Περίεργα Υγεία

H κάμερα καταγράφει τα τεστ κορωνοϊού από τη μύτη: Πώς γίνονται – Τι νιώθεις

Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για τα τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιούνται προκειμένου για να σταματήσει η διασπορά και για τη θεραπεία των ασθενών. Πώς γίνονται όμως αυτές οι εξετάσεις;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η λήψη υγρού από τη μύτη ή το φάρυγγα με στειλεό που είναι σαν μια μακριά μπατονέτα είναι μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους ανίχνευσης του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι γιατροί επιμένουν πως πρέπει να λάβουν μια μεγάλη ποσότητα επιχρίσματος διότι διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να βγει ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα. Το δείγμα που λαμβάνεται μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, για να εντοπιστεί αν υπάρχει γενετικό υλικό (RNA) του ιού. Τα τεστ αυτά μπορούν να εντοπίσουν τον ιό ακόμα και σε πολύ μικρή «ποσότητα».

Όταν ληφθεί το βιολογικό υλικό, απαιτείται περίπου μισή ώρα έως 3 ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης. Βέβαια, λόγω του φόρτου εργασίας στα μικροβιολογικά εξεταστήρια η αναμονή μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη. Η μέθοδος που ακολουθείται ονομάζεται PCR πραγματικού χρόνου. Το γενετικό υλικό πολλαπλασιάζεται σε ειδικά μηχανήματα για να μπορεί να ανιχνευθεί.

Σαν μια δυσάρεστη εμπειρία που όμως διαρκεί ελάχιστα, περιγράφουν κάποιοι από τους εξεταζόμενους την εξέταση. Πρέπει να γείρουν προς τα πίσω το κεφάλι, να αναπνέουν βαθιά και να κάνουν λίγη υπομονή, όπως βλέπουμε και στο παρακάτω βίντεο. Συνήθως, μέχρι να μετρήσεις μέχρι το πέντε η εξέταση έχει τελειώσει.

Kάποιοι εξεταζόμενοι λένε πως είναι σαν να νιώθεις τσιμπήματα μέσα στο κεφάλι σου, άλλοι μιλούν για μια ενοχλητική αίσθηση καύσου…

Όσον αφορά τα παιδιά, ο γονέας πρέπει να κρατά το κεφάλι του παιδιού για κάθε ενδεχόμενο, ενώ ο νοσηλευτής υπολογίζει πόσο βαθιά πρέπει να μπει η μπατονέτα στη μύτη του.

Όλη η επικαιρότητα