Media Ομογένεια

H 106η επέτειος από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα»!

Ακούστε το άρθρο

Του Αντώνη Η. Διαματάρη

Στις 2 Απριλίου του 1915, μόλις 85 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο χώρος στους 26 Δρόμους, μεταξύ 6ης και 7ης Λεωφόρου, της δυτικής πλευράς του Μανχάταν, ήταν γεμάτος από ομογενείς.

Περίμεναν ανυπόμονα, για ώρες, να πάρουν το πρώτο φύλλο της νέας εφημερίδας με τον φιλόδοξο και οραματικό τίτλο «Εθνικός Κήρυξ» που θα τυπωνόταν στο ιδιόκτητο «ταχυπιεστήριό του». Και ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις κραυγές όταν άρχισε η διανομή των φύλλων. Ηταν όντως μια εντυπωσιακή, από κάθε πλευρά, έκδοση.

Ο Πέτρος Τατάνης, ο νεαρός επιτυχημένος έμπορος και εκδότης της εφημερίδας, μαζί με την ομάδα του παρακολουθούσαν με χαρά και συγκίνηση την ενθουσιώδη υποδοχή της από τους συγκεντρωμένους.

Ηταν το πρώτο σαφές μήνυμα ότι θα πετύχαινε.

Η νέα εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει με υπέρτιτλο: Συνέντευξις Βενιζέλου με τον «Εθνικόν Κήρυκα»: Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλίαν.

Ξεκαθάριζε από την πρώτη στιγμή, με τον τρόπο αυτό, ότι η νέα εφημερίδα θα στήριζε τον αγωνιζόμενο Εθνάρχη Βενιζέλο. Και τήρησε την γραμμή αυτή πιστά μέχρι το τέλος.

Ηταν όμως πέρα από τα όρια της φαντασίας του Τατάνη ή οποιουδήποτε άλλου, ότι ήταν ποτέ δυνατόν η εφημερίδα του να «ζει» 106 χρόνια αργότερα.

Και όχι μόνον ήταν αδύνατο να φανταστεί την πλέον του αιώνα πορεία της, αλλά, ήταν και ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί ότι 106 χρόνια αργότερα η εφημερίδα του θα ήταν του σημερινού επιπέδου και της σημερινής εμβέλειας.

Οτι θα ήταν μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες του Ελληνισμού, με εβδομαδιαία αγγλική έκδοση και με αντίστοιχες ιστοσελίδες που καθιστούν πλέον τον «Εθνικό Κήρυκα» προσιτό σε διεθνές επίπεδο.

***

Με βασανίζει για καιρό τώρα το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να αποδώσω τιμή και δικαιοσύνη με ένα γραπτό κείμενο σε έναν οργανισμό που γιορτάζει 106 χρόνια ύπαρξης, ακόμα και εγώ που έχω αφιερώσει όλη την επαγγελματική μου ζωή στην υπηρεσία του.

Είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αλλά οφείλω να προσπαθήσω.

Θα επικεντρωθώ στους λόγους που κατέστησαν αυτό το φαινόμενο δυνατό. Στο γιατί, δηλαδή, μία ελληνόγλωσση εφημερίδα, με βάση την Νέα Υόρκη, έφτασε να γιορτάζει σήμερα την 106η επέτειο από την ίδρυσή της.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του ιστορικού φαινομένου:

Πρώτον, τα χαρακτηριστικά στοιχεία των αναγνωστών.

Δεύτερον, τα χαρακτηριστικά στοιχεία των υπεύθυνων για την διαχείριση της εφημερίδας.

Και, τρίτον, η προσαρμογή της εφημερίδας στις τεχνολογικές αλλαγές κάθε εποχής.

Οι αναγνώστες μας βρήκαν στον «Εθνικό Κήρυκα» το δημοσιογραφικό όργανο που τους εκφράζει. Βρήκαν την δική τους εφημερίδα που στάθηκε, γενικά, όλες αυτές τις δεκαετίες, στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Που αγωνίζεται με πίστη και δυναμισμό για τα συμφέροντα της μητέρας πατρίδας, αλλά με αγάπη και ευγνωμοσύνη και προς την δεύτερη πατρίδα.

Που αγωνίζεται με πίστη και δυναμισμό για τη θρησκεία, την διατήρηση της ελληνικότητας της Ομογένειας, με έμφαση στη διατήρηση της γλώσσας μας.

Είναι ο αναγνώστης που κρατάει ψηλά την σημαία του «Εθνικού Κήρυκα».

Είναι -για να αναφερθώ σε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, σε αυτό της πλούσιας, πολυσέλιδης ειδικής έκδοσης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης– οι απλοί ομογενείς, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις περήφανων, προκομμένων ανθρώπων με παλμό και ψυχή, που πιστεύουν στην ανάγκη της στήριξης του έργου του «Εθνικού Κήρυκα» και στην διατράνωση των εθνικών τους αισθημάτων.

Και είναι αυτοί, που διά μέσου των καταχωρήσεών τους, στηρίζουν τον «Εθνικό Κήρυκα».

Και από την άλλη πλευρά, είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι πατριώτες, οι χριστιανοί, οι Ελληνες που δεν θα ξεχαστούν γιατί θα υπάρχει το τεκμήριο της παρουσίας τους στις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα».

Και είναι με την υποστήριξή τους, την μικρή ή την μεγάλη, που δίνουν την δυνατότητα στην εφημερίδα να είναι ανεξάρτητη, και που αυτό ενεργεί ως πολλαπλασιαστής στο κύρος και την εγκυρότητά της.

Οσον αφορά το δεύτερο σημείο, αυτό των διαχειριστών της έκδοσης, οι άνθρωποι αυτοί και οι ομάδες που τους πλαισιώνουν δεν είδαν -και δεν βλέπουν- την εφημερίδα αυτή ως μία τυπική εφημερίδα. Ως μία επιχείρηση. Ως έναν τρόπο εξασφάλισης για τα προς το ζην.

Είδαν τον «Εθνικό Κήρυκα» με δέος. Ως μία ιδέα. Μια αποστολή. Κι αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Και, τρίτον, από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του o «Εθνικός Κήρυκας» απέδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και τα δεδομένα κάθε εποχής. Το 1915 εισήγαγε την χρήση του τηλεγραφήματος -μια επαναστατική τεχνολογία για την εποχή- για την μεταφορά των ειδήσεων. Αποτελεί αυτό μία απαραίτητη αρχή που καθιστά την εφημερίδα σχετική στον αναγνώστη και στις ανάγκες του.

Στα 106 χρόνια που πέρασαν από εκείνο το πρωινό της 2ας Απριλίου ο Κόσμος άλλαξε πολλές φορές. Μαζί του όμως αλλάζει και ο «Εθνικός Κήρυκας».

Σήμερα, καθώς διανύουμε μία νέα επαναστατική περίοδο από πλευράς τεχνολογίας, ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει προσαρμοστεί και πάλι πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής και με τις ιστοσελίδες του έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία του απόδημου Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της Γης.

Είναι για τους λόγους αυτούς, μαζί με το γεγονός ότι μία νέα γενιά διευθυντών και συνεργατών τους αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαχείρισης της έκδοσης, που μας κάνει να ατενίζουμε με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον του «Εθνικού Κήρυκα». Και να ανοίγουμε όλο και περισσότερο τα φτερά μας και να προσφέρουμε έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, τώρα πλέον στους Ελληνες σε κάθε γωνιά της Γης.

Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εσάς τους αναγνώστες, τους συνδρομητές, τους διαφημιζόμενούς μας, που κάνετε δυνατή την συνέχιση αυτού του ιδεώδους, αυτού του Ιδρύματος του  Ελληνισμού. Που κάνετε δυνατό το σημερινό επίπεδο του «Εθνικού Κήρυκα».

Οπως δεν υπάρχουν και λόγια να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας στην Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο που δίνουν κάθε μέρα με πάθος και αυταπάρνηση την μάχη για εσάς τους αναγνώστες μας και για την εφημερίδα τους.

Όλη η επικαιρότητα