Πολιτική

H Ελενα Κονιδάρη για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ακούστε το άρθρο

Η Έλενα Κονιδάρη, μέλος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να εκφράζουν δημόσια την αγωνία τους για το μέλλον του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τα μέλη ΔΕΠ και τους εργαζόμενους, η διοίκηση του ΕΑΠ εμφανίστηκε να συζητά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την πρόταση να συγχωνευθεί το ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πάσχει πολιτικά και ηθικά, καθώς δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση σε κάποιο ακαδημαϊκό όργανο.

Συνεχίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης και της διορισμένης διοίκησης του ΕΑΠ μια τακτική που επιτείνει την ήδη επιβαρυμένη διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, όπως έχουν επισημάνει τα μέλη ΔΕΠ. Επιπλέον, μια ενδεχόμενη συγχώνευση ανάμεσα σε ένα εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο και σε ένα συμβατικό ίδρυμα θα προκαλέσει αναστάτωση στους φοιτητές του ΕΑΠ (σημερινούς και μελλοντικούς), καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποια ανάλογη προσπάθεια στο παρελθόν, και ενέχει σοβαρό κίνδυνο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. 

Υπάρχει μία ακόμα σημαντική παράμετρος. Το ΕΑΠ είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει προορισμό (μεταξύ άλλων) να διευρύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω του μεγάλου αποθεματικού του, το οποίο προέρχεται από την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών του. Στον κοινό νου το αποθεματικό του ΕΑΠ δεν δύναται να περάσει σε άλλο φορέα ή να διατεθεί για άλλο σκοπό εκτός από αυτόν για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Και κάτι τελευταίο: Διαβάζω ότι η διοίκηση του ΕΑΠ διοργανώνει ενημερώσεις για την πρωτοβουλία της στην Αθήνα. Αν το κάνει, θεωρώ ότι είναι σφάλμα. Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών να προέρχονται από την πρωτεύουσα, αλλά η έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα. Από την Πάτρα οφείλει να ξεκινήσει την ενημέρωση. Εκτός κι αν η διοίκηση του ΕΑΠ μας προετοιμάζει και για άλλες δυσάρεστες «εκπλήξεις»…

Όλη η επικαιρότητα