Ελλάδα

H αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα (vid)

Ακούστε το άρθρο

Δίπλα από την Πούντα Λακωνίας, ανάμεσα στην ξηρά και τη μικρή νησίδα Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο, βρίσκεται μια αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ηλικία περίπου 5.000 ετών.

Η πόλη που ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είναι μοναδική στο είδος της αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτήρια και νεκροταφείο. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτήρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων, ενώ οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Σύμφωνα με έρευνες, η πόλη κατοικείται πριν από το 2800 π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και μεγάλο εμπορικό λιμάνι, όπως μαρτυρούν τα πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη που βρέθηκαν στην περιοχή.

Πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το Παυλοπέτρι καταποντίστηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο.

Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια!

Η βυθισμένη πολιτεία τράβηξε την προσοχή και του BBC στο παρελθόν, το οποίο προέβαλε το 2011 ένα ντοκιμαντέρ για τις έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή.

via

Όλη η επικαιρότητα