Χωρίς κατηγορία

H Πάτρα το επίκεντρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών – Γυναικών – Μια ανάσα πριν τη μεγάλη διοργάνωση

Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε τρεις ημέρες πριν από το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της Πάτρας για το 2017, τη σημαντικότερη όσο και παλαιότερη αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών – Γυναικών. Όπως μαθαίνουμε:

“Οι Αγώνες θα γίνουν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Ιουνίου.

H Πάτρα είναι λοιπόν και το 2017 το επίκεντρο του Πρωταθλήματος!

Στην πόλη μας έχουν γίνει τρία Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου Ανδρών – Γυναικών και τα τρία στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί 10 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου.

– Η αρχή στους Άνδρες – Γυναίκες έγινε το 1995 (22-23 Ιουλίου), σε μια διοργάνωση όπου καταρρίφθηκαν επτά πανελλήνια ρεκόρ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από τότε!

– Η δεύτερη φορά που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα η κορυφαία εγχώρια διοργάνωση του Στίβου ήταν το 2010, 12-13 Ιουνίου, όπου ξεχώρισε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Αντωνία Στεργίου.

– Τρίτη φορά ήταν το 2016, 18 με 19 Ιουνίου. Επρόκειτο για το καλύτερο τεστ των αθλητών για τις τρεις διοργανώσεις που ακολούθησαν, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, το Παγκόσμιο Εφήβων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. ΄Ηταν μία υψηλοτάτου επιπέδου διοργάνωση, όπου επιτεύχθηκαν δέκα όρια για τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ καταρρίφθηκαν ένα Πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων, πέντε ρεκόρ Παμπελοποννησιακού Σταδίου, δύο ρεκόρ Αχαΐας όλων των εποχών κι ένα ρεκόρ αγώνων!

Δύο φορές στην Πάτρα φιλοξενήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών.

– Η αρχή έγινε το 1983, 2 με 3 Ιουλίου στο Εθνικό Στάδιο.

– Η δεύτερη φορά ήταν το 2010, 12 με 13 Ιουνίου, από κοινού με το Πρωτάθλημα των Ανδρών.

Φυσικά έχουμε και Εφηβικό Πρωτάθλημα στην Πάτρα.

– Έγινε το 1984 στο τότε Εθνικό Στάδιο (29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου), όπου είχαμε δύο πανελλήνια ρεκόρ, από τον Καλογιάννη και τον Αναστασιάδη.

Αναφορικά με το Παιδικό πρωτάθλημα αυτό διεξήχθη μία φορά στην Πάτρα, ενώ δεν έχει ανατεθεί ακόμα το πρωτάθλημα των Παμπαίδων.

– Ήταν το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουλίου του 1987 όταν η Πάτρα φιλοξένησε το Πανελλήνιο Παιδικό πρωτάθλημα φυσικά στο Εθνικό Στάδιο.

Επίσης έχουν διεξαχθεί και δύο Πανελλήνιοι Αγώνες Μαραθωνίου.

– Ο πρώτος έγινε το 1981 (3 Μαΐου) με νικητή τον Φάνη Τσιμιγκάτο.

– Πανελλήνιος Αγώνας Μαραθωνίου διοργανώθηκε στην Πάτρα και το 1985 (25/5).

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον Μαραθώνιο, έχει γίνει ένας ακόμα στην Πάτρα, στις 27/11/1994 (1ος διεθνής Μαραθώνιος Πάτρας).

Τέλος το 1967 (26 Φεβρουαρίου) διεξήχθη στην Πάτρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών.

Αυτά είναι τα δέκα Πανελλήνια Πρωταθλήματα που έχουν γίνει στην Πάτρα, 11ο το σημερινό. Αναφέρεται μία ακόμα Πανελλήνια διοργάνωση, το Κύπελλο Ελλάδας Στίβου, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αλλά δεν μακροημέρευσε! Στο Εθνικό Στάδιο της Πάτρας διεξήχθη το Κύπελλο Ελλάδας στις 29 Σεπτεμβρίου 1985.

Οι αγώνες διοργανώνονται από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ.  Β.Π. σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και η είσοδος για τους θεατές είναι ελεύθερη

thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα