Επίτροπον των Βυτινεΐκων του Πύργου και του ζήτησε μια μπουκάλα λάδι. Της έδωκε και της είπε· «Εδώ από κάτω η Εκκλησία μας έχει 25 ρίζες ελιές μεγάλες. Πήγαινε με τον άνδρα σου να τις μαζέψης και πάρτ’ όλο το λάδι». Ε, δεν επήγε. Είναι σαν αυτό το Ελληνικό ανέκδοτο με εκείνον που πέθενε από την πείνα και κάποιος περαστικός του είπε· «έχω λίγα παξιμάδια, πάρτα να περάσης λίγες ημέρες» και ο μισοπεθαμένος τον ερωτά. «Είναι βρεγμένα;» Όχι του απαντά. «Ε φύγε, δε τα θέλω».

Η μη λειτουργία των Ιερών Ναών για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, θα πρέπει να έχει δημιουργήσει οικονομικό  πρόβλημα στις ενορίες. Πώς αντιμετωπίζεται;

Bεβαίως και υπάρχει πρόβλημα, όπως ήδη σου ανέφερα. Πρόβλημα μεγάλο. Ήδη σε πολλές ενορίες Πόλεων κυρίως έθεσαν σε διαθεσιμότητα τον έναν Ψάλτη και λειτουργούνται με τον άλλον, άλλωστε δεν υπάρχουν πιστοί μέσα στον Ναόν. Το ίδιο έχει γίνει και με πολλούς Νεωκόρους και στον καθαρισμό των Ναών εθελοντικά βοηθούν κάποιοι Χριστιανοί.

Ευτυχώς στις περισσότερες ενορίες προσφέρουν οικονομική ενίσχυσι τώρα πολλοί ενορίτες, μερικοί και από το υστέρημά τους ακόμη. Επίσης είναι ωρισμένεςς ενορίες που από δωρεές έχουν οικήματα ή αγρούς που τα ενοικιάζουν και ικανοποιούν τα αναγκαία. Μπόρα είναι και θα περάση.

Mε τις Δομές που έχετε υπό την σκέπη σας τι γίνεται από οικονομικής και λειτουργικής άποψης;

Τα Γηροκομεία μας συνεχίζουν να λειτουργούν άψογα. Οικονομικά αντέχουν ακόμη καλά. Από τα ενοίκια των ακινήτων τους που προέρχονται από δωρεές ακινήτων έχουν ένα μόνιμο μικρό έσοδο. Το μεγαλύτερο έσοδο είναι, ότι από τους τροφίμους που είναι ασφαλισμένοι στα διάφορα Ταμεία εισπράττουν ένα ημερήσιο Νοσήλειο. Βεβαίως τα τρία Γηροκομεία μας φιλοξενούν σήμερα και 48 εντελώς ανασφάλιστους, οπότε τα έξοδά τους καλύπτονται από τα άλλα έσοδα του Ιδρύματος. Ευτυχώς ότι τα Ιδρύματά μας αυτά έχουν δωρεάν λάδι και όλα τα κηπευτικά (πατάτες, κολοκύθια, ντομάτες μαρούλια κ.λ.π.) και τα φρούτα (καρπούζια, πεπόνια, πορτοκάλια κ.λπ.) από τους Χριστιανούς μας, έχουν δε και μερικές χρηματικές δωρεές. Προς το παρόν τα καταφέρνουμε πολύ καλά. Αν η κρίσις συνεχισθή θα δυσκολευτούμε. Έχει ο θεός. Δόξα σοι ο Θεός.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται Σεβασμιώτατε  η κατάσταση μετά την κρίση αυτή του κορωνοϊού;

Πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεπερασθή η κρίσις και θα επανέλθουν τα πράγματα. Αρκεί να δείξουμε όλοι μας την δέουσα προσοχή και επιμέλεια στην τήρησι των αναγκαίων προφυλάξεων και οδηγιών των ειδικών και να καταφεύγουμε στον Θεό και να ζητούμε την βοήθειά Του, αλλά και να μένωμε κοντά Του και να εφαρμόζουμε συνεχώς το θέλημά Του. Αλλιώς θα ξεπεράσουμε μεν την πανδημία του κορωνοϊού τώρα, αλλά κάτι άλλο μακρυά από τον Θεόν και  χειρότερο μπορεί να μας εύρη.

Tι σημαίνει καλός Μητροπολίτης;

Ο Μητροπολίτης μιας Μητροπόλεως είναι πνευματικός Πατέρας των Ορθοδόξων Χριστιανών. Άρα, όπως ο σαρκικός Πατέρας έχει όλο το ενδιαφέρον του και κάθε τι που κάνει και με κόπο ασφαλώς και θυσίες, νύχτα και ημέρα, το κάνει για την προκοπή και την χαρά της οικογένείας του, έτσι και ο Μητροπολίτης μιας Μητροπόλεως. Τίποτε άλλο δεν πρέπει να τον ενδιαφέρη και να πράττη παρά ό,τι ωφελεί τους χριστιανούς του. Και όπως κάθε Πατέρας μαζί με την φροντίδα της οικογενείας του δεν λησμονεί, σαν πολίτης της κοινωνίας, ότι πρέπει να τον ενδιαφέρουν και τα ζητήματα της γύρου κοινωνίας, έτσι και ο Μητροπολίτης, πρέπει να ενδιαφέρεται και διά τους μη Χριστιανούς ανθρώπους, διά πάντας τους κατοίκους της Περιοχής του, γιατί είναι συνάνθρωποί μας, αλλά και γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού και για όλους έγινε άνθρωπος ο Ιησούς Χριστός και θυσιάστηκε στον σταυρό.

Τέλος πρέπει να ειπώ, ότι και ό,τι κάνει ο καλός Μητροπολίτης δεν περιμένει να του ειπούν εύγε. Ο Χριστός μας το έχει και αυτό ειπεί· «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν» (Ιωάννου ΙΕ’20).

Πώς θέλετε να σας βλέπει το ποίμνιό σας και τι θέλετε να γνωρίζει από τα χείλη του Ποιμενάρχου του;

Eίναι δύσκολο το ερώτημά σας αυτό, δυσκολώτερο από το προηγούμενο. Παρά ταύτα, αφού το ερωτάτε θα σας απαντήσω.

Το ερώτημα έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο απαντώ ως εξής:  Θέλω να με βλέπουν οι Χριστιανοί μας να ζω και να συμπεριφέρωμαι, όπως σας περιέγραψα στην προηγούμενη ερώτησι.

Στο δεύτερο σκέλος απαντώ τα εξής: Θέλω να γνωρίζουν ότι επιθυμώ να είναι πιστά Μέλη της Εκκλησίας μας, να γνωρίζουν όσον είναι δυνατόν καλύτερα το θέλημα του Θεού και να το εφαρμόζουν στην ζωή τους. Διότι έτσι θα ζουν, εδώ καλύτερα, θα αποφεύγουν και θα ξεπερνούν όταν έρχονται τις δυσκολίες της ζωής και θα κερδίσουν την αιώνια ζωή στα δεξιά του Θεού.

Πώς σχολιάζετε το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε Χριστιανικούς Ναούς και ιερείς στην Ευρώπη;

Είναι τα αποτελέσματα του φανατισμού των μακράν του Χριστού ζώντων Μουσουλμάνων και των άθρησκων ανθρώπων· Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι ας σεβαστούν την Ορθοδοξία και ακόμη  καλύτερα ας την αγαπήσουν και ας την ασπασθούν, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει την αγάπη, την ειρήνη, τον σεβασμό του άλλου ανθρώπου και της φύσεως, τα οποία χρειάζεται όλη η ανθρωπότητα.

Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Aσφαλώς σε κάποιο μικρό ή μεγάλο πόλεμο. ΄Ομως ποτέ οι ισχυροί της γης δεν πρέπει να φθάσουν εκεί, αλλά να αυξήσουν τα μέτρα της εγρηγόρσεως και της προλήψεως τέτοιων καταστάσεων και να λειτουργούν οι Υπηρεσίες καταστολής άψογα και προς πάσαν κατεύθυνσιν. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζω στις Εφημερίδες ότι στην Ελλάδα λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα με τρεις μόνον Αστυνομικούς προσωπικό ή να εκκρεμούν στα Δικαστήρια χιλιάδες υποθέσεις προς εκδίκασι, λόγω ελλείψεως Δικαστών και κάθε τόσο να αποφασίζη η Κυβέρνησις με Νόμο να μπαίνουν στο Αρχείο υποθέσεις για τις οποίες προβλέπονται ποινές μέχρι εξ μηνών.

Διαβάστε εδώ το α’ μέρος της συνέντευξης:

Χριστούγεννα είναι «επί γης ειρήνη»… Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός στην εφ. «Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα