Κόσμος

H Mercosur διώχνει τη Βενεζουέλα, κλοιός της Εθνοφρουράς στη γενική εισαγγελία

Επ’ αόριστον ανέστειλε η Mercosur τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στο εμπορικό μπλοκ χωρών της Νοτίου Αμερικής, καλώντας την κυβέρνηση Μαδούρο να απελευθερώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Παράλληλα, στο Καράκας οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς περικύκλωσαν τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει να ανασταλεί η ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας Συντακτικής Συνέλευσης εξαιτίας των ανησυχιών για παραχάραξη στην εκλογική διαδικασία.

Η γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα -επικριτής του προέδρου Μαδούρο- κάλεσε, μέσω του Twitter, τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη δράση» του κλοιού στην εισαγγελία. Η Ορτέγκα δεν βρισκόταν στα γραφεία της εισαγγελίας την στιγμή της επέμβασης.

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη αίματος της προηγούμενης Κυριακής, στην οποία η συμμετοχή ήταν χαμηλή – η αντιπολίτευση, που πλειοψηφεί (μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές) στο Κοινοβούλιο, το οποίο όμως έχει τεθεί στο περιθώριο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις.

Το νέο, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει την εξουσία να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στον πρόεδρο να κυβερνά με διατάγματα.

Τα μέλη της είχαν ξεκαθαρίσει πως σκοπεύουν να απομακρύνουν την γενική εισαγγελέα Ορτέγκα «με την πρώτη ευκαιρία». Ο κλοιός της Εθνοφρουράς ήρθε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία των μελών του Σώματος.

Όλη η επικαιρότητα