Κόσμος

Χιλιάδες πρόσφυγες «εγκλωβισμένοι» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

hiliades_prosfyges_egklovismenoi_sta_synora_me_tin_pgdm.jpg
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ περιμένοντας τη σταδιακή διέλευσή τους από τα σύνορα.

Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία. Το πλήθος φώναζε «βοήθεια» προς τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ που έχουν παραταχθεί στα σύνορα, εμποδίζοντας τη διέλευση των προσφύγων.
Στη διάρκεια της νύχτας, μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν σε τρένο στην Γευγελή με προορισμό τη Σερβία, τελευταίο σταθμό πριν την Ουγγαρία και τη Ζώνη Σένγκεν.

Προτεραιότητα δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα υγείας.

Πολλοί έχουν φτάσει περπατώντας στα σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας.

Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Ειδομένης, ενώ ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς.

Την Παρασκευή η αστυνομία έκανε ρίψη δακρυγόνων για να απωθήσει το οργισμένο πλήθος των προσφύγων που ήθελε να περάσει τα σύνορα.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες σαν ταραξίες και όχι σαν πρόσφυγες που είχαν ξεφύγει από τον πόλεμο και τον διωγμό.

Τα Σκόπια υπερασπίστηκαν τη διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει γνώση εικόνων που δείχνουν αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να χτυπούν πρόσφυγες, αλλά σημείωσε ότι υπήρξε μία «παρέμβαση», όταν η κατάσταση «χειροτέρεψε δραματικά».

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια δραματική αύξηση εισροής μεταναστών και φτάσαμε τους 3.000 με 3.500 μετανάστες κάθε μέρα, κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση μία χώρα δύο εκατομμυρίων πολιτών με τους δικούς μας πόρους» σημείωσε.

Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι σίγουρα ένα μέρος όπου οι πρόσφυγες «έτυχαν κακής μεταχείρισης»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι προσέφεραν βοήθεια σε δέκα άτομα που τραυματίστηκαν από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ.

Ένας άνδρας στα σύνορα είπε ότι δεν ήθελε να μείνει στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. «Αναζητώ μια φυσιολογική ζωή με ειρήνη και δημοκρατία. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Πρέπει μόνο να πάμε μπροστά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όλοι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στο έδαφος της χώρας καταγράφονται και έχουν διορία 72 ορών για να αποφασίσουν εάν θα καταθέσουν αίτημα για άσυλο ή εάν θα συνεχίσουν προς τον Βορρά.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο σιδηροδρομικός σταθμός στην Γευγελή έχει γίνει σκηνικό χάους. Περίπου 2.000 μετανάστες περνούν καθημερινά τα σύνορα. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν εισέλθει στην ΠΓΔΜ περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες. Περίπου 50.000 έφτασαν στις ακτές της Ελλάδας μόνο τον μήνα Ιούλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα