Εκπαίδευση Ηλεία

H πορεία των τμημάτων της Ηλείας μέσα από πραγματικούς αριθμούς – Η υπονόμευση που έγινε με στοιχεία

Ακούστε το άρθρο

Την πορεία των τμημάτων της πόλης από την στιγμή της ίδρυσής τους μέχρι και σήμερα παρουσίασε ο Δήμος Πύργου καταγγέλλοντας την διαρκή υπονόμευσή τους και την μεθόδευση για να εξαφανιστεί από τον πανεπιστημιακό χάρτη τόσο η πρωτεύουσα του Νομού όσο και η Αμαλιάδα.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύργου αναφέρει:

«Πέρα από τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν, τα τμήματα του Πύργου από την στιγμή που δημιουργήθηκαν είχαν και ζήτηση και πολύ καλές βαθμολογιές.
Το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ είχε ήδη εδραιωθεί και στη συνέχεια το τμήμα Μουσειολογίας ακολουθούσε την ίδια πορεία.

Όλα ανετράπησαν με το σχέδιο Αθηνά και την απόφαση να σταματήσει την λειτουργία του το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ. Η συγχώνευση με το τμήμα Μουσειολογίας δημιούργησε ένα μεταβατικό νέο τμήμα το οποίο δεν δεχόταν πια τους φοιτητές των προηγούμενων ετών.

Από κει και πέρα γνωρίζουμε όλοι ότι η δυναμική που είχαν τα 2 τμήματα ανακόπηκε βίαια και χωρίς λόγο, όταν συνέχισαν να λειτουργούν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις.

Η υπονόμευση του ενός πια τμήματος του Πύργου δεν ερχόταν από κάποια άλλη πηγή παρά κατευθείαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο ουσιαστικά δεν το στήριζε.
Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα την μεθόδευση που υπήρχε, προκειμένου να διαγραφεί οριστικά από τον πανεπιστημιακό χάρτη ο Πύργος, όσο και η Αμαλιάδα.

Υπήρξε μια μεγάλη πτώση των βάσεων και ήταν αναμενόμενο, όταν οι πληροφορίες κάθε τόσο έλεγαν ότι το τμήμα, θα κλείσει, θα μεταφερθεί, θα αλλάξει κλπ.

Παρότι υπήρξε μια άνοδος για το τμήμα πια της Μουσειολογίας, η υπονόμευση συνεχιζόταν. Κι όμως δεν ήταν και πάλι από τα τμήματα που είχαν βάση εισαγωγής το 2 και 3 όπως ήθελαν να το παρουσιάζουν.

Το ποιοί έχουν ευθύνες είναι είναι πασιφανές, το αν βρέθηκε το πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές ή απροετοίμαστο, το αν δεν έγιναν όσα έπρεπε ώστε να κρατηθεί το τμήμα ζωντανό, το βρήκαμε μπροστά μας.

Με όποιες δυνάμεις έχουμε, προσπαθούμε να κρατήσουμε την Ηλεία στον πανεπιστημιακό χάρτη παρότι έχουμε απέναντί μας ένα υπουργείο Παιδείας ανένδοτο κι ένα Πανεπιστήμιο που δεν θέλει να υπάρχουν τμήματα στην Ηλεία».

Όλη η επικαιρότητα