Καταναλωτές

Χαράτσι και το 2013 – Ενιαίος φόρος ακινήτων και το 2014

xaratsi_akinhta159.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το δρόμο της ομαλότητας επέλεξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, έπειτα από την ένταση που προκάλεσαν οι άκαιρες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών και την έντονη δυσφορία που εκφράστηκε από την πλευρά του ΠαΣοΚ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της Κυβέρνησης συμφώνησαν να αντικατασταθεί το τέλος ακινήτων με έναν ενιαίο φόρο. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το 2013 θα ισχύσει το τέλος που υπάρχει και θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ η προοδευτική κλίμακα και οι φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από το 2014.

Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα αφορά τη μείωση του συντελεστή που καθορίζει το τελικό ύψος του τέλους. Επί της ουσίας στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογητέας βάσης για να εξοικονομηθεί μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10-15%. Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνονται: α) τα ακίνητα που νοικιάζει το δημόσιο από τους ιδιώτες που δεν πλήρωναν έως σήμερα χαράτσι, β) τα ακίνητα των ιδιωτών που είναι εκτός σχεδίου και είχαν χαμηλό συντελεστή και γ) τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου οι δήμοι τα είχαν εξαιρέσει από την καταβολή του τέλους.

Όλη η επικαιρότητα