Ηλεία

Hλεία: Συμπλοκή μεταξύ εθνικιστών και μελών του ΚΚΕ στο μνημείο εκτελεσθέντων στα Φονικά! (PHOTOS + VIDEO)

fonika.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια πιάστηκαν χθες το πρωί μέλη της Εθνικής Δράσης Ηλείας και του ΚΚΕ Ηλείας, πάνω στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στα «Φονικά» της Δ.Ε Ωλένης, αμαυρώνοντας την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 23 αθώα θύματα που εκτελέστηκαν άδικα από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Ιουλίου 1944.

Αφορμή της συμπλοκής στάθηκε η πρόθεση των μελών της Εθνικής Δράσης Ηλείας να καταθέσουν στεφάνι, παρά την εκπεφρασμένη δημοσίως άρνηση του δήμου διά στόματος του δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου.



Επιμνημόσυνη δέηση

Τη λιτή εκδήλωση, διοργάνωσε Δήμος Πύργου, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που έχει στήσει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ωλένης στη θέση «Φονικά» (στον επαρχιακό δρόμο Καράτουλα – Μουζακίου), εκεί που από το 1986 αδιάκοπα τιμάται η μνήμη των πεσόντων. Η τελετή-προσκύνημα ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τους εφημέριους Καράτουλα πατ. Αθανάσιο Στεργιόπουλο και Γουμέρου πατ. Γεώργιο Αθανασόπουλο, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.  

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα εκείνης της περιόδου και ιδιαίτερα όσα έλαβαν χώρα στο σημείο εκείνο την 14ης Ιουλίου 1944. «…ο νομός Ηλείας έδωσε το δικό του παρών στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής. Το αποκορύφωμα του μίσους και του παραλογισμού των κατακτητών γράφτηκε σ’ αυτή εδώ τη θέση, στα «Φονικά», όπως σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, από νωρίς το πρωί της 14ης Ιουλίου του 1944, οι Γερμανοί έστησαν ενέδρες συλλαμβάνοντας κάθε ανύποπτο. Το απόγευμα, οι 23 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων γέροι, γυναίκες και παιδιά)  από το Καράτουλα και το Χειμαδιό, οδηγήθηκαν στο σημείο που έμελε να γίνει ο τόπος θυσίας τους.

Αυτή η επέτειος, δεν είναι απλά μια έκφραση τιμής και οδύνης για τους νεκρούς. Είναι εκδήλωση μνήμης και παρουσίας απέναντι σ’ ένα ολοκληρωτικό πολιτικό σύστημα που εκμεταλλευόμενο τον εξευτελισμό, την εθνική απαξίωση και τον κοινωνικό διασυρμό της Γερμανίας κατάφερε να δημιουργήσει φανατισμένες μάζες που αποτέλεσαν τον κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την απόφαση του λαού να είναι πάντα παρών σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας στο μέλλον, όταν αυτό χρειαστεί, για να μην επιτρέψουμε τις ιδέες του ολοκληρωτισμού να ξαναμπούν στη ζωή μας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ.Παρασκευόπουλος γνωστοποίησε την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Πύργου, να δηλώσει ότι «…δεν επιθυμεί την κατάθεση στεφανιών από πολιτικές δυνάμεις ή συμπολίτες που έχουν δηλώσει φίλιες προς τις ιδέες του ναζισμού. Σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή δεν αποτελεί απαγόρευση του λόγου και των ιδεών. Αυτά, προστατεύονται από το Σύνταγμα που με τόσο αίμα έχει κατακτηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, θεώρησε ότι η παρουσία σ’ αυτή την τελετή, δυνάμεων που δεν δηλώνουν με σαφήνεια την αντίθεσή τους στο ναζισμό, απλά μόνο ως βεβήλωση και ιεροσυλία των νεκρών μας μπορεί να εκληφθεί…Αν αυτή η πράξη της παρουσίας είναι έκφραση συγνώμης κανένας δε θα είχε αντίρρηση για κάτι τέτοιο…».

Πιάστηκαν στα χέρια

Ακολούθησε το «προσκλητήριο των νεκρών» και κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, ο Διονύσιος Βλαχαναστάσης εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, οι πρόεδρος των Τ.Σ Καράτουλα Γιώργος Τσατσαμπάς και Χειμαδιού Χρήστος Αγριδιώτης.

Η πρόθεση των μελών της Εθνικής Δράσης Ηλείας να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο της Αντίστασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών του ΚΚΕ Ηλείας που άρχισαν να φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα. Τα μέλη τους πιάστηκαν στα χέρια, με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, τόσο από το Α.Τ Πελοπίου όσο και από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου να προσπαθούν να τους χωρίσουν. Δεν έλειψαν ωστόσο τα χτυπήματα, οι σπρωξιές και οι πτώσεις χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Παναγόπουλος, προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού η συμπλοκή συνεχίστηκε και πάνω στο Μνημείο, με τα μέλη του ΚΚΕ να προσπαθούν να αποτρέψουν την κατάθεση. Τελικά, αποχώρησα και τα μέλη της ΕΔΗ κατέθεσαν το στεφάνι τους.

Τα επεισόδια τερματίστηκαν δίχως να εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση, με τους κατοίκους βέβαια, αποχωρώντας, να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους και προς τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι ο τόπος αυτός είναι μνημείο των συγγενών τους και δεν προσφέρεται για πολιτικές και άλλες αντιπαραθέσεις.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα