Ηλεία

H Κυλλήνη ανάμεσα στις 35 περιοχές για υδατοδρόμιο

Είκοσι εννέα υδατοδρόμια είναι σε πορεία αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα.
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι εννέα υδατοδρόμια είναι σε πορεία αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Κυλλήνη είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης για λειτουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας με υδροπλάνα, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για τη λειτουργία ενός επαρκούς δικτύου ειδικότερα σε απομακρυσμένες ή σε περιοχές με ελλιπή πρόσβαση.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μέχρι σήμερα έτοιμες υποδομές υδατοδρομίων υπάρχουν σε τρεις περιοχές: Κέρκυρα, Παξοί και Πάτρα.

Τα εν λόγω υδατοδρόμια είχαν αδειοδοτηθεί με παλαιότερες διατάξεις. Για τα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών έχει εκδοθεί και η Βεβαίωση Συμμόρφωσης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4663/2020, ενώ εκκρεμεί η έκδοση αυτής για το υδατοδρόμιο της Πάτρας. Παράλληλα ως και σήμερα έχουν εκδοθεί τρεις άδειες ίδρυσης υδατοδρομίων σε Βόλο, Ρέθυμνο και Ίο.

Τέλος σε διαδικασία αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια είναι είκοσι εννέα υδατοδρόμια στις κάτωθι περιοχές: Ηγουμενίτσα, Σκύρος, Αλόννησος, Σκόπελος, Αμφιλοχία, Πάτμος, Τήνος, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σητεία, Χίος, Λαύριο, Σίφνος, Πύλος, Καβάλα, Ηράκλειο, Αγ. Μαρίνα, Γραμματικού, Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι, Κυλλήνη, Αιδηψός, Αλιβέρι.

Οι δύο εταιρείες

Σήμερα στην Ελλάδα στον χώρο των υδατοδρομίων έχουμε δύο εταιρείες. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και η «Hellenic Seaplanes», προσπαθούν εδώ και χρόνια να ξεκινήσουν πτήσεις αναμένοντας την ολοκλήρωση αδειοδότης και έναρξης λειτουργίας υδατοδρομίων.

Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» προχωρεί με την αεροπορική εταιρεία Grecian Air Seaplanes τη διαδικασία για την απόκτηση Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα (AOC), που εκδίδεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να ξεκινήσουν πτήσεις, καθώς σύντομα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα 2 ή 3 υδροπλάνα.

Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει ως βασικό μέτοχο το γερμανικό fund Action Air Limited και με την Grecian Air Seaplanes υπολογίζεται να αναπτύξουν μια επένδυση με σχεδόν 15 υδροπλάνα, τύπου TwinOtter DHC6, για να καλύψουν το σύνολο του προγραμματισμού των πτήσεών τους, ένα project που αγγίζει τα 120 με 150 εκατ. δολάρια.

Η «Hellenic Seaplanes» έχει στο επιχειρησιακό της σχέδιο επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, με την αγορά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών.

Όλη η επικαιρότητα