H Hλεία «μπαίνει» δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Share

Στον ενεργειακό χάρτη της χώρας βάζει τον νομό, μία ομάδα έμπειρων και ικανών Ηλείων επιχειρηματιών οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα σύστησαν την πρώτη ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό να αποτελέσουν την «ασπίδα» των επιχειρήσεων ενάντια στις μεγάλες χρεώσεις και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις του ρεύματος.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, μετά από ενέργειες της κοινότητας, εγκρίθηκε από τον ΔΕΔΗΕ η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 792kW, στην Αγκινάρα και πλέον το εγχείρημα μπαίνει στην φάση της υλοποίησής του.

Το πάρκο που αδειοδοτήθηκε, θα λειτουργεί ως φωτοβολταϊκό εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και θα δίνει την δυνατότητα στις ηλειακές επιχειρήσεις που θα γίνουν μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας,να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» τον ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο και όχι μόνο από την Ηλεία.

Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Πέρα από τα οφέλη, δείχνουμε ότι είμαστε παρόντες!»

«Αυτή η ενεργειακή κοινότητα ενεργοποιήθηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει και τα θέματα των χρεώσεων, αλλά και τα θέματα της διασφάλισης των ανεξέλεγκτων αυξήσεων.  Με τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού αποκτάς ιδανικά μερίδια και πιστώνεσαι το ποσό της παραγωγής της ισχύος. Αυτό καλύπτεται για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για την Ηλεία και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.  Ξεκινήσαμε, νοικιάσαμε χωράφι για να εγκαταστήσουμε τα φωτοβολταϊκά στην Αγκινάρα, το αδειοδοτήσαμε περιβαλλοντικά, στην συνέχεια ο φάκελος υπεβλήθη στους αρμόδιους φορείς, έγινε δεκτός και δόθηκαν οι όροι της σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν είναι κερδοσκοπικό και στηρίζεται σε ιδία κεφάλαια. Δηλαδή, το κόστος του πάρκου το αντιμετωπίζουμε με την καταβολή ιδίων κεφαλαίων. Στο κόστος αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια πενταετή συντήρηση. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για όφελος. Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να λύσουμε και θέματα μελλοντικά, δηλαδή σε περίπτωση που κλείσει κάποια εταιρία θα υπάρχει προβλέψει για να μεταφέρει κάποιος το μερίδιό του. Αυτό νομίζω πως θα είναι μια αξία που στο μέλλον θα έχει σημαντική αύξηση.

Πρόκειται για την πρώτη ενέργεια που γίνεται στην Ηλεία, δηλαδή η ενεργειακή κοινότητα αυτού του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πέρα από τα οφέλη  δίνει και τη δυνατότητα να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες και στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Δεν κρύβω την αισιοδοξία μου και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σε  αυτόν τον τομέα. Υπάρχει τεχνογνωσία και αξιοπιστία των ανθρώπων οι οποίοι απαρτίζουν το συμβούλιο.

Εμείς αυτές τις ημέρες, μετά την αποδοχή του αιτήματος αυτού, θα ετοιμάσουμε το οικονομικό αντικείμενο, το οποίο θα είναι το κόστος, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και τους οικονομικούς όρους στις συνεργασίες.  Τα επόμενα βήματα είναι ο προσδιορισμός του κόστους και βέβαια οι οικονομικοί όροι συμμετοχής. Θα το κάνουμε όσο μπορούμε πιο σύντομα».

Zώης Σιδηροκαστρίτης, Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Ηλείων Επιχειρηματιών

«Θα δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος»

«Εκ μέρους της Ενεργειακής Κοινότητας Ηλείων Επιχειρηματιών, με χαρά σας ανακοινώνω, ότι εγκρίθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο 792kW, στην Αγκινάρα Πύργου (δηλαδή, λάβαμε όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ). Μετά από αυτό, δρομολογούμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του.  Η ενεργειακή κοινότητα, η οποία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συστάθηκε, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και να τις “θωρακίσει” από ανεξέλεγκτες αυξήσεις κόστους ενέργειας, παρέχοντας ενεργειακή ασφάλεια.

Το πάρκο που αδειοδοτήσαμε, θα λειτουργεί ως φωτοβολταϊκό εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), και θα δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν ως μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντιμετωπίσαμε πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Σίγουρα με αυτό το έργο δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων της Ηλείας, για αυτό και θα θέλαμε να προχωρήσουμε και σε άλλη αδειοδότηση.  Με το πάρκο αυτό εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες 50 περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού μας.

Θέλω να ευχαριστήσω, όσους συνέδραμαν φιλότιμα και αφιλοκερδώς στην σύσταση της ενεργειακής κοινότητας και την αδειοδότηση του πάρκου αυτού.

Αρχικά τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας , κ. Δημόπουλο Νίκο, Ιατρό, κ. Ξανθούλη Ηλία, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, κ. Αναστάσιο Καρνάρο, αρτοποιό και Αντιδήμαρχο Κρεστένων, κ. Γιαρμενίτη Χρήστο, γεωπόνο,τη δικηγόρο κ. Ραφαηλία Βασιλείου για την συνδρομή της στη σύνταξη καταστατικού και τη νομική επιμέλεια της κοινότητας, τον κ. Αναγνωστόπουλο Γιώργο, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, τον κ. Γεωργάτο Κωνσταντίνο, συνάδελφο και έμπειρο μηχανικό, που μας βοήθησε στο αδειοδοτικό κομμάτι, και φυσικα τον κ. Νικολούτσο Κώστα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, για την αμέριστη αρωγή του, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύσταση και υλοποίηση της κοινότητας, καθώς και τη σύζυγό μου κ. Καλλιανιώτη Αγγελική,Οικονομολόγο, που  έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το λογιστικό κομμάτι της κοινότητας».