Κόσμος

H Τουρκία μιλά για συμφωνία με τη Ρωσία στο Συριακό, η Μόσχα επιφυλάσσεται

Ακούστε το άρθρο
«Έτοιμη» υποστηρίζει η Άγκυρα πως είναι συμφωνία με τη Ρωσία για γενική εκεχειρία στη Ρωσία, κάτι ωστόσο που προς το παρόν το Κρεμλίνο επιφυλάσσεται να επιβεβαιώσει. Οι αναφορές μιλούν για πλαίσιο παύσης εχθροπαξιών που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η τουρκική πλευρά μιλά επίσης για δεύτερο πλαίσιο συμφωνίας σχετικά με την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης, αν και υποστηρίζει πως η παρουσία του Άσαντ είναι αδύνατη -κάτι που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναφορές από την Άγκυρα, η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συνεννόηση για πρόταση γενικής εκεχειρίας στη Συρία, την οποία θα υποβάλουν «προς εξέταση» στη Δαμασκό.

Οι αναφορές μιλούν για πλαίσιο παύσης εχθροπαξιών ποπυ θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι δύο συμφωνίες «είναι έτοιμες να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή».

Στην πρώτη του σχετική αντίδραση πάντως, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε επιφυλακτικό.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι προς το παρόν «δεν μπορεί να απαντήσει σχετικά επειδή δεν έχει επαρκείς πληροφορίες». [

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους τούρκους εταίρους μας για να συζητήσουμε διάφορες λέπτομέρειες για τις ενδεχόμενες συζητήσεις που προγραμματίζονται για ητν Αστάνα» είπε ο Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα