Οικονομία

Aνάληψη έως 50.000 ευρώ τη μέρα για τις ναυτιλιακές

capitalcontrol.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε τελικά η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control. 

Όπως αναφέρει, το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και για άλλους κλάδους της οικονομίας: «Ειδικώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών εκ των ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρούσας».



——————————————-

Μέτρα για εξομάλυνση της ροής των εισαγωγών και του εξωτερικού εμπορίου της χώρας αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/7) στην Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.       

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

Στουρνάρας: Τις επόμενες 10 ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή του μέτρου που αποφασίστηκε σήμερα μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κλπ.

Στουρνάρας: «Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε λύσει τα προβλήματα»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να λυθούν τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. «Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, τις επόμενες δέκα ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Είμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές προ κρίσης, πριν δηλαδή από τα capital controls. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο μπορούμε, αποκεντρώνουμε στις τράπεζες το 70% των αποφάσεων, καθώς το όριο των 50.000 έγινε 100.000 ευρώ».

«Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, άρα να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25-30% των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Μάρδας: «Πολύ καλύτερη η εικόνα της αγοράς»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι η εικόνα της αγοράς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ότι πολλά από τα προβλήματα που θέτουν οι επιχειρηματικοί φορείς, έχουν ήδη λυθεί ενώ ανήγγειλε την έκδοση, σήμερα, Υπουργικής Απόφασης για πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των τραπεζών.



Είπε ακόμη ότι για το θέμα των επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών που συζητείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των επιταγών.



Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι αν αυτά που συμφωνήθηκαν τηρηθούν, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του εισαγωγικού εμπορίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες έχει στοιχίσει στην αγορά 3 δισ. ευρώ. «Ευελπιστώ όμως», πρόσθεσε, «ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε μετά τις θερινές άδειες του Αυγούστου να μη θρηνήσουμε περισσότερα λουκέτα».


«Το ταχύτερο που θα επιστρέψει στην κανονική ροή η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι δεν θα ανησυχούν για τις δουλειές τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας. «Ήταν πολύ καθησυχαστικές οι δηλώσεις του υπουργού και του διοικητή της ΤτΕ, ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπόμενων εισαγωγών αυξάνεται. Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. την ημέρα για εισαγωγές, ποσό που λόγω των capital controls έχει πέσει πολύ χαμηλότερα».


«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων διακίνησης κεφαλαίων, καθώς φτάνουμε στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη εβδομάδα. Για το ζήτημα των επιταγών, ανέφερε ότι «μία στις τρεις επιταγές σφραγίζονται και απαιτείται αλλαγή του νόμου γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα χωρίς να έχουν την ευθύνη, καθώς περιμένουν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».



«Η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται, καλούμε όλους να συμβάλουν γιατί από εμάς όλους εξαρτάται η πιο γρήγορη άρση όποιων περιορισμών υπάρχουν» τόνισε ο γεν. γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος. «Είναι θετικό, πρόσθεσε, ότι ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα bail in και πιστεύω ότι όλο και περισσότερο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα».



«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τραπεζική λειτουργία, πρέπει να δούμε τα προβλήματα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τι γίνεται με τις επιταγές που ήταν ένας άτυπος δανεισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Να προσέξουμε να μη χαθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Όλη η επικαιρότητα