Κόσμος

Χάος στο Φέργκιουσον – Δεν έχουν τέλος οι ταραχές

fd8c74ffdb969482ac2b0ada082148f0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Χάος επικρατεί στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, καθώς οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους, παρά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης μετά τα μεσάνυχτα. Δεκάδες διαδηλωτές αψήφισαν το μέτρο και παρέμειναν έξω ακόμα και μετά την επιβολή, προκαλώντας νέο γύρο συγκρούσεων, πετώντας μολότοφ, με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν παρούσα από νωρίς, να αντεπιτίθεται και να πετά σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους δακρυγόνα. 



Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που κηρύχθηκε τα μεσάνυχτα (08:00 ώρα Ελλάδας), οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Φέργκιουσον ειδικό κλιμάκιό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις έριξε δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές και σε εκπρόσωπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν κάνει ρίψη μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, ενώ λεηλάτησαν καταστήματα. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε ένα πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών μεταξύ των οποίων ήταν οικογένειες με παιδιά. 

 Η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Reuters, κινήθηκε στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα και έριξε δακρυγόνα προς την περιοχή όπου οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούσαν και κάλυπταν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, η αστυνομία όπως ανακοίνωσε χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες οι οποίοι προσπαθούν να διασπάσουν την εντολή για την επιβολή του νόμου και ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη.
 
Να σημειωθεί πως από τη νύχτα του Σαββάτου ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες ακριβώς. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, ενώ έκανε χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. 

 

Ωστόσο, δυσφορία προκαλεί το γεγονός πως οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα για μια ακόμα νύχτα.

 

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον για μια ακόμη νύχτα κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί στην πόλη από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων και των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού. Η απόφαση για την επιβολή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ελήφθη σε μια προσπάθεια καταστολής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των λεηλασιών.




Ομπάμα: Διακόπτει τις διακοπές του εξαιτίας των ταραχών στο Φέργκιουσον

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, την Κυριακή αναχώρησε εκτάκτως από το Martha’s Vineyard όπου πραγματοποιούσε τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές, για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας των ταραχών στο Φέργκιουσον. Αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους συμβούλους, ώστε να ενημερωθεί εκτενώς για την στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και για τις εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στο Φέργκιουσον, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι έδειξε η νεκροψία στον Μάικλ Μπράουν

Τουλάχιστον έξι σφαίρες χτύπησαν τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, τον μαύρο, άοπλο έφηβο που δολοφονήθηκε από τα πυρά αστυνομικού στους δρόμους της πόλης Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ, πυροδοτώντας έκτοτε διαδηλώσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα. Μια σφαίρα εισήχθη στο πάνω μέρος του κρανίου του Μπράουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλι του ήταν λυγισμένο μπροστά όταν τον βρήκε. Αυτό ήταν και το θανάσιμο τραύμα, σύμφωνα με τον δρ. Μάικλ Μπάιντεν, τον πρώην διοικητή των ιατριδικαστών της Νέας Υόρκης που ήταν παρών στην νεκροψία, εκ μέρους της οικογένειας του Μπράουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times. Πιθανότατα, συμπλήρωσε, η σφαίρα που προκάλεσε αυτό το μοιραίο τραύμα ήταν μια από τις τελευταίες που δέχθηκε ο 18χρονος. 

Το σκίτσο του ιατροδικαστή: 

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα